RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trøster røykere med utstilling

Norsk Folkemuseum skal i sommer gi oss en utstilling om røyking - sett fra røykernes synspunkt.

En gang var røyking en sofistikert sport som viste at man var både kreativ og moderne.

Nederst på rangstigen
Deretter har de bare gått nedover, og i dag befinner røykerne seg nederst på det som er sosialt akseptert, mener folkemuseet.

I sin såkalte Hotspot-utstilling «Røyking» setter Norsk Folkemuseum søkelys på det sosiale statusfallet røyking og røykerne har gjennomgått. Målet er å se på røyking som sosialt fenomen.

En Hotspot er forøvrig en liten, kortvarig installasjon som belyser et aktuelt tema og inviterer publikum til å delta med egne meninger.

Frem og tilbake
Hollywood har i stor grad vært en aktiv pådriver for og mot røyking. De store hollywoodstjernene reklamerte i høy grad for at røyking var noe man burde drive med i filmens gullalder i 50- og 60-årene.

Først i 1980-årene begynte man å murre mot røykerne. På 90-tallet ble det å røyke på film nesten rampete, mens det per i dag nesten utelukkende portretteres som et negativ karaktertrekk ved en rollefigurs personlighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere