*Nettavisen* Nyheter.

Trude Drevland har brukt 800.000 kroner på taler - på ett år

Trude Drevland bruker flere hundre tusen på taler. Foto: (Bergensavisen)

- Jeg har om lag 400 oppdrag hvert år,sier ordføreren.

13.03.15 14:48

- Jeg har et rimelig høyt aktivitetsnivå, og jeg har selv valgt å ikke ha en fast ansatt rådgiver. De pengene som er avsatt i budsjettet til rådgiver bruker jeg i stedet på gode taler, sier Drevland til BA.

I dag avslørte BA at hun har brukt 1,8 millioner kroner på taleskriving fra Erling Dahl.

I fjor fikk han oppunder 800. 000 kroner for jobben.

- Som ordfører er mitt største ønske å være ute blant folk, og å kunne stille opp der jeg er ønsket. Det får jeg anledning til ved å kjøpe taler. Skulle jeg skrevet dem selv ville jeg kunnet være langt mindre ute der jeg hører hjemme.

Hun har 1,5 årsverk knyttet til sitt kontor. De to forrige ordførererne Herman Friele og Gunnar Bakke hadde 2,5. Til sammenligning har Fabian Stang i Oslo syv ansatte knyttet til hans jobb som ordfører, sier Drevland.

Det handler om mengden

Ordføreren i Bergen anslår at hun har omlag 400 oppdrag som krever at hun avleverer noen bevingede ord i løpet av et år.

- Noen ville kanskje kunne innvende at en politiker må da kunne tenke og skrive selv?

- Det handler ikke om at jeg ikke skriver egne taler, eller ikke skriver på utkast som jeg mottar. Det gjør jeg hele tiden. Dette handler om mengden, svarer Drevland.

- Hva skyldes økningen i utgifter til Erling Dahl de siste to årene?

- Den skyldes et stadig økende aktivitetsnivå!

BA har forsøkt å få fatt i Erling Dahl som skriver talene for ordføreren. Han forklarer i en SMS at han er opptatt hele dagen med Vinterfestspill på Røros, hvor han er medansvarlig.

I fjor fikk han oppunder 800. 000 kroner for jobben.

- Hvilken timepris har Dahl?

- Nei, det vet jeg ikke. Det må økonomiavdelingen på bystyrets kontor eventuelt svare på, sier Drevland.

Miami Vice

Drevland sitter på Kastrup og venter på flyet til Miami, hvor ordføreren sammen med Bergen og omland havnevesen og cruisenæringen skal reklamere for byen vår.

- Og snart går flyet. Jeg sitter på økonomiklasse, om jeg må få det med, avslutter Drevland.

Harald Schjelderup, gruppeleder for Ap, er enig med Drevland i at hun ikke bør ikke bruke all sin tid på å skrive taler.

- Men jeg er likevel overrasket og skuffet, jeg er overrasket over summene og skuffet over at vi ikke er orientert over økningen. Vi behandlet regnskapet for bystyrets kontor sist tirsdag. Der var dette beløpet en del av mye større hovedpost, og der burde ordføreren benyttet anleding til å orientere om disse summene, sier Schjelderup til BA.

Han mener diskusjonene ikke handler om at Drevland «ikke skal få hjelp til å utføre sitt verv på vegne av oss alle».

- Men kommunen har store utfordringer. Alle er pålagt å drive nøkternt og denne pengebruken er et dårlig signal å sende til øvrige ansatte, og ikke minst de som rammes av kutt, sier Schjelderup.

- Politisk spill

Høyres gruppeleder Dag Skansen reagerer på Harald Schjelderup sine uttalelser. Han mener fokuset på Trude Drevland som person vitner om et skittent politisk spill.

- Dette er forhold som han konkluderer med i pressen, for å så tvil i offentligheten om byens ordfører. Vi er åpne for å ta en debatt om dette dersom Harald Schjeldrup ønsker det. Summen som er benyttet i 2014 er høy men dog innenfor rammen av alternativet som er å ha en egen rådgiver med kompetanse på dette nivået, sier Skansen.

Les flere saker fra Bergensavisen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.