*Nettavisen* Nyheter.

Truer Europa med narkotika og flyktninger

Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, har satt seg lei på EU-sanksjoner mot politikere i landet. Foto: VIKTOR DRACHEV

Hviterusslands sterke mann hardt ut mot sanksjoner fra EU.

16.10.12 22:08

Presidenten i Hviterussland, Aleksandr Lukasjenko, har slått seg vrang på sanskjoner iverksatt av EU i sommer.

- EU fortsetter å mobbe oss, sa han på en pressekonferanse mandag, ifølge RIA Novosti.

- Løslat de politiske fangene
Sanskjonene er rettet mot 243 hviterussiske tjenestemenn, inkludert Lukasjenko. De innebærer frysninger av utenlandske konto og innreiseforbud.

Nylig ble lignende sanksjoner iverksatt mot 32 hviterussiske selskaper i tillegg. Dette er EU sin protest mot det de oppfatter som brudd på menneskerettigheter i landet.

- Vi vil fortsette å legge press på Hviterussland, og forlange løslatelse og oppreisning til alle politiske fanger i landet og støtte til representanter fra det sivile samfunn, erklærte Unionens høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Catherine Ashton.

- Penga på bordet, så tar vi dem
På mandag ble sansksjonene utvidet til 31. oktober 2013. Nå slår Lukasjenko tilbake og varsler at landet kan bidra til å oversvømme Europa med flyktninger og narkotika. Nå vil han ikke lenger avskjære smuglingen gjennom Hviterussland på vei inn i Europa, advarer han.

- Vi har pleid å stoppe dem, men hvorfor trenger vi det dersom de ikke er på vei til oss? Penga på bordet, så tar vi dem, erklærer Lukasjenko.

Immigranter, narkotika og radioaktive stoffer
FN anslår at området kalt, «Den gylne halvmånen», produserte rundt 8000 tonn opium i 2007. Mye av dette blir transportert gjennom landene i Kaukasus og gjennom Hviterussland inn til Europa.

Hviterussiske myndigheter påstår også at de stopper rundt 10.000 ulovlige immigranter langs grensen mellom Hviterussland og EU.

I tillegg til narkotika og immigranter, stopper hviterussiske myndigheter jevnlig smuglere som frakter radioaktive materialer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.