Dmitrij Medvedev ble en gang i tiden sett på som en progressiv leder. Da han var president i Russland fra 2008 til 2012 ble han sett på som en leder som forsøkte å bringe Russland nærmere Vesten.

Medvedev hadde blant annet et tilsynelatende godt samarbeid med daværende statsminister i Norge, Jens Stoltenberg. De to fikk blant annet gjennom den såkalte delelinjeavtalen, en avtale som definerer delelinjen mellom Norge og Russland i Barentshavet.

Les også: Ukraina kan få nytt supervåpen: – Vil gjøre en forskjell

Mye har skjedd siden Medvedev og Stoltenberg samarbeidet tett som statsledere for to naboland som forsøkte å ha et godt forhold. Etter at Russland invaderte Ukraina natt til 24. februar i år har Dmitrij Medvedev stått fram som en av de mest aggressive personene i Kreml.

Han har gang på gang kommet med krigshissende uttalelser og vært en tydelig forsvarer av russernes krig i Ukraina.

Etter at en luftvernrakett på avveie slo ned i Polen og drepte to polske menn i småbyen Przewodów, kom Tyskland på banen og tilbød Polen et tysk luftvernsystem av typen Patriot. Polen takket høflig nei og sa at tyskerne heller burde sende luftvernsystemet til Ukraina, men det har enda ikke skjedd.

Skeptiske tyskere

Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht er skeptisk til forslaget, og mener ifølge NTB at utplassering av systemet utenfor Natos grenser krever samråd mellom organisasjonens medlemmer.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier imidlertid at det er opp til Tyskland om de ønsker å sende Patriot-systemer til Ukraina.

– Jeg ønsker det tyske tilbudet om å styrke Polens luftforsvar ved å tilby Patriot-batterier velkommen. Men til syvende og sist må avgjørelser om å sende bestemte våpen til Ukraina tas nasjonalt, sa Stoltenberg fredag, ifølge NTB.

Les også: Attentatryktene får eksperten til å stusse: – Dårlig plan hvis det står i avisen

– Impotente

Det er disse uttalelsene som tilsynelatende har fått Dmitrij Medvedev til å fyre løs mot sin tidligere samarbeidspartner Jens Stoltenberg. Både på Twitter og sin egen Telegram-kanal går Medvedev knallhardt ut mot Nato og Stoltenberg.

– Hvis, som Stoltenberg hinter til, Nato gir fanatikerne i Kyiv tilgang til Patriot-systemet – i tillegg til Nato-personell – vil de umiddelbart bli legitime mål for våre væpnede styrker. Jeg håper dette er klart for de impotente nord-atlantikerne, skriver den tidligere presidenten.

Medvedev er nå nestleder i sikkerhetsrådet i Russland, og er fortsatt en del av makten i Kreml.

Les også: Skjønte at noe var på ferde da hun sjekket telefonen. Timer senere rystet nyheten verden

– Ikke snakk om

– Det er absolutt ikke snakk om å plassere ut Nato-personell i Ukraina, sier Tom Røseth til Nettavisen. Han er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole og leder forskningsgruppa deres på Ukraina.

Røseth mener uttalelsene om mulig Nato-utplassering i Ukraina er en konklusjon Medvedev selv tar.

– Han gjør det for å kunne komme med slike uttalelser. Han er en mørkemann i Russland. Alle forsvarsinstallasjoner i Ukraina, Nato eller ikke, er militære mål for Russland, sier Røseth til Nettavisen.

Les også: Ukraina kan få nytt supervåpen: – Vil gjøre en forskjell

Nato har ingen soldater på bakken i Ukraina, men ifølge Røseth er det naturlig at forsvarsalliansen har representanter i landet. Tidligere har også Nato gitt opplæring til ukrainske soldater i Ukraina.

– Dette er en advarsel fra nestlederen i det russiske sikkerhetsrådet, hvor han overdriver på Natos tilstedeværelse i Ukraina, sier Røseth.

Tyskerne er tilbakeholdende med å sende Patriot-systemet til Ukraina, blant annet fordi tyskerne selv mener de har for få systemer tilgjengelig.

Les også: Russisk soldat drepte to offiserer i fylleskyting

– Det er en varm potet for tyskerne å sende noe sånt til Ukraina hvor de vil bli et russisk mål, sier Røseth.

Hvis tyskerne likevel bestemmer seg for å sende Patriot-systemet til Ukraina vil det ta lang tid før det kan kunne tas i bruk. Systemet er avansert, og krever lang opplæring.

– Da snakker vi antakeligvis om flere måneder med opplæring i utlandet for de ukrainske soldatene som eventuelt skal bruke systemet, sier Røseth til Nettavisen.

Les også: 200 norske soldater vokter Natos østflanke: – Vi har alt pakket og klart hvis noe skulle skje

Les også: Attentatryktene får eksperten til å stusse: – Dårlig plan hvis det står i avisen

Les også: Vil avlyse jule- og nyttårsfeiring flere steder i Russland på grunn av krigen

Les også: Slik har russerne blitt lurt trill rundt: – Kaster bort missiler de har få av