*Nettavisen* Nyheter.

Truer med å drepe AIG-topper

Foto: REUTERS/Jason Reed

Bonusfesten i kriserammede AIG har satt sinnene i kok. Nå mottar selskapet drapstrusler.

18.03.09 22:01

Toppsjefen i den kriserammede forsikringsgiganten AIG, Edward Liddy, sa i en høring i den amerikanske kongressen onsdag at han nødig vil oppgi navnene på sjefene som tok ut bonuser fordi selskapet har mottatt flere drapstrusler mot sine ansatte. Det melder Reuters.

Les også: - AIG må betale tilbake bonuser

- Pianowire rundt halsen
«Alle sjefene og deres familier bør henrettes med pianowire rundt halsen», lød en av truslene som Liddy leste opp under høringen.

«Jeg ser etter navnene på alle sjefene, barna deres, hvor de bor, etc.», leste han fra en annen melding.

Les også: Flere AIG-topper trekker seg

Bekymret for ansattes sikkerhet
- Jeg er virkelig bekymret for sikkerheten til våre folk, sa Liddy, ifølge Reuters.

Barney Frank, leder for finanskomiteen i Representantenes hus, sier navnene på de som ble belønnet med bonuser likevel bør offentliggjøres. Hvis ikke selskapet vil gi ut disse opplysningene frivillig, kan det bli aktuelt å ta ut en stevning, opplyste han.

Lever på skattebetalernes nåde
Høringen er iverksatt for å finne ut hvorfor forsikringsgiganten betalte ut 165 millioner dollar - mer enn en milliard norske kroner - i bonuser til tross for at selskapet hadde mottatt milliarder av dollar i krisehjelp fra myndighetene og til tross for at tallene fortsatt er røde på bunnlinjen. Bonusutbetalingene har satt sinnene i kok. President Barack Obama sa rett ut at han er sjokkert over avsløringene.

- Hvordan kan de forsvare denne fornærmelsen mot skattebetalerne som holder selskapet flytende, uttalte presidenten.

Bonusene går til ansatte i Financial Products-avdelingen, den samme avdelingen som solgte såkalte Credit Default Swaps (CDS) i et slikt omfang at det en gang så solide selskapet måtte ta telling.

418 ansatte fikk bonuser
Det var i forrige uke bonusene ble utbetalt, og ifølge New York Times gikk de til 418 ansatte. Blant dem som ble tilgodesett var ansatte som har sluttet i konsernet.

Det var Washington Post som først skrev om bonusfesten. AIG ble vurdert å være en for verdifull del av den amerikanske økonomien til at selskapet kunne gå nedenom og hjem. Derfor valgte myndighetene å grave dypere i skattekista for å redde dette selskapet enn for noen andre.

- Må betale tilbake
USAs finansminister Timothy Geithner uttalte tirsdag at AIG må betale tilbake et like stort beløp som de betalte ut i bonuser til selskapets toppsjefer.

Ifølge Geithner blir AIG tvunget til å tilbakebetale de 165 millionene de har betalt ut i bonus, for å kunne motta ytterligere planlagte 30 milliarder i krisehjelp fra staten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.