*Nettavisen* Nyheter.

Truer med å skyte to personer hver time

HENRETTELSE: En antatt separatistleder beordrer tilsynelatende likvideringen av to gisler som står i bakgrunnen med bind for øynene. Foto: Skjermdump (LiveLeak).

Antatt likvideringsvideo tar brutaliteten til nye høyder.

07.06.14 19:20

Det voldelige opprøret i østlige Ukraina ser ut til å ha nådd et nytt nivå av brutalitet, etter at det dukket opp en angivelig henrettelsesvideo på Internett tidligere denne uken.

Videoen viser tilsynelatende en pro-russisk separatistleder som beordrer likvideringen av to ukrainske offiserer, som er tatt som gisler.

Mannen i videoen ser ut til å være Igor Bezler, som er en russisk separatistleder i den østukrainske byen Horlivka.

I videoen krever han at myndighetene i Kiev løslater fengslede separatister. Hvis ikke kravet blir innfridd, truer han med å drepe enda flere ukrainske gisler.

Bind for øynene
Mannen i videoen er iført kamuflasjeklær og er utstyrt med et Kalasjnikov-gevær. Han står i et mørkt rom, og i bakgrunnen kan en skimte to menn som står med ansiktet vendt mot veggen. Begge har bind for øynene.

- Hvis min mann ikke blir løslatt snart, så vil vi skyte to nye offiserer hver time, sier den antatte separatistlederen i videoen.

- Dersom min mann ikke er løslatt innen en time, så vil ytterligere to gisler bli skutt. I løpet av en ny halvannen time blir det to til. Sånn fortsetter vi til alle åtte offiserer er skutt og drept. Hvis ikke den ukrainske hæren og staten trenger disse offiserene, så trenger ikke jeg dem heller, sier han i videoen.

Deretter faller de to mennene i bakgrunnen ned i gulvet, akkompagnert med lyden av geværskudd.

Fakta

Fakta om utviklingen i Ukraina

- Videoen er ekte
Innholdet i videoen er foreløpig ikke verifisert, men dersom det viser seg å være autentisk, så vil dette vinte om noe av den verste volden som hittil er fanget opp på film i løpet av det blodige opprøret i Øst-Ukraina.

En annen separatistleder, som har tatt kontrollen i den ukrainske provinsen Donetsk, sier at videoen er ekte.

- Jeg kan bekrefte at dette skjedde, sier Alexander Khryakov til TheFinancial Times.

Forsvunnet sporløst
Etter at separatistopprøret startet i mars måned har flere titalls mennesker forsvunnet sporløst eller blitt tatt til fange i de opprørskontrollerte byene i regionen.

Ukrainas tidligere fungerende president, Oleksandr Turtsjynov, gikk ut og anklaget Russland for å støtte «blodig terror» etter at videoen begynte å dukke opp på ukrainske nettsteder tidligere i uken.

Petro Porosjenko avla ed som Ukrainas nye president lørdag. Han oppfordret opprørerne i Øst-Ukraina til å legge ned våpnene, og lovte mer regionalt selvstyre. Men opprørerne nekter å følge oppfordringen, og vil helle fortsette med å slåss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag