*Nettavisen* Nyheter.

Truer med at namsfogden skal kaste ut asylsøkere som okkuperer buss i Sverige

FÅR IKKE DRATT: Onsdag formiddag nekter fortsatt 14 flyktninger å gå av bussen ved et midlertidig asylmottak i Lima i svenske Dalarna. Skjermdump fra SVT

14 asylsøkere i ferd med å bli satt igjen på sted de ikke ønsker å bo.

- Vi har i dag bedt namsfogden om hjelp til å frigjøre de okkuperte bussene våre, sier Kenneth Johansson i busselskapet Westin buss.

I tre døgn har asylsøkere nektet å forlate to busser utenfor et midlertidig asylmottak i Lima i svenske Dalarna. Bakgrunnen for dette er at de mener det er for langt til sykehus og butikker, og at de ikke vil bo i skogen.

Får Johansson det som han vil, blir asylsøkerne kastet ut på stedet når namsfogden dukker opp.

Kun fire familier godtok

Buss-selskapet er fortvilet over situasjonen fordi okkupasjonen av de to bussene, fører til problemer for driften.

Det var totalt 50 flyktninger som ble busset til Lima stugby og vandrarhem, hvor de tilbys husly i en periode framover. Kun fire familier skal ha takket ja til tilbudet ved ankomst. Senere har alle, bortsett fra 14 personer flyttet inn i hyttene sine.

- Kan ikke tvinge dem

De 14 som fortsatt oppholder seg i bussene, er nå overlatt til seg selv. Myndighetene sier de ikke kan gjøre mer.

- Dette er det vi kan tilby dem. Det er vanskelig å finne bosteder til flyktninger i Sverige for tiden, så vi har ikke annet å gjøre, sier pressekontakt i Migrationsverket, Johanna Uhr, til Nettavisen.

Blir asylsøkerne kastet av bussen, vil de måtte komme seg videre og finne et annet bosted på egenhånd, eller ta til takke med hyttene i Lima.

- Dette er frie folk som har levert en asylsøknad i Sverige. Vi kan ikke tvinge dem til noe, sier Uhr.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL IKKE: - Vi kan ikke bo her uten butikker og uten leger, sier denne kvinnen i en STV-reportasje. (Foto: SVT.se)


- Skulle jo tro det viktigste var å slippe krig

Jannice Ringve - som driver det midlertidige asylmottaket med sin mann - synes det er rart at flyktningene absolutt ikke vil bo i det lille tettstedet.

- Jeg forstår at det må være rart for byfolk å komme hit til denne lille plassen med bare 700 husholdninger, men man skulle jo tro at det viktigste er å komme bort fra krigen, sa hun til Nettavisen tirsdag.

Nærmeste sykehus for Lima er tre mil unna, til butikk er det to kilometer og nærmeste skole ligger seks kilometer unna, skriver lokalavisen Dalarna Tidning.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag