RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortvilte kurdere truer med ulovlige aksjoner

KREVER NORSK HANDLING: Kurderne som demonstrerer foran Stortinget krever øyeblikkelig norsk militærhjelp til sine landsmenn som trues av IS i Syria.
KREVER NORSK HANDLING: Kurderne som demonstrerer foran Stortinget krever øyeblikkelig norsk militærhjelp til sine landsmenn som trues av IS i Syria. Foto: Ole Eikeland (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fortvilte kurdere utenfor Stortinget truer å gå hardt til verks dersom Norge ikke hjelper militært.

Mellom 70 og 100 norske kurdere har natt til tirsdag okkupert Løvebakken foran Stortinget.

Ifølge politiets innsatsleder vurderte politiet å fjerne gruppen, men ombestemte seg etter at Stortinget ga tillatelse.

Demonstrantene som vifter med kurdiske flagg, fordømmer det de mener er Tyrkias støtte til Den islamske staten (IS) og maner til støtte for den strategisk viktige grensebyen Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani, som er i ferd med å erobres av IS.

Kurdisk milits prøver å stanse IS
Byens 160.000 kurdiske innbyggere har de siste ukene flyktet over grensen til Tyrkia, mens den kurdiske YPG-militsen forsøker å stanse IS-soldatenes framrykking.

Hovedkravet til demonstrantene er at Norge snarest mulig bidrar til å støtte YPG-militsen militært. I tillegg er det stor misnøye med at Norge og andre EU-land fører en innvandrings- og integeringspolitikk som tillater IS-sympatisører å vokse frem i Norge og Europa.

Truer med ulovlige aksjoner
Ole Eikeland i Nettavisen er tilstede og har snakket med flere av gruppens talsmenn.

- Vi har hittil demonstrert fredelig inntil nå, men hvis ikke noe skjer, hvis ikke  Norge handler nå kan jeg ikke garantere for hva som skjer. Da må vi gå til ulovlige aksjoner, sier Andam Aso Aziz - en av gruppens talsmenn. 

- Vi har demonstrert fredelig inntil nå, men hvis ikke noe skjer, hvis ikke Norge handler, kan jeg ikke garantere for hva som skjer. Da må vi gå til ulovlige aksjoner, sier Andam Aso Aziz


- Det du sier kan oppfattes som en trussel..

- Det er ikke trussel, men vi har vært rolige til nå og demonstrert i over en uke uten at Norge har gjort noe annet enn å vise medfølelse og å sende penger. Det er ikke det vi trenger. Våre landsmenn blir drept og mange er i livsfare i området rundt Kobani. Vi kan ikke sitte rolig å se på. Følelsene våre er så sterke at jeg kan ikke garantere for hva som skjer videre, sier Aziz støttes av meddemonstrant Shoana Ostadi.

Mener Norge har medansvar
De viser begge til kurdiske aksjoner i andre land, blant annet i Holland der nasjonalforsamlingen ble stormet mandag.

Deres hovedkrav er at Norge øyeblikkelig bidrar til å bevæpne de kurdiske styrkene i området. De stiller i tillegg spørsmålstegn ved Natos rolle.

- Jens Stoltenberg har sagt at Nato vil gripe inn dersom IS går inn i Tyrkia. Hvorfor gjør han ikke det når IS angriper vårt folk i Syria. Er vi mindre verdt? Er det slik at Norge ikke bryr seg fordi det bare er muslimer som blir drept i et land langt langt borte? Norge, og andre land i Europa må våkne opp, dere er en del av verdenssamfunnt og har bidratt til situasjonen gjennom en integrerings- og innvandringspolitikk som har tillatt IS-sympatisører å vokse frem i deres eget land. Mange av dem er nå i Syria hvor de prøver å drepe våre slektninger og landsmenn. Før dere vet ordet av det er denne fjerne krigen på vei til Norge, sier de to.

Aziz og Ostadi synes også det er uforståelig at Norge frikjente Ubaydullah Hussain for å ha oppfordret til terror.

- Selv blir vi nektet å arrangere en sultstreik i Oslo til tross for at det står om liv og død for våre landsmenn. er det demokrati? Du kan kalle det en trussel, men vi krever handling nå, sier de to.

Stortingspresident Olemic Thomessen ga demonstrantene full moralsk støtte, men understreket at det er regjeringen, ikke Stortinget, som må svare på spørsmål om norsk reaksjon på IS-angrepene i Syria.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere