Gå til sidens hovedinnhold

Truet med søksmål av milliardbedrift

Rissom T. Michael må bytte navn på den lille kafeen sin, etter å ha blitt truet med søksmål av den svenske burgerkjeden Max Hamburgerrestauranger.

PILESTREDET: – Jeg fikk et brev av advokaten deres like før jul. Han skrev at jeg måtte bytte navn innen januar for å unngå søksmål, forteller Rissom T. Michael, som har drevet den populære baguettekafeen Max Bite i Pilestredet i snart fire år.

Sikker på seier i retten

Den svenske burgerkjeden Max amburgerrestauranger AB sitter nemlig på rettighetene til Max-navnet i hele Europa.

Størrelsesforholdet mellom Max Hamburgerrestauranger og Max Bite er en David mot Goliat-klisjé verdig; den svenske kjeden er sveriges nest største fastfoodkjede, og hadde i 2008 en omsetning på en drøy milliard svenske kroner.

– Jeg er 99 prosent sikker på at jeg hadde vunnet frem i retten, men jeg kan ikke ta meg råd til advokatutgiftene, sier Michael.

Derfor har han sett seg nødt til å endre navnet.

Fikk 800 navnetips

Siden kafeen ligger vis-à-vis inngangsporten til Høgskolen i Oslo, utgjør hungrige studenter en betydelig del av kundegruppen. – Jeg utfordret studentene til å komme opp med et nytt navn til kafeen, og fikk inn over 800 forslag, forteller Michael, som allerede har meddelt Brønnøysundsregisteret om at kafeen bytter navn til Baguettehuset.

Michael tar navnebyttet med et smil, men påpeker at det fører med seg en rekke utgifter, blant annet til å bytte ut skilt, visittkort og annen revisitta med logoen på.

- Et beslag på vårt varemerke

Max Hamburgerrestauranger står fast på at trusselen om søksmål var den rette veien å gå.

– Vi mener Max Bite tar beslag på vårt varemerke, og det kan vi ikke akseptere, sier selskapets PR-koordinator Maluwa van den Brink til Lokalavisen. – Vi planlegger å etablere oss i Norge, og derfor er det ekstra viktig for oss å beskytter vårt navn.

Hun forteller at kjeden aktivit overvåker markedet for å verne om varemerket.

– Men i dette spesifikke tilfellet ble vi tipset.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant