RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truet ordfører på livet

Foto: Hugo Charles Hansen/Rana Blad
Sist oppdatert:
Mannen fikk ikke kjøpe øl og drapstruet ordføreren.

Mannen som framsatte truslene måtte i Rana tingrett nylig svare for dette, i tillegg til tiltalepunkter som omhandlet å ha forulempet andre, å ha forstyrret ro, orden og ferdsel og for å ha kjøpt alkohol til mindreårige, skriver Rana Blad.

Hemnesværingen i 50-årene erkjente ikke straffskyld for noe av dette, men er av retten funnet skyldig i samtlige av disse tiltalepunktene.

Truet i butikkøen
Hendelsen fant sted en lørdag i oktober. Etter at mannen ble nektet å kjøpe øl på butikken, skal ordfører Juvik ha forsøkt å roe ned den opphissede mannen. Samtidig gjorde han det klart at dersom mannen skulle handle øl og sigaretter til mindreårige, ville Juvik ikke nøle med å anmelde ham.

Dette gjorde mannen rasende, og han kom med flere høylytte utbrudd. Han kritiserte i sterke ordelag jobben Juvik gjorde som ordfører, og skal ha sagt at det ble skutt for få i Norge.

Flere ganger skal han ha sagt at ordføreren skulle vært tatt av dage, samtidig som han gikk helt inntil ham, pekte på ham og sa: «Eg skal fa’n ta meg skyte deg!»

I dommen har retten gjort klart hvor alvorlig trusler anses som samfunnsproblem.

Et sted må grensen gå
Allmennpreventive hensyn taler med styrke for en streng reaksjon overfor trusler som er egnet til å skape alvorlig frykt borgerne skal ikke behøve å finne seg i å bli utsatt for slike trusler og derfor bør og skal det reageres strengt når slike likevel framsettes. Dette gjelder særlig når det framsettes drapstrusler, heter det i dommen.

Kjell Idar Juvik syns ikke hendelsen var hyggelig, særlig fordi både egne og andres barn var til stede. Han vurderte saken nøye før han bestemte seg for å anmelde forholdet.

Det er klart at som politiker og ordfører skal du tåle å få en god del kritikk. Folk skal ha lov til å ha ei mening om deg og den jobben du gjør. Men et eller annet sted må det gå en grense for hva som skal aksepteres, sier han.

Juvik ser også at en slik oppførsel og alvorlige trusler kan være et alvorlig samfunnsproblem.

I dette tilfellet var det høylytt, det berørte også de andre som var til stede, og det var av en slik karakter at jeg besluttet å anmelde saken, sier han.

Alkohol til mindreårige
I tillegg til disse truslene, er mannen altså også dømt for å ha handlet øl til to ungdommer han visste var mindreårig. Han skal ha fått penger av dem til å handle for, og siden satt fra seg ølet på et på forhånd avtalt sted.

Mannen er også funnet skyldig i ved flere tilfeller å ha forstyrret ro, orden og ferdsel, ved at han i overstadig tilstand har lagt seg til å sove i inngangspartiet på butikken på Hemnesberget.

Han er også dømt for å ha opptrådt truende overfor en ordensvakt på en offentlig fest.

Behandling
Ved straffutmålingen har retten forklart at utgangspunktet ville vært ubetinget fengsel, men den har valgt å idømme en betinget fengselsstraff. Dette fordi mannen har kommet i kontakt med et behandlingsapparat for å få bukt med sitt erkjente alkoholproblem.

Mannen dømmes til 21 dager betinget fengsel, med ei prøvetid på tre år.

Les flere saker fra Rana Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere