*Nettavisen* Nyheter.

Trump-alliert og munnbindmotstander smittet av koronavirus

KORONASMITTET: Republikaneren Louie Gohmert hevder han ble smittet, fordi han brukte munnbindet feil.

KORONASMITTET: Republikaneren Louie Gohmert hevder han ble smittet, fordi han brukte munnbindet feil. Foto: Matt McClain (Pool/AFP)

Republikaneren Louie Gohmert fra Texas som har blitt kritisert for å ikke bruke munnbind når han er i Kongressen, har testet positivt for koronasmitte.

30.07.20 09:20

I en video på Twitter sier den republikanske kongressrepresentanten Gohmert at han «visstnok har Wuhan-viruset», skriver New York Daily News.

Les også: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Gohmert sier han ikke har symptomer, og at han forventer å bli immun etter å ha isolert seg i ti dager.

Skylder på munnbind

Den konservative republikaneren fra Texas har vært en uttrykt motstander av munnbind, men har brukt munnbind sporadisk de siste ukene.

Han hevder at bruk av munnbind kan ha ført til at han ble smittet fordi den er ubehagelig å bruke.

Les også: Koronakrisen kan ha overraskende effekt: - Nå har vi et felles prosjekt (+)

– Jeg flytter rundt på den for å gjøre den komfortabel, og jeg undres om det har ført til smitte i munnbindet, sier 66-åringen.

- Lett å bruke det feil

Folkehelseinstituttet har helt siden pandemien kom til Norge for fullt i mars, ikke anbefalt bruk av munnbind.

- Det er lett å bruke det feil, og man kan få en falsk trygghetsfølelse. Det viktigste er å følge de andre smitteverntiltakene, som vi vet fungerer godt, som å holde avstand, passe på håndhygiene og holde seg hjemme om man er syk, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til Nettavisen i midten av juni.

Og hun la til:

- Vi har gjort en kunnskapsoppsummering om bruk av munnbind. Gitt dagens epidemiologiske situasjon, hvor vi har lite smitte, så ser vi liten effekt. Gitt 40 prosent beskyttelse, så må 200.000 mennesker bruke munnbind i én uke for å forebygge ett tilfelle av smitte.

Her blir det forklart grundig, hvorfor nordmenn ikke skal bruke munnbind:

Frykter smitte

Minst 13 folkevalgte i Representantenes hus og i Senatet i USA, sju republikanere og seks demokrater, har testet positivt siden pandemien ble erklært tidligere i år, skriver Reuters.

Les også: Nå gjelder krav om munnbind i alle butikker i England

Flere frykter også for at smitten nå skal spre seg blant de folkevalgte i Kongressen. Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier bruk av munnbind nå blir påbudt i salen etter at Gohmert har testet positivt, melder nyhetsbyrået AP.

– Det er et tegn på respekt for vår helse, sikkerhet og andres velferd, sa Pelosi.

Texas-tur avlyst

Kunngjøringen Gohmert fra kom dagen etter at justisminister William Barr forklarte seg for justiskomiteen i Representantenes hus. Gohmert ble sett i samtale med Barr, og ingen av dem brukte munnbind.

Den positive koronatesten, som ble utført ved Det hvite hus, gjør at en planlagt reise til hjemstaten Texas sammen med president Donald Trump blir avlyst.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.