NEW YORK (Nettavisen): I forbindelse med ettårsmarkeringen for stormingen av Kongressen i Washington, 6. januar, holdt president Joe Biden en tordentale der han blant annet gikk til frontalangrep på tidligere president Donald Trump.

Se video av talen her:

- Har spunnet et nett av løgner

– For første gang i historien tapte ikke bare presidenten et valg, han forsøkte også å hindre en fredelig maktovertakelse da en voldelig mobb stormet Kongressen, sa Biden, som samtidig hevdet at Trumps sårede ego betød mer for ham enn demokratiet og grunnloven.

Les også: Giga-opptur for Donald Trump

– Sannheten er at USAs tidligere president har spunnet et nett av løgner om valget i 2020. Han har gjort dette fordi han setter egen makt foran prinsipper. Han ser sine egne interesser som viktigere enn landets interesse, sa Biden.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

– Han gjorde det ingen president i amerikansk historie har gjort, han nektet å anerkjenne valgresultatet og folkets vilje, fortsatte Biden.

- Tegn på psyops

Biden har fått mye ros for sin tale, men den har også fått kritikk, blant annet fra Donald Trump selv, for å forsterke splittelsen i det amerikanske folket.

Les også: Kontroversiell og forhatt Trump-tilhenger utestengt fra Twitter etter sjokkerende vaksinemelding

Under sin tale unnlot Biden bevisst å bruke Trumps navn, og presidenten brukte ordene «tidligere president» og «tapte» ved gjentatte anledninger.

Les også: Skrekktall for Biden

Nå sier Donald Trumps niese, Mary Trump, at hun ser «flere tegn på psykologisk krigføring (psyops)» i talen som Biden holdt 6. januar.

Mary Trump trekker også frem elementer som hun mener helt klart ble fremhevet for å komme under skinnet på Donald Trump.

Les også: Derfor snudde Trump i siste liten: - Det hadde blitt helt fryktelig

Blant annet trekker både Mary Trump og MSNBC’s Lawrence O’Donnell frem at Biden brukte ordet «tapte» ved flere anledninger under talen, skriver Huffington Post.

- Rett inn i hjertet på Trump

- Dette fikk meg til å tenke på hvordan etterretningsmiljøet forbereder en presidenten før han skal prate med personer som Vladimir Putin om hva som kan irritere dem, hva som kan få dem til å føle seg ukomfortabel, sier Lawrence O’Donnell til egen kanal.

- Det var noen passasjer inni der som så absolutt var helt sanne og som var viktige for USA å høre, men Det hvite hus og presidenten må ha forstått at dette ville gå rett inn i hjertet på Trump, sier han videre.

Mary Trump sier hun er enig i at talen var designet for å gå rett i hjertet på Donald Trump.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

- Ingen lar seg lure av Donad Trumps løgner

- Jeg synes det var helt mesterlig utført, og som du sier, dette minnet meg om psyops, sier Mary Trump til MSNBC.

Les også: Donald Trumps niese med stikk til familien: - Definitivt den dummeste av dem alle

- Den var designet, i det minste i de delene, for å gjøre det klart overfor alle som hørte på talen om hva som var realiteten med valget i 2020; nemlig at Trump tapte stort og at Joe Biden er den rettmessige presidenten. Men det var også for å gjøre det klart overfor Donald at ingen lar seg lure av hans løgner, bortsett fra kanskje han selv, sier Mary Trump.

Talen til Biden hylles blant annet nå som «en av de sterkeste talene han noen gang har gjort».

- Biden ødelegger vår nasjon

Donald Trump derimot, skriver i en uttalelse at talen er med på å splitte landet ytterligere.

- Biden, som ødelegger vår nasjon med sin helt sinnsyke politikk om åpne grenser, korrupte valg, katastrofale energipolitikk, grunnlovsstridige mandater, og ødeleggende skolestengninger, brukte i dag mitt navn til ytterligere å splitte Amerika, skriver Trump i uttalelse etter presidentens tale.

- Dette er politisk teater for å ta oppmerksomheten bort fra det faktum at Biden totalt og fullstendig har feilet, skriver Trump.

Trump mener presidentvalget var «Den store løgnen»

- Vårt land har ikke grenser lenger, vi har fullstendig mistet kontrollen over Covid (rekord tall!), vi er ikke lenger energiuavhengige, inflasjonen er ute av kontroll, vårt militære er i kaos, og vår exit, eller overgivelse, fra Afghanistan var kanskje den mest pinlige dagen i den lange og eminente historien til De forente stater, skriver den tidligere presidenten.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

Trump kommer fortsatt med ubegrunnede påstander om at valget var rigget.

- Media, som er medskyldig, kaller dette bare for «Den store løgnen», når det i realiteten var valget i seg selv som var «Den store løgnen», skriver Trump.

Trump: - Demokratene vil splitte Amerika

Trump skulle etter planen holde en pressekonferanse selv 6. januar, men den ble avlyst.

I en artikkel som ble publisert av Washington Post blir det hevdet at Trump ble overtalt til å droppe den planlagte pressekonferansen 6. januar fordi Trump ikke helt visste hva han skulle si, annet enn å klage på media.

Trump skal således har blitt overtalt av medhjelpere til å avlyse pressekonferansen fordi de fryktet han ville komme svært dårlig ut av det og få masse negative presseoppslag, skriver Washington Post.

- Det hadde blitt helt forferdelig, helt forferdelig pressedekning, sier en anonym Trump-rådgiver til avisen.

Trump vil i stedet tale under et folkemøte den 15. januar i Arizona.

- Demokratene ønsker å eie denne dagen 6. januar så de kan mane til frykt og splitte Amerika. Jeg sier bare, la dem holde på, fordi Amerika kan se gjennom deres løgner og polarisering, skriver Trump.

Les også: Trump med svært oppsiktsvekkende og bitter uttalelse om tidligere statsminister: - Han kan dra til helvete