*Nettavisen* Nyheter.

Trump antyder fusk i presidentvalget: - Blir vår tids skandale

USAs president Donald Trump ankommer Det hvite hus i morgentimene søndag etter folkemøtet i Tulsa. Trump skal ifølge ubekreftede meldinger ha vært rasende over det relativt lave oppmøtet på folkemøtet.

USAs president Donald Trump ankommer Det hvite hus i morgentimene søndag etter folkemøtet i Tulsa. Trump skal ifølge ubekreftede meldinger ha vært rasende over det relativt lave oppmøtet på folkemøtet. Foto: Patrick Semansky (AP)

USAs president Donald Trump hevder andre nasjoner og «andre» vil trykke millioner av poststemmesedler.

22.06.20 20:32

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): «Rigget 2020-valg: Millioner av poststemmesedler vil bli trykket av andre land og andre. Det vil være vår tids skandale,» skriver Trump på Twitter mandag ettermiddag norsk tid.

Som en følge av pandemien har det i flere delstater vært problemer med gjennomføring av lokale valg, og det har over tid vært en debatt om å gjøre det lettere å stemme uten å fysisk møte opp i et valglokale.

Presidenten gir ikke noen videre forklaring på hva han mener med meldingen, men noen minutter tidligere postet Trump en annen melding hvor han henviste til en Breitbart-artikkel.

Les også: - Et søkt scenario. Trump er drøy, men ikke gal

- Åpne sluseportene for fusk

Artikkelen omhandler et Fox News-intervju fra søndag med USAs justisminister William Barr. Barr sier at omfanget av stemmeavgivning via poststemmer vil «absolutt åpne slusene for fusk».

- Det vil absolutt åpne slusene for fusk. Disse tingene er levert via post. De kan tas ut. Det er også et spørsmål om det faktisk innfrir kriteriene om hemmelig valg, fordi mange av delstatene krever at du signerer på utsiden av konvolutten. Så personen som åpner konvolutten, vil vite hvem som har stemt, sa Barr i intervjuet.

- Et annet land kan trykke opp tusenvis av falske stemmesedler, og det vil bli veldig vanskelig for oss å oppdage hvilken stemmeseddel som er riktig og gal. Så jeg tror det kan velte og undergrave tilliten og integriteten til valget, sa Barr.

- Panikken synes å ha satt inn

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at meldingen fra Trump er et tegn på at panikken nå har satt inn.

- Dette er et forkjøpsangrep på valgresultatet. Panikken synes å ha satt inn. Han sliter på meningsmålingene og valgkampstevnet i helgen var en PR-fiasko, sier Mjelde til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trump har fått mye motgang etter helgens folkemøte i Tulsa, som ble omtalt som en flopp i flere såkalte etablerte og tradisjonelle medier. Dette bildet er tatt i Tulsa i helgen.

President Donald Trump har fått mye motgang etter helgens folkemøte i Tulsa, som ble omtalt som en flopp i flere såkalte etablerte og tradisjonelle medier. Dette bildet er tatt i Tulsa i helgen. Foto: Nicholas Kamm / AFP

- Dette er en forsmak på dramaet vi kan få i november. Med mindre det ender i et ubestridelig valgskred for Biden, a la LBJs storseier i 1964, vil Trump-leiren bestride det i konspiratoriske vendinger. Det jo er noe ironisk at det er Trumps ansvar å sikre valget mot ekstern innblanding, sier Mjelde.

- Det er vanskelig å være uenig med John Bolton om at Trump er grunnleggende uegnet til å være president. Dette utsagnet er noe man forventer av konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, ikke den amerikanske presidenten, sier USA-eksperten.

- Ikke mulig å rigge valget

Mjelde sier frykten for et rigget valg er ubegrunnet.

- Det kan bli mindre praktiske problemer under selve valgavviklingen. Spesielt om delstatene gjør seg for avhengige av ny teknologi. Men å rigge valget slik Trump snakker om, er ikke mulig, sier Mjelde, som er postdoktor ved Universitetet i Bergen, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. APTOPIX Election 2020 Trump President Donald Trump walks on the South Lawn of the White House in Washington, early Sunday, June 21, 2020, after stepping off Marine One as he returns from a campaign rally in Tulsa, Okla.

- USA har nå en høyreradikal president, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde til Nettavisen. Foto: AP Photo/Patrick Semansky

USA-eksperten sier det er dramatisk det vi nå ser.

- Konspirasjonstenkning er et definerende kjennetegn ved det ytre høyre. USA har nå en høyreradikal president. Pluss de autoritære holdningene og den ekskluderende nasjonalismen. Trump krysser av alle boksene. Det er dramatisk for det liberale demokratiet, sier USA-eksperten.

Mjelde sier likevel at Trump kan gå av med seieren i november.

- Det er jo grunn til å minne Trump om at han ikke har tapt enda. Mye kan skje på fem måneder. Han har historisk sett gode odds. Men han synes å ta nederlaget på forskudd, sier Mjelde.

Labert oppmøte i Tulsa

President Donald Trump ligger flere prosentpoeng bak rivalen Joe Biden på de fleste meningsmålingene. Han har også fått mye motgang etter helgens folkemøte i Tulsa, som ble omtalt som en flopp i flere såkalte etablerte og tradisjonelle medier.

Klikk på bildet for å forstørre. Mange seter i BOK Center sto tomme under president Donald Trumps folkemøte i Tulsa lørdag.

Mange seter i BOK Center sto tomme under president Donald Trumps folkemøte i Tulsa lørdag. Foto: Matt Barnard (AP)

Les også: USA-ekspert: - En indikator på at Trump sliter

Lokale myndigheter hevder det var rundt 6200 personer som stilte opp på arrangementet, mens det var plass til hele 19.000. Ifølge ubekreftede meldinger fra anonyme kilder skal Trump ha blitt «rasende» over det lave oppmøtet.

Trump hadde skrytt av at snaut en million mennesker hadde søkt om billett til folkemøtet i Tulsa, som er presidentens første folkemøte etter at koronakrisen brøt ut.

Presidentvalget i USA avholdes 3. november.

Les også: Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

Merket som villedende

Dette er ikke første gang Trump kobler poststemmer til valgfusk. Da han i forrige måned tvitret at stemmeavgivning via post ville kunne føre til valgfusk, ble meldingen merket av Twitter som villedende. Det igjen førte til at Trump anklaget Twitter for påvirkning av det amerikanske presidentvalget.

Trump har for øvrig også brukt poststemmer ved valg selv ved flere anledninger, ifølge CNN.

Klikk på bildet for å forstørre. Mange seter i BOK Center sto tomme under president Donald Trumps folkemøte i Tulsa lørdag.

Mange seter i BOK Center sto tomme under president Donald Trumps folkemøte i Tulsa lørdag. Foto: Matt Barnard (AP)


Biden bekymret

Demokratens presidentkandidat Joe Biden kom med et oppsiktsvekkende utsagn i et intervju med satiriker og The Daily Show-programleder Trevor Noah for snaut to uker siden.

Biden påsto at hans største enkeltstående bekymring er at «Trump ville forsøke å stjele valget».

Biden erkjente at han hadde tenkt på problemstillingen, og la til at Trump har bidratt massivt med å spre konspirasjonsteorier om valgfusk i USA.

- Dette er en fyr som har sagt at stemmeavgivning via post er fusk, mens han selv sitter bak skrivebordet i Det hvite hus og stemmer via post i primærvalget, sa Biden og henviser til Trumps stemmeavgivning via post i Florida-primærvalget.

- Mange deler Bidens bekymringer

Democrats Abroad Norway uttalte til Nettavisen den gang at det er mange demokrater som deler bekymringene til Biden.

- Mange i Det demokratiske partiet deler disse bekymringene. Representantenes hus har vedtatt et lovforslag om valgsikkerhet som står fast i Senatet fordi de ikke tar valgsikkerhet på alvor. De vil bare snakke opp risikoen for å så tvil om de sannsynlige, kommende seirene til Demokratene, uttalte styreformann Jonathan Roth til Nettavisen.

Demokratene har forsøkt å få Kongressen til å vedta flere lovforslag om valgsikkerhet i Kongressen, som blant annet omhandler varslingsmekanismer for tilbud om utenlandsk innblanding og assistanse, samt forby at avstemningsautomater kobles til internett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag