Trump og hans team tilbringer helgen i delstaten Illinois, der det holdes nominasjonsvalg kommende tirsdag. Men fredagens arrangement på University of Illinois i Chicago gikk ikke etter planen for mannen som kjemper om å bli Det republikanske partiets kandidat i høstens presidentvalg.

Etter betydelige protester og demonstrasjoner i byen, holdt Trump et møte med politiet for å vurdere sikkerhetssituasjonen. Han besluttet å utsette arrangementet, og da var stemningen allerede amper mellom mange av de frammøtte i arenaen der det skulle holdes.

– Av hensyn til de titusentalls menneskene som har samlet seg i og rundt arenaen, vil kveldens arrangement bli utsatt til en annen dato, opplyste Trumps kampanje i en pressemelding.

Deler folket

Det var anslagsvis mellom 8.500 og 10.000 mennesker i arenaen da den spente stemningen etter hvert utviklet seg til det rene kaos. Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde aktivister i Chicago brukt de siste dagene til å planlegge hvordan de skulle ødelegge arrangementet.

Trump framstår som en særlig polariserende kandidat i den pågående nominasjonskampen på republikansk side. Han har både inspirert lidenskapelige støttespillere og skapt voldsomme reaksjoner blant sine motstandere med lovnader om å bygge en mur langs grensen mot Mexico og å midlertidig nekte muslimer å reise til USA.

«Vi dumpet Trump! Vi dumpet Trump!», lød det fra flere av hans motstandere i arenaen etter at det ble klart at valgkampbegivenheten ble utsatt.

«Vi vil ha Trump! Vi vil ha Trump!», kontret en gruppe som støtter den kontroversielle eiendomsmogulen.

Politiet måtte trå til for å skille de verste kamphanene, men ingen skal ha blitt verken skadd eller pågrepet under kaoset.

Planlagt

En av gruppene som markerte sin motstand, Showing Up for Racial Justice, hadde alliert seg med studenter av minoritetsbakgrunn i forsøket på å nekte Trump å tale til folket på universitetet. Nathaniel Lewis (25), en masterstudent i folkehelse, var overrasket over at de faktisk lyktes.

– Jeg er glad. Jeg har fått fred, for vi klarte dette som et kollektiv. Dette er det siste vi hadde ventet, men det viser kraften bak fellesskap, sier han til Reuters.

Trump selv fastholdt fredag kveld at han hadde tatt en «klok beslutning» ved å utsette arrangementet og sørge for at alle er trygge. Overfor MSNBC hevder han at hans støttespillere hadde planlagt en fredelig samling, men at det hele ble ødelagt av demonstrantene.

– Du kan ikke engang holde et valgkamparrangement i en storby i dette landet lenger. Fram til dette punktet har vi ikke hatt noe problem, sa Trump.

Foruten Illinois, holdes det nominasjonsvalg i delstatene Florida, Missouri, North Carolina, Ohio tirsdag. I tillegg kommer Republikanernes nominasjonsmøte på øygruppa Northern Mariana Islands. (©NTB)