Under en pressekonferanse denne uken gikk Donald Trump til angrep på tidligere president Obama og gjorde et stort poeng av at det var Obama, og ikke ham, som begynte å adskille migrantbarna som kom til USA-grensen.

- Obama separerte barna

- Det var forresten Obama som separerte barna og foreldrene fra hverandre. Bare så dere skjønner det; president Obama separerte barna. De burene vi har blitt vist, de var veldig upassende og de ble bygget av president Obamas administrasjon, ikke av Trump, sier han i en video som han også har lagt ut på sin egen Facebook-side.

- President Obama hadde barne-separasjon. Se på det. Pressen vet det, dere vet, vi vet alle om det. Jeg er den som stoppet det, sier Trump i videoen.

- Og jeg skal fortelle dere en annen ting. Når du ikke har det - det er da du ser at flere personer kommer til grensen. De kommer som om det skulle vært en piknik. Som om det var «Disneyland», sier Trump.

Les: Trump knuser Obama i ny måling

Deretter gjentok Trump seg:

- Når du ikke gjør det, så fører det til at mange flere mennesker kommer til grensen. Men det var Obama som laget loven, og det var vi som fjernet den. Og det synes jeg pressen bør gjengi korrekt, men det gjør de jo selvsagt ikke, sier Trump.

Torsdag la Trump også ut en video som viser at rekordmange personer kom til grensen mellom Mexico og USA i mars. Totalt kom 103.000 ulovlige innvandrere til grensen i mars.

USA trenger to år til å finne barna

I forrige uke ble det kjent at Trump-administrasjonen ber om to år til å finne flere tusen barn som ble skilt fra sine foreldre ved grensa før en dommer stanset praksisen i fjor.
Departementet sier det vil ta minst ett år å gå gjennom sakene til 47.000 tilfeller av barn som kom alene og som ble tatt vare på av staten mellom juli 2017 og juni 2018, da dommer Dana Sabraw stanset praksisen med å skille familier som kom til grensa til Mexico.
Dommer Sabraw ga i fjor staten ordre om at 2.700 barn som var i statens varetekt per 26. juni i fjor, skulle gjenforenes med sine familier. Dette er stort sett gjennomført.

Flere funnet

Men så i januar ble det i en intern revisjon i helsedepartementet oppdaget at ytterligere flere tusen barn kan ha blitt skilt fra sine familier i løpet av sommeren 2017.

Det enorme antallet gjør det langt mer komplisert enn å identifisere barn som var i statens varetekt da Sabraw utstedte sin kjennelse, sier Jonathan White, som har ansvaret for familiegjenforening i helsedepartementet og som har fått ros fra Sabraw for sin jobb.

Det store flertallet av barna som staten har overlatt til andre, er gitt til foreldre og andre nære slektninger. 49 prosent er gått til foreldrene, 41 prosent til andre slektninger som en tante, besteforeldre eller et eldre søsken, og 10 prosent til fjernere slektninger, familievenner eller til andre.

Nulltoleranse

Trump-administrasjonens nulltoleranse-beslutning om å straffeforfølge alle voksne som kom inn i USA fra Mexico ulovlig, ble opphevet i juni i fjor av dommer Sabraw etter voldsomme reaksjoner.

Siden barn ikke kunne settes i fengsel, ble de skilt fra de voksne de reiste sammen med, satt i leirer eller sendt til fosterfamilier over hele USA.

Etter at praksisen ble endret, er det i dag bare voksne uten barn som blir arrestert. Beslutningen gjelder i praksis ikke voksne som reiser sammen med barn.


Sikkerhetsminister gikk av

Mandag denne uken ble det også kjent at USAs sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen gikk av.

Det har vært spenninger mellom Nielsen og Det hvite hus helt siden hun fikk ministerjobben i 2017. Hun har blitt sett på som en motstander av de hardeste innvandringstiltakene til Trump og hans støttespillere, spesielt Stephen Miller, både knyttet til Mexico-grensen og endringer av migranters beskyttelsesstatus.

Nielsen skal også ha blitt frustrert over det hun så på som manglende støtte fra andre departementer og økende innblanding fra Trumps støttespillere, skriver nyhetsbyrået AP.

Til tross for påståtte uenigheter med administrasjonen, har hun ved flere anledninger endt opp som ansiktet utad for Trumps grensepolitikk, som har involvert interneringen av migrantbarn. Flere av barna har dødd i grensemyndighetenes varetekt.

Da hun i fjor spiste middag i en restaurant, brøt demonstranter seg inn og ropte «hvis du ikke lar barn spise i fred, skal vi ikke la deg spise i fred» til Nielsen.

– Det er dypt alarmerende at Trump-statsråden som plasserte barn i bur, nå angivelig trekker seg fordi hun ikke er ekstrem nok for Det hvite hus, sier toppdemokraten Nancy Pelosi i en uttalelse etter meldingen om Nielsens avgang.

(Nettavisen/NTB)