Gå til sidens hovedinnhold

Trump ber Europa hente hjem 800 IS-krigere

USAs president Donald Trump ber europeiske allierte ta tilbake 800 IS-krigere som er fanget i Syria og stille dem for retten.

– Vi ber Storbritannia, Frankrike, Tyskland og andre europeiske allierte ta tilbake og straffeforfølge over 800 IS-krigere som vi fanget i Syria. Kalifatet vil snart falle, skriver presidenten på Twitter lørdag kveld.

- På tide andre gjør jobben

Han advarer og sier alternativet er dårlig, nemlig at fangene slippes fri.

– Vi vil ikke se at disse IS-krigerne kommer seg inn og sprer seg i Europa, noe det er ventet at de vil gjøre. Vi har gjort så mye. Nå er det på tide for andre å gjøre jobben de er i stand til å gjøre. Vi skal trekke oss ut etter å ha beseiret kalifatet, tilføyer Trump.

Ekstremistgruppa IS er nå presset tilbake til et område på mindre enn én kvadratkilometer øst i Syria. Den USA-støttede opprørsalliansen Syrias demokratiske styrker (SDF), som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, har kjempet i dagevis for å nedkjempe IS i den gjenværende lommen.

Trumps beslutning om tilbaketrekning fra Syria har høstet kritikk fra både demokrater og republikanere, som framholder at kampen mot IS og militante islamister i Midtøsten ikke er over.

Danmark: - Ikke aktuelt

Flere danske partier sier de ikke ønsker å hente hjem danske IS-krigere for så å stille dem for retten i hjemlandet.

– Det blir ikke aktuelt så lenge vi har noe vi skulle ha sagt. De har for lenge siden forspilt sine sjanser for å få dansk statsborgerskap. De er ikke lenger danske i mine øyne, sier Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann Søren Espersen.

Michael Aastrup Jensen, som er utenrikspolitisk talsmann for statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre, sier seg enig:

– Det er noen av de farligste menneskene på jorden, og dem skal vi ikke ha tilbake.

Socialdemokratiets utenrikspolitiske talskvinne Trine Bramsen foreslår at IS-krigerne heller skal rettsforfølges lokalt.

– Det er Danmarks oppgave å hjelpe til slik at det blir bygget opp et rettssystem og et fengselsvesen lokalt, og så må disse menneskene få sin straff i landene der de har begått de kriminelle handlingene, sier hun.

Les mer: Danmark vil ikke hente hjem IS-krigere

Lørdag sa statsminister Erna Solberg at norske IS-krigere og deres barn kan få komme tilbake til Norge, men at de vil bli straffeforfulgt.

IS, som en gang kontrollerte store deler av Syria og Irak, holder nå fast på et område som er mindre enn én kvadratkilometer i landsbyen Baghouz.

Les mer: Solberg: IS-krigere kan vende hjem, men blir straffeforfulgt

Les også: USA: IS har fortsatt tusenvis av krigere

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?