Gå til sidens hovedinnhold

Trump bønnfaller etter voldelige demonstasjoner i The Capitol: - Hold det fredelig!

Det er fullt kaos i The Capitol, der demonstranter har tatt seg inn mens Kongressen driver med sertifisering av valgresultatet.

Kongressbygningen er stengt etter at en rekke demonstranter har tatt seg inn i bygningen.

Det har kommet meldinger om skudd i bygningen, og en kvinne skal ha blitt skutt. Journalist Aaron Ruper melder om at en «veldig blodig kvinne» skal ha blitt bært ut av bygningen på båre, mens CNN melder at en kvinne er «kritisk skadet etter å ha blitt skutt i brystet».

Ifølge nødetatene er flere personer skadet, melder NBC. Flere reportere antyder også at det skal være plassert flere små bomber i bygget, men denne informasjonen er ikke bekreftet.

LES OGSÅ: Fullt kaos i kongressbygningen: - Person skutt

Trump ber om ro

Til tross for de voldsomme opptøyene, maner nå Donald Trump til ro gjennom sin Twitter-konto.

«Vær så snill og hør på politiet. De vil virkelig landets beste. Hold det fredelig!», maner han.

Ikke lenge etterpå kommer han med en ny tweet hvor han gjentar det samme budskapet.

«Jeg ber alle som befinner seg i The Capitol om å holde det fredfullt. Ingen vold! Husk at VI er partiet for ro og orden. Respekter loven, og våre fantastiske kvinner og menn i blått. Takk!»

Denne Twitter-meldingen står i sterk kontrast til meldingen som kom for en knapp time siden, der han sa anklaget Mike Pence for å ha godkjent det han mener er et falskt valgresultat.

Donald Trump har i det lengste håpet at Pence ville komme ham til unnsetning, i et siste desperat forsøk på å snu valgresultatet. Det budskapet gjentok han i en tale onsdag kveld.

LES OGSÅ: Trump er rasende etter sjokktapet

- Hadde ikke motet

Pence åpnet seansen i Kongressen med å si at han ikke har myndighet til å forkaste valgmannsstemmene som har gått til Joe Biden.

Klokken 20.24 norsk tid skriver Trump på Twitter:

– Mike Pence hadde ikke motet som skulle til for å forsvare landet vårt, og vår konstitusjon, ved å gi delstatene våre sjansen til å sertifisere et korrekt sett med fakta, ikke de falske og unøyaktige som de ble bedt om å sertifisere. USA forlanger sannheten!

I flere timer før dette hadde han også publisert en lang Twitter-tirade om det han mente var valgjuks, og mente blant annet at USA sitt valgsystem er verre enn systemene de bruker i det han kaller den tredje verden.

LES OGSÅ: Ber nasjonalgarden om hjelp

Dette var på omtrent samme tid da senator James Lankford ble bedt om å stanse talen sin, fordi «demonstrantene er i bygningen»:

Trump svarer

Den påtroppende presidenten Joe Biden har gått kraftig ut mot Trump, og sagt at han er nødt til å ta til motmæle mot demontrantene, og sørge for fred.

Etter at Biden holdt en tale til det amerikanske folk hvor han oppfordret presidenten til å ordne opp, publiserte Trump en videosnutt på Twitter, hvor han ber demonstrantene om å gå hjem.

Han holder likevel fremdeles fast på påstandene om at valget ble stjålet fra dem, og at han forstår at de er såret.

- Alle vet at dette valget ble stjålet fra oss, spesielt den andre siden. Men dere er nødt til å gå hjem nå, vi må ha fred, sier presidenten.

- Mangler ord

Jens Stoltenberg har også tatt til Twitter for å uttale seg om de voldsomme hendelsene.

- Sjokkerende scener i Washington D.C, utfallet av dette demokratiske valget må bli respektert.

Også Audun Lysbakken har uttrykt sin medfølelse med USA, og sin vantro over det han nå ser.

- Mangler ord for å beskrive alvoret i dette, sier han blant annet.

Erna Solberg mener det vi ser nå er helt uakseptabelt.

Jonas Gahr Støre mener stormingen er et sjokkerende angrep på demokratiet i USA, og at det som skjer nå vil gi varig skade på USAs omdømme.

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken