President Donald Trump ønsker å åpne skolene i USA til høsten, og bruker situasjonen i Norge som argumentasjon. Nå trues presidenten også med søksmål.
- I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige og mange andre land ER SKOLER ÅPNE UTEN PROBLEMER. Demokratene mener det ville være dårlig for dem politisk hvis amerikanske skoler åpner før valget i november, men dette er viktig for barna og familiene. Jeg kan kutte i finansieringen hvis de ikke åpner! skriver Trump på Twitter onsdag ettermiddag.
Les også: Eksplosiv smittebølge fortsetter i USA - Trump vil gjenåpne skoler
Vil tvinge lokale myndigheter til å gjenåpne skolene
Twitter-meldingen fra president Donald Trump kommer etter at han på tirsdag lanserte en kampanje for å tvinge lokale myndigheter til å gjenåpne skolene til høsten, til tross for koronapandemien.
Les også: Superstjernen har fått nok: Støtter ikke lenger Trump
Trump mener at myndighetene i mange delstater holder skolene stengt av politiske grunner, ikke på grunn av pandemien.
– De tror det blir bra for dem politisk, så derfor holder de skolene stengt, sa han på et møte om skoleplanene for høsten i Det hvite hus på tirsdag.
– Men det går ikke. Vi skal legge mye press på guvernører og alle andre for å gjenåpne skolene, sa han på møtet der helse- og utdanningsledere som var hentet fra hele USA, sa at skolene er klare for en trygg gjenåpning.
De argumenterte med at risikoen av å holde elevene hjemme er høyere enn risikoen som er knyttet til koronaviruset og at elevene trenger tilgang til matprogrammer og helsetjenester.
– Vi vil gjenåpne skolene. Alle vil det. Mammaene vil det, pappaene vil det, ungene vil det. Det er på tide, sa Trump.
Her maler Oslo kommune over «Black Lives Matter»: – Tar ikke hensyn til innhold
Skeptiske
Men dette optimistiske synet møtes med betydelig skepsis hos andre. Lederen for USAs største fagorganisasjon for lærere sier at Trump er mer interessert i å score poeng foran valget enn i skoleelevenes sikkerhet.
– Trump har vist at han ikke klarer å begripe at folk dør. Over 130.000 amerikanere har allerede dødd, uttaler Lily Eskelsen Garcia, som er leder for National Education Association (NEA).
– Det er ingenting lærere heller vil enn å være tilbake i klasserommet eller på collegene med våre elever og studenter. Men det må være på en måte som er trygt for både studenter, lærere og lokalsamfunnet, sa hun.
Les: Forskere advarer mot en bølge av korona-hjerneskader
– Politiske grunner
På møtet gjentok Trump påstanden om at Demokratene vil holde skolene stengt av politiske grunner og ikke helsegrunner. Det samme tvitret han dagen før: – De tror det hjelper dem i november. Galt, det forstår folk.
Trump roste beslutningen til Floridas guvernør Ron De Santis om å gjenåpne alle delstatens skoler etter sommeren, og han angrep Harvard-universitetet for beslutningen om å tilby kun online-undervisning.
– Jeg synes det er latterlig. Det er en lettvint beslutning, og de burde skamme seg, sa Trump tirsdag.
Les også: USA har levert WHO-oppsigelsen til FN
Motstridende råd
USAs nasjonale smittevernsenter CDC har gitt blandede råd. De sier at elever bør få gå tilbake til skolen, men at online-undervisning er den minst risikable måten å gjøre det på.
Noen skoler har planlagt å åpne skolene bare noen få dager i uka, men det er en løsning som utdanningsminister Betsy DeVos er sterkt kritisk til.
Barnas og foreldrenes mentale helse ble av mange trukket fram som et argument for å gjenåpne skolene.
– Barnas mentale helse og sosiale utvikling bør være like høyt prioritert som deres fysiske helse, sa førstedame Melania Trump på konferansen.
På onsdag ble det klart at New York vil gjenåpne skoler fra høsten av, og at de vil dele opp undervisningen. Elever vil være på skolen to-tre dager i uken, og resten vil foregå digitalt hjemmefra.
Les mer: New York gjenåpner skoler til høsten
Les også: Mary Trump går hardt ut mot Donald Trump i ny bok
USA kaster ut utenlandske studenter
Tidligere denne uken ble det også kjent at utenlandske studenter som til høsten får all sin undervisning på nett, ikke får lov til å bli værende i USA på grunn av koronakrisen.
I en kunngjøring fra USAs immigrasjonsmyndigheter ICE mandag heter det at de studentene som har F-1 eller M-1-visa, får visumet trukket tilbake om all undervisningen fra nå av blir på nett.
De må enten forlate USA eller skrive seg inn på skoler eller andre læresteder der de kan få vanlig undervisning om de ønsker å bli i landet, heter det.
Harvard går rettens vei
Universitetene Harvard og MIT har bedt en domstol blokkere ordren fra Trumps administrasjon, og har levert et søksmål i en distriktsdomstol i Massachusetts.
– Vi kommer til å forfølge denne saken med styrke, slik at våre internasjonale studenter, og internasjonale studenter på institusjoner over hele landet, kan fortsette med sine studier uten trussel om deportasjon, sier Harvards president Lawrence Bacow i en uttalelse onsdag.
Les også: - Vil måtte gå med ansiktsmasker i årevis
Flere hundre norske studenter kan bli rammet
Med det nye innreiseforbudet for studenter til USA frykter ANSA at studiehverdagen til nordmenn som studerer ved amerikanske universiteter, blir snudd på hodet.
President Hanna Flood i ANSA er redd for at usikkerhet rundt studier og tidssoner skal gjøre hverdagen til norske studenter i USA krevende.
I 2019 gikk det 1988 norske studenter på ulike undervisningsinstitusjoner i USA. NRK skriver at flere hundre av disse kan bli rammet av de nye reglene.
– Det er jo en utfordring særlig for studenter på for eksempel Vestkysten, som har ni timer tidsforskjell fra Norge. Der har vi mange norske studenter, og her kan de oppleve en svært ugunstig timeplan når studiene må gå fra Norge, sier Flood.
ANSA: – Mange nordmenn allerede hjemme
Hun forteller at de fleste studentene hun har snakket med, allerede er kommet hjem fra USA, og er glad for at norske myndigheter har vist forståelse for den uvanlige situasjonen som mange utenlandsstudenter nå står overfor.
– Vi er glad for at Lånekassen og Kunnskapsdepartementet har gjort det enkelt å tilpasse seg situasjonen. Det er mange som nå kan takke ja til studieplass de har fått i utlandet, og så kan studentene heller reise til studiestedet så fort det lar seg gjøre, sier Flood.
Les også: - Kina har forårsaket store skader på USA og resten av verden
New York gjenåpner skoler til høsten
New York vil gjenåpne skoler fra høsten av og deler opp undervisningen. Elever vil være på skolen to-tre dager i uken, og resten vil foregå digitalt hjemmefra.
De fleste skoler i byen vil ikke kunne klare å ha alle elever på skolen og samtidig overholde regler for sosial distanse, opplyser ordfører Bill de Blasio onsdag.
I byens plan for gjenåpning vil det være mulig å velge et alternativ med bare hjemmelæring, men de Blasio sier at 75 prosent av foreldre i en undersøkelse har sagt at de vil at barna skal være på skolen fra september.
Guvernør i delstaten, Andrew Cuomo, sier de vil vurdere planer fra distriktene i begynnelsen av august og se på om smittervernshensynet er godt nok ivaretatt.