En ikke navngitt varsler fra det amerikanske etterretningsapparatet slo i august alarm om mulige forsøk fra Trump på å bruke sitt «embetes makt til å få et annet land til å blande seg inn i det amerikanske valget i 2020».

Torsdag offentliggjorde Kongressen en delvis sladdet versjon av varslerrapporten. Der heter det også at flere høytstående tjenestemenn i Det hvite hus grep inn for å forsøke å legge lokk på alle dokumentasjon fra en mye omtalt telefonsamtale mellom Trump og Ukrainas president.

– Ingenting har endret seg med offentliggjøringen av denne forklaringen, som ikke er noe annet enn en samling tredjehånds-beretninger av hendelser og avisutklipp som er lappet sammen, sier Trumps talsperson Stephanie Grisham torsdag.

– Det hvite hus kommer til å fortsette å stå imot hysteriet og de falske narrativene som Demokratene og mange i de etablerte mediene farer med, heter det videre i uttalelsen fra Grisham.

Demokratene i Representantenes hus innledet denne uken en riksrettsprosess mot Trump. Bakgrunnen er at Trump i en telefonsamtale med president Volodomyr Zelenskyij oppfordret Ukraina til å etterforske Joe Biden. Demokraten ligger godt an til å bli Trumps utfordrer i neste års presidentvalg.

Før telefonsamtalen 25. juli holdt Trump igjen milliarder i militær bistand til Ukraina. Etterforskningen skal blant annet avdekke om bistanden ble brukt for å presse fram en etterforskning, noe Trump selv benekter.

(©NTB)