Gå til sidens hovedinnhold

Trump etter varsel om pressekonferanse: - Nå faller brikkene på plass

President Donald Trump varslet om en pressekonferanse torsdag kveld. Der kom Trumps advokat Rudy Giuliani med nye påstander om valgfusk - men ble latterliggjort etterpå.

NEW YORK (Nettavisen): - Viktig pressekonferanse i dag med advokater om en veldig klar og levedyktig vei til seier. Brikkene faller nå veldig pent på plass, skrev Trump på Twitter torsdag morgen lokal tid.

Les også: - Trump gjør seg klar til en andre periode

Trump: - Valgbedrageri

Presidenten, som fortsatt ikke har erkjent valgnederlaget, stilte ikke på pressekonferansen som startet klokken 18 norsk tid. Pressekonferansen i regi av Trump-kampanjens advokater, ble åpnet av Trumps advokat Rudy Giuliani.

Les også: Nå ler en hel verden av Trumps svettende advokat

Der gjentok Giuliani ubegrunnede påstander om at det har vært valgfusk i flere stater.

- Vår etterforskning viser at at det ikke bare er valgfusk i en stat, men i flere stater. Det var også en sentral plan om å gjennomføre valgfusk flere steder, og spesielt i byer som er styrt av Demokrater og byer som har en historie om valgfusk fra før av, hevdet Rudy Giuliani på pressekonferansen.

Etter pressekonferansen var over, ble Guiliani også latterliggjort fordi han svettet så mye under pressekonferansen. Se video øverst i saken.

Les mer: Nå ler en hel verden av Trumps svettende advokat

Guiliani hevdet blant annet at republikanske velgere som hadde glemt å legge sin valgkort i en forseglet konvolutt, fikk sin stemme annullert, mens demokratiske velgere fikk lov til å stemme på nytt om de glemte å legge stemmen i en forseglet konvolutt. Giuliani har også tidligere dratt frem dette eksempel med at to velgere som stemte på Trump, ikke fikk lov til å endre sine stemmesedler etter en feil, noe de hevder Biden-velgere fikk gjøre.

Guiliani la ikke fram noen bevis for påstandene. Objektive observatører har understreket at det ikke finnes bevis for omfattende valgfusk ved presidentvalget.

Les også: Trump dropper deler av søksmål i Pennsylvania

Giuliani klaget også over at representanter fra republikanerne ikke skal ha fått lov å overvåke opptellingen i Pennsylvania, der Trump på et tidspunkt ledet med 600.000 stemmer, før det gjensto opptelling av om lag 1,4 millioner forhåndsstemmer.

Heller ikke her framla Giuliani noen bevis. Søndag droppet president Donald Trumps apparat store deler av søksmålet som utfordrer valgresultatet i Pennsylvania.

Trumps advokat hevdet også at han har flere vitner til valgfusket.

- Men jeg kan ikke vise navnene til dere, for de ønsker ikke å bli trakassert eller får sine liv ødelagt av bøller, sier Giuliani.

- Men dere burde ha satt av tid og energi til å finne dem selv! Det er deres jobb! sa en tydelig irritert Giuliani til journalistene.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

- Det er skammelig, det som har skjedd, og det amerikanske folk har en rett til vite om dette, sier advokaten, som avviser at det bare er snakk om noen hundre stemmer her. Rudy Giuliani viste til slutt frem et kart som viser hvilke seks stater de nå har fokus på, og hvor de mener valgfusk fant sted.

- Velgerne valgte Donald Trump, de valgte ikke Joe Biden. Gi oss muligheten til å bevise dette i retten, så skal vi gjøre det, sier Giuliani.

- Full av løgner og konspirasjonsteorier

- Den rundt 90-minutter lange orienteringen var full av løgner og konspirasjonsteorier. På intet tidspunkt ga Trumps juridiske team bevis for deres påstander om omfattende svindel, skriver CNN om pressekonferansen til Rudy Giuliani.

Les CNNs gjennomgang av pressekonferansen her.

Joe Biden har fått over fem millioner flere stemmer enn Donald Trump, og han har sikret seg 306 valgmenn mot Trumps 233. Trump har flere ganger uttalt at hans seier i 2016, da han også fikk 306 valgmenn, var en overlegen seier.

Trump trekker søksmål i Michigan

Torsdag ble det også klart at Donald Trumps valgkampstab trekker et søksmål som var ment å utfordre valgresultatet i delstaten Michigan, melder NTB.

– Vi trekker vårt søksmål i Michigan, sier Trumps advokat Rudy Giuliani i en uttalelse som nyhetsbyrået Reuters siterer torsdag.

Giuliani sier beslutningen er et resultat av å ha oppnådd det man ønsket, å hindre at resultatet i Wayne County ble godkjent «for tidlig». Valgstyret i fylket, som er Michigans største, godkjente onsdag resultatet, som gikk overveldende i Joe Bidens favør.

Trumps advokater har lagt bak seg en rekke mislykkede forsøk på å utfordre valgresultatet i domstolene siden Trump tapte presidentvalget 3. november.

Trump: - Få det gjort!

Trump fortsatte på torsdag å komme med ubekreftede påstander om at valget er preget av valgfusk. De amerikanske valgansvarlige har uttalt at det amerikanske presidentvalget var det sikreste noensinne.

- Valgbedrageriet i Detroit er voldsomt, og har vært det i mange år! skriver Trump uten å fremme bevis.

Les også: Ønsker ikke at Trump skal etterforskes - av én helt klar grunn

Presidenten deler også en melding med en påstand om at 20.000 døde mennesker var ført opp som stemmeberettiget under presidentvalget, en Twitter-melding som kort tid etterpå blitt flagget og markert av Twitter ettersom påstandene ikke er bekreftet.

Trump hevder også det er funnet flere stemmer i Georgia som ikke er blitt talt opp.

- Tusenvis av stemmer som ikke er talt opp er oppdaget i fylker i Georgia. Når den mye viktigere sammenligningen av signaturer finner sted, vil staten snu til å bli republikansk, og det veldig raskt. Få det gjort! skriver Trump. Det er ikke ventet at resultatene i Georgia vil snus etter omtellingen.

- Nesten INGEN stemmesedler ble avvist i Georgia ved dette valget. Tidligere år, nær 4%. Det er ikke mulig. Vi må gjennomføre signatursjekk på konvolutter nå. Det er veldig enkelt å gjøre. Demokratene slåss fordi de ble tatt med buksene nede. Langt flere stemmer enn nødvendig for flippe. Republikanerne må tøffe seg opp! fortsetter Trump.

Les mer: Biden: – Flere kan dø om ikke vi får tilgang til Trumps koronaplaner

Valgmyndighetene i Georgia har på torsdag varslet at det vil bli sluppet en rapport med resultatet fra omtellingen torsdag, skriver NTB. Mer enn 5 millioner stemmer er gransket.

Omtellingen ble satt i gang automatisk i henhold til delstatslovene, og det er ventet at den vil bekrefte Joe Bidens knepne seier i kampen om delstatens 16 valgmenn, skriver NTB. Selv uten disse er Biden valgvinner.

Les også: Michelle Obama med dyp erkjennelse om Trump

Fikk 10,1 millioner flere stemmer enn i 2016

Torsdag deler presidenten også en sak fra New York Times der det fremkommer at Trump fikk 10,1 millioner flere stemmer i årets valg enn han gjorde under valgseieren i 2016.

Les også: Nye sjokktall: Foreslår seks ukers lockdown for å unngå «et helvete»

- Og med disse tallene, de klart høyeste noensinne for en sittende president, er det ingen mulighet for at Demokratene kunne ha vunnet, bortsett fra gjennom det vi opplever nå - Et Rigget valg! påstår Trump, selv om amerikanske valgansvarlige har uttalt at det amerikanske presidentvalget var det sikreste noensinne.

Joe Biden har i skrivende stund fått mer enn fem millioner stemmer enn Trump. Biden er den presidentkandidaten som har fått flest stemmer i historien.

Trump: - Dette er utrolig!

Sent onsdag kveld delte Trump også det han hevder er statistikk som viser at Biden i forbindelse med valgopptellingen plutselig fikk registrert over 143.000 stemmer klokken 03.42 på natten.

Les: Donald Trump: - Jeg kan også hevde dette

- Se på dette i Wisconsin! Dagen etter valget mottar Biden et lass med 143 379 stemmer klokken 03.42, etter at de fikk vite at han tapte skikkelig. Dette er utrolig! skriver Trump.

Til tross for Trumps gjentatte påstander om valgfusk, har representanter for USAs valgmyndigheter slått fast at det ikke finnes bevis for at stemmesedler ble endret eller gikk tapt under valget.

De amerikanske valgansvarlige har uttalt at det amerikanske presidentvalget var det sikreste noensinne.

Les mer

Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Trump-ansatte strekker ut en hånd til Biden i skjul

NTB skriver på torsdag at en gruppe ansatte i Det hvite hus helt i det skjulte har begynt å opprette kontakt med påtroppende president Joe Biden for å sikre en god overgangsperiode.

Les: Enda flere uopptalte stemmer oppdaget i Georgia

Gruppen på en håndfull ansatte og tidligere ansatte har i ren frustrasjon over at Donald Trump nekter å erkjenne valgnederlaget, tatt saken i egne hender. De har opprettet kontakt med Biden-leiren, for å sikre en god maktoverføring, ifølge CNN.

– Det er ikke noe vi ville ha fått problemer for. Det er bare et tilbud om å hjelpe til. De vet hva vi mener, og hva vi kan og ikke kan si og gjøre, sier en Trump-ansatt til CNN.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021