NEW YORK (Nettavisen): En av Donald Trumps sterkeste støttespillere i partiet og en av hans politiske favoritter, representanten Marjorie Taylor Greene, uttalte i et intervju i sommer at global oppvarming faktisk er bra for oss.

Se deler av intervjuet her:

I et intervju med den konservative og høyrevridde kanalen Right Side Broadcasting Network (RSBN), sier den kontroversielle Taylor Greene at hun er for global oppvarming.

- Vi er allerede blitt én grad celsius varmere, og vet du hva som har skjedd siden den gang? sier Taylor Greene i intervjuet.

Les også: Sjokk-uttalelse fra Donald Trump: - Om jeg blir president igjen, vil jeg seriøst vurdere å gjøre det

- Vi har fått dyrket mer siden den gang, noe som gir mat til folk. Vi produserer fossilt brensel, noe som holder folks hus varme om vinteren. Dette redder liv, fordi folk dør i kulden, sier Taylor Greene. Og fortsetter:

- Denne oppvarmingen av jordkloden og karbonet er faktisk sunt for oss. Det bidrar til at vi kan gi mat folk, det hjelper til med å holde folk i live, jordkloden er mer grønn enn den var for årevis siden og det er på grunn av global oppvarming, sier den kontroversielle republikaneren.

Les også: Ivanka Trump frykter pappas nye kjæledegge

- Konspirasjonsteorier og QAnon

Uttalelsene til Taylor Greene sjokkerte mange, og videoklippet av intervjuet gikk viralt på Twitter.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), som for tiden befinner seg i USA i forbindelse med FNs høynivåuke, reagerer også på hennes uttalelser.

- Marjorie Taylor Greene befinner seg i ytterkanten av det republikanske partiet, som har forandret seg veldig. Jeg husker godt republikanske politikere som John McCain, som jeg kunne være enig med iblant, selv om det var sjelden. Opplevelsen var at politikere som McCain forholdt seg til den samme observerbare virkeligheten. Dessverre ser vi nå at deler av det republikanske partiet har flyttet over i konspirasjonsteorier og QAnon. Taylor Greene fremstår som en av de mest ytterliggående, sier Eide til Nettavisen.

Les også: Hillary Clinton avslørte det alle lurer på, og kom med kraftig Trump-kritikk

Greene, som i begynnelsen av februar i fjor ble fjernet fra alt komitéarbeid i Kongressen, har blant annet støttet opp om konspirasjonsteorien QAnon, antydet at flere masseskytinger var iscenesatt, og hevdet at Nancy Pelosi, Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, er skyldig i landssvik og bør henrettes.

Les også: Trumps datter: - Hun er for ekstrem

- Det første som slo meg da jeg så dette, er at dette skiller seg betydelig fra den politiske situasjonen og politikerne hjemme i Norge - det er jeg glad for. Vi har våre diskusjoner om hva som er riktig grep i klimapolitikken og energipolitikken, men alle etablerte politiske partier i Norge er jo enige om at klimatrusselen er alvorlig og må løses.

- Så kan man si at det er ideologiske forskjeller, der høyresida vil legge mer vekt på markedets rolle og at venstresiden ønsker en mer aktiv stat gjennom omstilling. Men vi er da likevel innenfor samme virkelighet og forholder oss til fakta. Det er fint for meg som klimaminister å vite det, sier Eide.

Les også: Trump rasende etter nye opplysninger: Krever å bli gjeninnsatt

- Det andre jeg tenker på når jeg hører hennes uttalelser, er at det jammen meg er bra at disse ikke styrer USA nå. For vi samarbeider veldig bra med Biden administrasjonen, sier Eide, som sier USAs klimautsending John Kerry er en person han hele tiden har kontakt med.

- Hele Biden administrasjonen er nå veldig orientert mot at USA skal være der andre vestlige land er på klima.Det er veldig bra, og det håper vi fortsetter, også etter Biden.

Les: Støre ble hudflettet av TV 2-kjendisen: Slik slår han tilbake

- Trump søker å polarisere

- Hva tenker du rundt det at en politiker som Marjorie Taylor Greene er en av dem som Donald Trump fremhever og tar med seg når han opptrer offentlig?

- Vel, Trump er ganske ytterliggående i det republikanske partiet han også. Og for tiden har den fløyen litt overtaket.

Les også: Toppolitikeren vekker avsky: - Kvalmende, ynkelig og ufattelig grusom

Under et folkemøte nylig gjorde Donald Trump også narr av elektriske biler da han fortalte en spesiell historie om en venn.

- Hva tenker du om at Trump sier noe slikt om elbiler?

- Han søker jo å polarisere, han leter etter konflikt, han prøver å appellere til et segment i befolkningen som er imot endring, og som syntes at det var bedre før, sier Eide, som ikke tror Trump når gjennom med sin argumentasjon.

Les også: Kommer med elleville Russland-påstander om USA-president Joe Biden

- Selv sørstatsfolk på ranchen deres bestiller nå i økende grad elbiler i form av store pickuper med masse krefter som har plass til flere elger på lasteplanet. Når de så også installerer solcellepaneler hjemme på ranchen, kan de lade hjemme. Der har jo Ford truffet en nerve hos en annen type folk.

- Forbrenningsmotorens tid går jo mot slutten også her. Det som Biden jo har sett, er jo at hvis amerikansk bilindustri ikke henger med, da er risikoen stor for at det går ad undas. Fremtiden er jo elektrisk også her.

- Vanskelig å ta fra folk

Selv om elbilsalget i USA økte med hele 60 prosent de tre første månedene i 2022, utgjorde det bare 4,6 prosent av det totale nybilsalget i USA årets første kvartal, mot 86 prosent i Norge i mars i år.

- Hva kan USA lære av Norge når det gjelder elbiler og infrastruktur og blir dette noe tema under ditt USA-besøk?

- Om ikke akkurat nå, så har vi snakket mye om elbiler og infrastruktur med amerikanerne tidligere. Og det vi nå ser med den nye Biden-pakken er at bilavgiftene på elbiler vil bli lavere. De vil komme med flere ladestasjoner, så jeg tror dette kommer som ei kule også her.

Les: Raste mot Putin: - Han kontrollerer ikke solen

- Hva gleder deg mest med amerikansk miljøpolitikk akkurat nå?

- De korte svaret er det at Biden fikk gjennom sin store pakke. På en paradoksal måte, så har jo energikrisen og krigen endret den debatten, slik at Biden nå har kunnet selge det han alltid har villet gjøre, som amerikansk selvstendighet og uavhengighet. At han fikk dette gjennom har lagt føringer for lang tid fremover. Og det blir vanskelig for republikanerne å endre noe av dette om de vinner ved fremtidige valg. Dette er goder som er vanskelig ta fra folk, det er ikke avgifter. Jeg tror dette har tatt USA et langt skritt fremover, sier Eide.

- Lettere å selge

Hele klimapakken som ble vedtatt i Kongressen i august er verdt rundt 740 milliarder dollar, som tilsvarer omtrent 7.000 milliarder kroner.

Rundt halvparten av pengene skal gå til klimatiltak, som ifølge Demokratene skal bidra til å kutte USAs klimautslipp med 40 prosent innen 2030.

- Jeg er glad på vegne av USAs diplomati. Det er lettere for ham å selge budskapet ute nå, når de leverer på dette hjemme. Bidenadministrasjonen legger til fakta til grunn. Det er kunnskapsbasert politikk, etter fire år med noe litt annet, sier Eide.

- Bekymret da vi så Trump

- Mange amerikanere hevder at demokratiet i landet nå er truet. Hva er dine tanker rundt dette?

- Jeg var som alle veldig bekymret da vi så hvordan Trump kom til makten, og hvordan han forsøkte seg på det som egentlig, hvis det var et annet land, ville kalt et statskupp 6. januar, sier Eide.

- Men nå er det jo en viss bevegelse. Da de begynte disse høringene rundt stormingen av Kongressen, så tenkte jeg at det var bra. Men det kunne også føre til en ytterligere polarisering. Nå virker det som folk faktisk ser at dette virker planlagt. Og så ser vi jo nå det voldsomme kjøret mot abort som har engasjert mange amerikanske kvinner, og menn som støtter kvinner. Så nå er det ikke så åpenbart at det blir en landslide for republikanerne ved valget likevel. Kanskje noe skjer nå som gjør at de verste spådommene ikke slår til.

- Når det er sagt, så håper håper jeg at republikanerne kommer tilbake til den virkelige verden og at disse QAnon og alternative facts greiene etter hvert blir borte igjen. Hvis det nå går dårlig med Trumpismen, så får vi kanskje inn noen mer fornuftige folk inn, sier Eide.

- Hva tenker du rundt et mulig comeback for Donald Trump?

- Det er farlig å spå, men jeg ser at Florida guvernør Ron DeSantis seiler opp som et alternativ. En del demokrater syns han er en bedre utfordrer, fordi det er litt mer orden og disiplin med ham.

- Men for tiden er det jo Biden som styrer. Han hadde et krevende første år, men nå virker det som om det er litt mer trøkk i administrasjonen hans.

- Kina vil bli en av vinnerne

- Er det mulig å få innfridd FNs klimamål uten Stormaktene USA, Kina og Russland med på laget, og hva er sannsynligheten for at disse tre landene faller av lasset slik den geopolitiske situasjonen er nå, og med et republikansk parti som nærmest er styrt av olje elskende Trump-tilhengere?

- Du klarer ikke klimamålene uten Kina på laget, Russland er på sin side ikke en så stor del av verdensøkonomien. Men uten USA og Kina får vi ikke til så mye. Men Kina er jo det landet som investerer aller mest i fornybar teknologi. Det er flere år hvor de har investert mer i fornybar energi enn resten av verden til sammen. Vi tenker ofte på oss som det store elbil landet, men i rene tall, så er det jo Kina, sier Eide.

Les: FNs klimapanel: Klimautslippene kan halveres innen 2030

- Derfor tror jeg Kina for lengst har bestemt seg for fornybar energi er bra for dem, fordi de kan leverte masse av den teknologien. Jeg tror Kina kommer til å bli en av vinnerne, sier Eide.

- Jeg tror også at når Biden har fått litt kurs og retning på dette, så vil han få det jeg kaller en positiv innlåsing. Det vil være vanskelig å endre når de kommer i gang med disse prosjektene, sier Eide.

- Når det gjelder Trump, så appellerer han veldig til en slag nostalgi, en 50-tallsnostalgi om at Amerika var best når alle på basketlaget var hvite og alle kjørte store biler med 8 liters motorer. Men det går ikke den veien bare fordi man ønsker det. USA er også et land som elsker å moderniserte seg, så de kommer til å gå med på dette. Så det korte svaret er nei, vi klarer oss ikke uten dem, men jeg tror vi har dem med i det lange løp, sier Eide til Nettavisen.