NEW YORK (Nettavisen): Donald Trump blir utsatt for massiv kritikk etter at han har kommet med flere rosende uttalelser om Russlands president Vladimir Putin og Russlands invasjon av Ukraina.

Se Donald Trump skryte av Vladimir Putin her:

Trump: - Dette er genialt

«Dette er jo genialt» og «hvor smart var ikke det?» er blant uttalelsene Trump har kommet, og som har provosert.

Les også: Diskuterer Putins mentale tilstand: - Dette er bisart, det henger ikke på greip

Trumps første uttalelse om Putin og invasjonen, kom i forrige uke da den tidligere presidenten snakket med Buck Sexton i hans podkast.

- Jeg kom inn i går, og så på en TV-skjerm, og da sa jeg, «dette er genialt», sier Trump i podkasten.

- Putin erklærer en stor del av Ukraina - Putin erklærer det som uavhengig. Og det er jo helt fantastisk, uttalte Trump videre etter nyheten om at Russland på mandag i forrige uke anerkjente de to utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk øst i Ukraina som selvstendige stater.

Les også: Trump rasende etter ny «Clinton-avsløring»

- Så det Putin nå sier er at «de er uavhengige», en stor del av Ukraina. Og da sier jeg «hvor smart er ikke det?» sa Trump.

- Han brukte også ordet «uavhengig» og «vi skal gå inn og så skal vi gå ut, og så skal vi hjelpe til med å opprettholde freden». Og det må man kunne si er ganske listig gjort (savvy), sier Trump om Putins strategi.

Les også: Kommer med elleville Russland-påstander om USA-president Joe Biden

Trump: - Det er ganske smart

Trumps provoserende uttalelser om Russland og Putin fortsatte også under en tale han holdt i Mar-a-Lago onsdag i forrige uke.

- Jeg mener, han tar over et land på grunn av sanksjoner som er verdt to dollar. Jeg vil si at det er ganske smart, sa Trump, ifølge Newsweek, som også har publisert denne Twitter-videoen av Trumps uttalelser:

- Selvfølgelig er Putin smart

Under sin tale på det årlige møtet i den konservative organisasjonen Conservative Political Action Conference (CPAC) i helgen, gjentok Trump hvor smart Putin hadde vært.

Les også: Russland slår tilbake mot Vesten: – Alt står i fare for å bli nullet

- Problemet er ikke at Putin er smart, for selvfølgelig er han smart - men problemet er at våre ledere er så dumme, sa Trump under CPAC.

- Jeg er ikke i tvil om at Putin tok sin avgjørelse om å foreta en hensynsløs invasjon av Ukraina etter å ha sett på vår patetiske tilbaketrekning fra Afghanistan, fortsatte Trump.

- Jeg var en del sammen med Putin, jeg tilbrakte en del tid sammen med ham, jeg kom godt overens med ham.

- Og det er en god ting å komme godt overens med folk, det er ikke en dårlig ting, sa den tidligere presidenten.

Trump: - Svært enkelt for meg

Trump hevder også at invasjonen av Ukraina aldri hadde funnet sted om han hadde vært president.

- Det ville ha vært svært enkelt for meg å ha forhindret denne tragedien fra å skje. Han forsto meg, han forsto at jeg ikke spilte noen spill, sa Trump, som la til at president Joe Biden er «grovt inkompetent».

Donald Trump gjorde også narr av Bidens trusler om sanksjoner overfor Putin, siden den russiske presidenten har levd med sanksjoner de siste 25 årene.

Les også: President Joe Biden kom med et løfte til amerikanske soldater

Han gjentok deretter at invasjonen aldri ville funnet sted om han var president, samtidig med at han satte spørsmålstegn ved hvorfor så mange amerikanere bryr seg om invasjonen.

Les også: Her er Donald Trumps aggressive tekstmeldinger: - Jeg er sjokkert

- Ukraina er i en katastrofal krise, men det er virkelig interessant å se at så mange demokrater i Washington tilsynelatende spurter til mikrofonene for å erklære at «Ukrainas grenser er hellige, vi føler med Ukraina, Ukrainas suverenitet må beskyttes uansett hva det koster». Og dette til tross for at de ødelegger våre egne grenser og vår egen suverenitet, sa Trump på CPAC-konferansen, ifølge Daily Mail.

Les også: Det endte med Trump-kaos sist: - Nå vil Putin følge nøye med

Trump: - Biden-administrasjonen er besatt

Trump fortsatte deretter med å sette krisen i Ukraina opp mot amerikansk grensepolitikk.

- Biden-administrasjonen har brukt flere måneder på å være besatt av hvordan man skal stoppe en invasjon i et land som ligger tusenvis av mil unna oss. Jeg mener Amerika fortjener en president som vil stoppe en invasjon av vårt eget land, sa Trump, som også la til at Biden og hans administrasjon «er mer opptatt av å hjelpe innbyggere fra et fjernt og fremmed land enn egen innbyggere».

- Om Demokratene er så opptatt av å kjempe for demokrati «så burde de heller begynne med det demokratiet som er truet i vårt nabolag - nemlig Canada», sa Trump også under CPAC.

Les: Diskuterer Putins mentale tilstand: - Dette er bisart, det henger ikke på greip

Trump: «Bombe dritten ut av Russland med Kina-fly»

Under en tale i New Orleans på lørdag, kom også Trump med flere oppsiktsvekkende uttalelser, der han blant annet gjorde narr av krigen.

Trump sa at man burde ta amerikanske jetfly av typen F-22 og «merke dem med kinesiske flagg og bombe dritten ut av Russland», melder CBS.

- Og deretter kan vi si, «Kina gjorde det», skal Trump ha sagt til høylytt latter fra salen.

- Så begynner de å kjempe mot hverandre og vi kan bare sette oss tilbake og se på, sa Trump.

Trump sa også at Putins angrep på Ukraina var «uprovosert» og at det var «en massiv forbrytelse mot menneskeheten».

Trump kritiserte også Nato-alliansen og refererte til den som «papir-tiger», et uttrykk som refererer til noe som ser truende ut, men som i virkeligheten er harmløst.

- Putin spiller Biden som en tromme

Trump har i tillegg brukt sin egen nettside de siste dagene til å kommentere invasjonene i Russland, og for å hamre løs på Biden.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

- Denne krigen skulle aldri ha startet i utgangspunktet. Om ikke valget hadde vært rigget, så ville USA fortsatt ha hatt rekordlave bensinpriser, siden det hadde vært under min administrasjon, og vi hadde forsynt verden med olje og gass. I tillegg ville Russland aldri ha invadert Ukraina. I stedet så har vi nå denne tragiske og unødvendige krigen, rekordhøye energipriser, inflasjon, ingen grenser, kriminalitet og kaos. «Make America STRONG Again!», skriver Trump på sin nettside.

- Putin spiller Biden som en tromme. Og det er ikke pent å se på! skriver Trump også.

- Aldri under en Trump-administrasjon

- Hvis det hadde blitt håndtert på en skikkelig måte, så hadde det overhodet ikke vært noen grunn til at det vi nå ser i Ukrania skulle ha skjedd i det hele tatt. Jeg kjenner Putin veldig godt, og han ville aldri ha gjort det han nå gjør under en Trump-administrasjon, det hadde bare ikke skjedd! skriver Trump i en annen uttalelse.

- Russland har blitt veldig rike under Biden-administrasjonen, med oljepriser som har doblet seg og som snart tredobler og firedoble seg. De svake sanksjonene er ubetydelige satt opp mot det å overta et land, et land som er massivt og strategisk lokalisert. Og nå har det begynt, oljeprisene blir høyere og høyere, og Putin får ikke bare det han alltid har ønsket seg, men han blir også, på grunn av den enorme økningen i olje- og gassprisene, rikere og rikere. USA var energiuavhengig under Trump-administrasjonen, en selvstendighet vi aldri hadde oppnådd tidligere, og oljeprisene ville ha forblitt lave. Og se nå på hvilket kaos vårt land nå står i! skriver Trump i en annen melding.

- Trump visste knapt nok hvor Ukraina ligger

I ettertid har Donald Trump fått flengende kritikk fra flere hold etter sine kontroversielle uttalelser om Putin og den russiske invasjonen.

En annen som reagerer på Trumps, uttalelser er John Bolton, som var nasjonal sikkerhetsrådgiver under Trump.

Les også: Avslører Trumps sykehus-samtale: - Kommer du til å si at du fikk det fra meg?

I et intervju med Newsmax denne uken sier Bolton at Trump «knapt nok visste hvor Ukraina ligger».

- Han spurte en gang John Kelly (daværende stabssjef i Det hvite hus) om Finland var en del av Russland. Det han brydde seg om var serveren til Det demokratiske partiet, Hunter Biden, valget i 2016 og valget i 2020.

- Det er rett og slett ikke korrekt at Trumps oppførsel på noen som helst måte avskrekket russerne, sier Bolton.

Se deler av intervjuet med Bolton her:

- Pinlig for Amerika

I et intervju med Vice denne uken sier Bolton også at Trumps glorifisering av Putin er «pinlig for Amerika».

- Det er vanskelig for meg å beskrive hvor lite han visste, sier Bolton om sin tidligere sjef.

Filleristes av partikollega

Selv om de aller fleste republikanerne ikke ønsker å kritisere Trump for hans hyllest av Putin, er ikke det tilfelle for republikaneren Chris Christie, som tidligere har vært guvernør i New Jersey.

Christie var lenge en av Trumps allierte og hjalp ham blant annet med forberedelser før debattene mot utfordrer Joe Biden 2020, men Christie har blant annet vært en stor kritiker av Trump, etter stormingen av Kongressen 6. januar i fjor.

- Hvordan kan noen med en forståelse for verden kalle Putins avgjørelse om å invadere Ukraina for genial, eller ganske skarp når vi kan se at han forener nesten hele verden mot Russland på bare noen øyeblikk, skriver Christie på Twitter.

- Putin har bare to valg nå: En uvinnelig okkupasjon av Ukraina etter å ha jevnet landet med jorden og tatt livet av deres president-helt (hvis det i det hele tatt er oppnåelig) eller en pinlig retrett. Jepp, det er virkelig «genialt» og «listig». Her kan man ikke bare snu seg rundt. Historien ser deg, skriver Christie.

- Trump-fansen elsker det

Den amerikanske forfatteren og tidligere redaktøren Richard Lowry hamrer også løs på Trump i en kommentar i New York Post, der han skriver at «Selvopptatte Trump’s hyllest av Putin er moralsk forkastelig».

- Trumps kommentarer var tydeligvis drevet frem, hovedsakelig, av hans forakt for Joe Biden og hans fortsatte tro på at valget ble stjålet fra ham. Bidens mangler i løpet av sitt første år som president har så absolutt vært foraktelige. Men det betyr ikke at vi ikke burde heie på ham for å håndtere Ukraina-krisen så bra som mulig, og det gjør så absolutt ikke hans motstander i Kreml mer velsmakende, skriver Lowry.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

- Trump-fansen, selvsagt, de elsker at han spiller med sine egne regler og kommer med sine daglige sinneutbrudd overfor etablissementets andektighet. En av årsakene til at han tapte i 2020 derimot, er at han nektet å overholde presidentskapets konvensjoner. Sett i den sammenhengen så er det opplagt at han aldri vil - og at han ikke lærte noe av sitt nederlag - noe som vil det gjøre det enda vanskeligere å vinne et nytt valg.

- Men når alt kommer til alt, så har Trump demonstrert en imponerende stayer-evne. Han er fortsatt den øverste representanten i partiet og dets mektigste figur, med millioner av gode mennesker som fortsatt setter sin tillit til ham. Han burde være bedre enn dette, skriver Richard Lowry.

Biden gjør narr av Trump

Også president Joe Biden har kommentert Trumps uttalelser om at Vladimir Putin er et geni.

Under et intervju med den politiske kommentatoren Brian Tyler Cohen svarte Biden følgende.

- Jeg legger like mye vekt i det at Trump hevder at Putin er et geni, som jeg gjorde da Trump selv erklærte at han var et stabilt geni.