NEW YORK (Nettavisen): Tidligere president Donald Trump går nå ut og mener Kina og og Kinas kommunistparti bør betale en gigantisk bot for å spredd koronaviruset til verden.

Etter at president Joe Biden i slutten av mai ga amerikansk etterretning ordre om å granske koronavirusets opprinnelse, har laboratorieteorien, hvor det blir hevdet at viruset ved et uhell spredte seg fra et laboratorium i Wuhan, på nytt fått massiv omtale.

Les også: - Trump er sjalu som faen akkurat nå

- Bør betale 10 billioner dollar

I en uttalelse skriver Donald Trump at han hele tiden har hatt rett og at Kina bør betale en klekkelig bot for å ha spredt sykdommen som så langt har tatt livet av rundt 3,8 millioner mennesker.

- Dette er nå enstemmig, og det har (nok en gang) blitt bevist at jeg hadde rett om at den opprinnelige rapporten fra Verdens Helseorganisasjon om laboratoriet i Wuhan hadde store mangler og må gjøres om igjen, denne gang gjennom en etterforskning som er transparent. Vi hadde rett om Kina-viruset helt fra begynnelsen, og nå ser hele verden det, skriver Trump før han foreslår sjokkboten.

Gunnar Stavrum: Norsk toppforsker vil ikke avvise at korona kom fra kinesisk laboratorium

- Og det er derfor Det kinesiske kommunistparti bør betale 10 billioner dollar i en global erstatning for at de tillot at dette kunne skje, den verste hendelsen i historien, skriver den tidligere presidenten.

Les også: Han var nordmannen som knekte Trump-koden: - Dette var det unike

WHO: - Laboratorieteorien er svært usannsynlig

Selv om laboratorieteorien nå har fått nytt liv i seg og skal undersøkes, er det på langt nær slått fast eller bevist at koronaviruset ved et uhell spredte seg fra et laboratorium i Wuhan.

Les også: Donald Trump «frifunnet»: - Takk, det er dette jeg har sagt hele tiden

Eksperter fra Verdens helseorganisasjon ( WHO) har tidligere konkludert med at laboratorieteorien er svært usannsynlig, og konkluderte med at viruset mest sannsynlig smittet fra ett dyr til et annet og deretter til mennesker.

- Fauci jobber med «science fiction»

Trump, derimot, har allerede stått fast at viruset kom ut fra Wuhan-laboratoriet. I en melding angriper han også USAs fremste virusekspert Anthony Fauci.

- Til og med her i USA, har såkalte eksperter som Dr Fauci tatt feil om Wuhan laboratoriet og Kinas rolle hele tiden. Bare tenk dere hvor ille det hadde vært om jeg hadde fulgt Dr. Faucis råd og aldri stengt ned for reiser fra Kina (og andre ting). Dr Fauci liker å si at han jobber med «science», mens han egentlig jobber med «science fiction», skriver Trump.

Les: Hamrer løs etter Trump-tirade: - Du har det ikke helt bra, du må komme deg over dette

Kina avviser laboratorieteorien

Tidligere i år var eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) i Wuhan-provinsen i Kina, der viruset først ble oppdaget i desember 2019. De sier viruset kan ha forflyttet seg fra dyr til mennesker, men at det trengs langt mer granskning. Ekspertene mener alle hypoteser fortsatt er mulige.

Les også: Sjokkmelding: - Donald Trump tror han blir gjeninnsatt som president i august i år

Kina har avvist laboratorieteorien om at viruset slapp ut av et laboratorium og spredte seg derfra. Likevel mener president Biden at den må undersøkes nøye, og denne uken sluttet også EU seg til Bidens ønske om virusgranskning.

– Det er svært viktig at vi lærer om koronavirusets opprinnelse, sa von der Leyen torsdag, foran G7-toppmøtet i Storbritannia.

Les også: Norsk professor advarer: - Jeg kan lage korona-viruset på fire måneder

Også EU-president Charles Michel sier det trengs full åpenhet.

– Verden har rett til å vite nøyaktig hva som skjedde, svarte han på spørsmål om hvorvidt EU slutter seg til Bidens krav om videre etterforskning.

Les også: - Bisarr uttalelse fra provokatøren Trump

Blinken presset Kina i sjelden telefonsamtale

På fredag presset USAs utenriksminister Antony Blinken Kina på koronavirusets opphav og situasjonen i Taiwan i en telefonsamtale med en kinesisk toppolitiker, skriver NTB.

Les også: Jens Stoltenberg vil ikke gi Trump æren

Samtalen mellom Blinken og Yang Jiechi, det kinesiske kommunistpartiets øverste utenrikspolitiske leder omtales som en sjelden begivenhet.

I samtalen tok Blinken opp hvor viktig det er med et transparent, internasjonalt samarbeid for å avdekke hvordan koronapandemien oppsto. Han ba Kina sørge for at eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) får komme tilbake til Kina for å gjøre flere undersøkelser.

Biden: Har 90 dager på seg

Det president Biden ønsker, er å få avklart om viruset har smittet mennesker via dyr, som flaggermus og skjelldyr, eller om det har spredt seg via et laboratorieuhell i Wuhan, slik enkelte har spekulert på.

Målet skal også være å finne ut om kinesiske myndigheter først forsøkte å dekke over utbruddet, slik de er blitt beskyldt for av enkelte. Her skal det også jaktes på avlyttingsdata og eposter som eventuelt kan avsløre hva som har skjedd.

USAs etterretning sitter også på uanalyserte data om koronavirusets opphav, og dette er grunnen til at Biden i slutten av mai ba om granskning, som han satte en 90 dagers frist på før han ville ha en rapport.

Les: WHO advarer mot å politisere letingen etter koronavirusets opphav

- Ikke fall i søvn i møtet med Putin

Biden er for øyeblikket på Europa-turne, hvor han skal delta i G7-toppmøte i Cornwall i helgen og Nato-toppmøte i Brussel i neste uke. Biden skal besøke tre land, og møtet med Putin skjer i Genéve neste uke.

Forut for møte med Putin, har tidligere president Donald Trump også komme med en uttalelse.

- Jeg ønsker lykke til til Biden med å håndtere president Putin - ikke fall i søvn under møtet og hils ham så masse fra meg, skriver Trump blant annet.