RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trump fyller 60

I dag fyller mangemilliardæren og eiendomsmagnaten Donald Trump 60 år. Men veien til rikdom har ikke alltid vært like forgyllet.

Donald Trump er selve inkarnasjonen av den amerikanske drømmen. Han har kontinuerlig satt standarden ved å utvide sine interesser i luksuseiendommer, hoteller i verdensklasse, offisielle bygninger, parkeringshus, kasinoer og golfklubber, for å nevne noe.

NA24 - din næringslivsavis

I New York City blir Trump-navnet ansett som en av de mest prestisjefylte adressene i byen. Blant disse finner man navn som Trump Tower, Trump Palace, Trump Plaza, Trump Park, 610 Park Avenue, Trump World Tower og Trump Park Avenue. Men veien til rikdom og status har ikke alltid vært like lett for den søkkrike eiendomsmagnaten, som trolig er like kjent for sine mange kvinnehistorier som for sine pompøse byggverk.

Den spede begynnelse
Trump startet sin forretningskarriere i et kontor han delte sammen med sin far i Brooklyn, New York. Der lærte han alt om hvordan er avtale skulle hales i land.

«Far var min mentor og jeg lærte utrolig mye om alle aspekter rundt byggeindustrien av ham», heter det i Trumps egen biografi. Hans far, Fred C. Trump, skal også flere ganger ha sagt at «noen av de beste avtalene selskapet har gjort, ble utført av min sønn. Alt han tar i, blir til gull».

Da Trump var ferdig med utdannelsen, dro han til Manhattan for å starte for seg selv. Han var praktisk talt blakk da han ankom byen som senere skulle huse flere av hans praktbygg. Trump brukte sine forhandlingskunnskaper og forretningssans for å komme inn i det gode selskap, og ble på 1980-tallet ansett som en av verdens mektigste eiendomsmoguler.

Til tross for at han studerte økonomi på skolen gikk han senere ofte imot en av de grunnleggende reglene i økonomi, som er å senke prisene når man får konkurranse. Ikke bare gikk han i mot dette, han satte til og med prisen ekstra opp når det blåste som verst.

Ville bli president
På midten av 1990-tallet fikk imidlertid Trump-formuen en knekk. Eiendomsinvestoren var nær ved å bli slått konkurs da han ikke klarte å betjene et lån på nesten 12,7 milliarder kroner, men klarte ved hjelp av en vellykket snuoperasjon å endre situasjonen. På slutten av 1990-tallet var han tilbake, rikere enn noen gang før, ifølge han selv. Han anslo den gangen sin formue til 4,5 milliarder dollar, til tross for at uavhengige analytikere anslo formuen hans til å ligge på rundt 1,9 milliarder dollar.


I 1999 erklærte Trump at han vurderte å stille til presidentvalg som kandidat for Reformpartiet. «Mine resultater i business og mine klare meninger om handel, utdanning og andre emner gjør at mange mennesker mener jeg ville være en sterk kandidat og en sterk president», sa Trump til USA Today den gangen. Trump ble aldri president, noe som kanskje er bra når man tenker på at han sliter med fobi mot basiller og av den grunn ikke håndhilser på folk.

TrumpNation
Ikke alle tar Trumps ord på hvor rik han er for god fisk. Ifølge boken TrumpNation, skrevet av forfatter og New York Times-journalist Tim O'Brien, er Trumps formue mye mindre enn han selv påstår.

Mens Forbes opererer med en Trump-formue på anstendige 2,7 milliarder dollar, mener O'Brien formuen i virkeligheten bare er 150-250 millioner dollar, ifølge New York Times.

O'Brien hevder også i boken sin at Donald Trump ikke er en "self-made man". O'Brien hevder at Donald Trump ble født rik og at han har mislykkes i flere av sine forretninger.

Trump har imidlertid truet New York Times med søksmål etter at avisen publiserte et utdrag fra boken. Ifølge Trump er boken det «største makkverket» han har sett, og krever derfor rundt 33 milliarder kroner i erstatning

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere