*Nettavisen* Nyheter.

Trump gjør narr av Clintons nye slagord

IKKE IMPONERT: Donald Trump mener at Hillary Clinton bommer grovt med sitt Trump-inspirerte slagord. Foto: Kevin Kolczynski (Reuters / NTB scanpix)

- Jeg tror hun mener at USA er i et hull.

06.03.16 08:33

NEW YORK (Nettavisen): Donald Trump har trofast holdt seg til slagordet «Make America Great Again» helt siden han annonserte sitt presidentkandidatur i fjor sommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

69-åringen ble innledningsvis ikke tatt på alvor av partiledelsen hos Republikanerne, men allerede under den første TV-debatten i august så man at Trump har slagkraft.

Sju måneder senere leder Trump nominasjonskampen med nærmere hundre delegaters margin til Ted Cruz etter at de to frontmennene hos Republikanerne vant to delstater hver natt til søndag (de eksakte tallene er ikke ferdigberegnet etter lørdagens nominasjonsvalg, red. anm.).

Hos Demokratene har Hillary Clinton en enda større ledelse til sin nærmeste utfordrer, Bernie Sanders, etter at hun natt til søndag vant Louisisana og Sanders tok Kansas og Nebraska.

- Forferdelig slagord

Det er derfor ikke tilfeldig at Trump og Clinton har begynt å fyre av verbale skudd i retning av hverandre. Clinton har innført et nytt slagord de siste ukene, et slagord som spiller på Trumps og handler om at hun vil samle USA, mens hun mener at Trump splitter nasjonen: «Make America Whole Again».

- Hva mener hun med dette? «Gjøre USA helt igjen»? Det er et forferdelig slagord! Jeg tror hun mener at USA er i et hull på grunn av all gjelden, sa Trump under sin pressekonferanse like før midnatt, lokal tid, lørdag.

Trump oppfordret også Marco Rubio til å trekke seg ut av nominasjonskampen. Rubio var den store taperen i lørdagens nominasjonsvalg. Senatoren fra Florida ble nummer tre i Kansas, Kentucky og Louisiana, og nummer fire i Maine.

Les også: Slik gikk det i lørdagens nominasjonsvalg

Ted Cruz mener også at Rubio bør trekke seg nå, selv om ekspertene mener at Trump har mer å tjene på dette enn Cruz har. Hvis nominasjonskampen reduseres til en duell mellom Trump og Cruz, blir det nemlig vanskeligere å hindre Trump i å nå de 1237 delegatene som skal til for å vinne nominasjonen.

- Interessant at Trump vinner i Sørstatene

- Dette var en veldig skuffende natt for Marco Rubio. Resultatene i dag styrker ikke hans muligheter til å vinne noen av statene kommende tirsdag. Strategien om å vente til Florida 15. mars begynner å minne om Rudy Giulianis strategi i 2008, sier Alf Tomas Tønnensen, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda og leder av organisasjonen American Studies Association of Norway, til Nettavisen.

Han synes også det er interessant at Trump fortsetter å vinne i Sørstatene selv om han ikke regnes som mer konservativ enn Cruz generelt sett.

- Det virker sannsynlig at rasespørsmålet spiller en viss rolle her, og Trump prøvde å ri to hester samtidig ved først å nøle med å ta avstand fra KKK og deretter ta avstand, sier Tønnessen.

Trump viste sin morsomme side i pressekonferansen da han sa at det var naturlig at Cruz vant Maine siden den staten er så nærme Canada, mener han.

- Totalt sett var dette en god natt for Cruz. Han befestet sin posisjon som Trumps fremste utfordrer og reduserte Trumps ledelse i totalantallet delegater. Det blir spennende om han kan komme enda nærmere Trump etter valgene i Idaho, Mississippi og Michigan på tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag