NEW YORK (Nettavisen): President Donald Trump fortsetter å hamre løs mot Kina og gir dem skylden for koronakrisen verden nå står midt oppe i.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Tirsdag dro Trump på sitt første besøk utenfor Washington på to måneder, for besøke selskapet Honeywell i Arizona som blant annet lager ansiktsmasken N95.

Før han satte seg på Air Force One holdt Trump en kort pressekonferanse, der han på nytt benyttet anledningen til legge skylden på Kina.

Les: Ny rapport: Kina slettet bevis for å karre til seg livsviktig utstyr

- Koronaviruset kom fra et kinesisk laboratorium

Både USAs president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo har påstått at koronaviruset kom fra et kinesisk laboratorium. Pompeo har sagt at det foreligger klare bevis på at viruset kom fra laboratoriet.

Les: Kina er verdens mektigste land - Norge bidrar med hundrevis av millioner i bistand

Laboratoriet som anklagene rettes mot, er Wuhan Institute of Virology.

Laboratoriet har blant annet drevet forskning på sarsviruset og andre virus som kan bli overført fra dyr til mennesker. Kinesiske myndigheter har avvist alle påstander om at virusutbruddet hadde sitt utspring her.

Les: Nye skrekktall for Trump - 11 år med vekst er utradert

- Kina burde ha informert oss

- Det som skjedde, skulle aldri ha skjedd. Kina burde ha informert oss om at de hadde et problem, fortalte Trump til pressen på tirsdag.

President Trump ble også spurt om han hadde snakket med president Kinas president Xi Jinping om dette.

- Nei, jeg har ikke snakket med Xi om det. Jeg vil kanskje gjøre det, men jeg har ikke gjort det, sa Trump på møtet med pressen.

WHO: - Spekulative påstander

WHOs akuttberedskapssjef, Michael Ryan, uttalte på mandag at det ikke foreligger bevis for påstandene som at koronaviruset startet på et laboratorium i Wuhan i Kina.

– Vi har ikke mottatt noe data eller konkrete bevis fra den amerikanske regjeringen i tilknytning til virusets opprinnelse, sa Ryan på en pressekonferanse mandag.

WHOs akuttberedskapssjef, Michael Ryan kalte samtidig påstandene for spekulative.

Les også: WHO-sjef slår tilbake mot Trumps kritikk

Pompeo: – Enorme bevis

USAs utenriksminister Mike Pompeo hevdet i et intervju med TV-kanalen ABC på lørdag at det finnes «enorme bevis» for at koronaviruset kom fra et kinesisk laboratorium. Pompeo sa ikke noe om hva slags bevis det er snakk om, men gjentok president Trumps uttalelser om samme tema.

Amerikansk etterretning offentliggjorde i forrige uke en uttalelse der de slo fast at koronaviruset ikke er menneskeskapt eller genetisk modifisert.

Konklusjonen ble offentliggjort etter at president Trump og andre medlemmer av hans administrasjon flere ganger har kommet med slike antydninger.

Smittede dyr eller resultat av et uhell?

USAs øverste fungerende etterretningssjef, Richard Grenell, som koordinerer virksomheten til landets 16 ulike etterretningsorganisasjoner, sa at de fremdeles jobber for å kunne fastslå om utbruddet begynte etter at mennesker hadde kontakt med smittede dyr, eller om det var et resultat av et uhell på et laboratorium i Wuhan.

Det aktuelle laboratoriet, Wuhan Institute of Virology, er underlagt Det kinesiske vitenskapsakademiet og har blant annet drevet forskning på sarsviruset og andre virus som kan bli overført fra dyr til mennesker. Kinesiske myndigheter har avvist alle påstander om at virusutbruddet hadde sitt utspring her.

Andre kritikere mener at utspillene fra Trump og hans regjering er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra USAs problemer med å holde epidemien under kontroll i valgåret.

Pompeo rettet i intervjuet skarp kritikk mot Kina, men ville ikke svare på om han trodde koronaviruset var blitt spredt med vilje.