NEW YORK (Nettavisen): - Jeg har bedt den amerikanske marinen om å skyte ned og ødelegge alle iranske marinefartøy hvis de trakasserer skipene våre til sjøs, skriver Trump på Twitter.

Meldingen kommer i kjølvannet av flere episoder mellom iranske marinefartøy og amerikanske skip. Se video øverst i saken.

«Farlige» handlinger mot amerikanske skip

I forrige uke meldte NTB/AP om at totalt elleve iranske marinefartøy gjentatte ganger skal ha gjennomført «farlige og forstyrrende» handlinger mot amerikanske skip nord i Arabiahavet.

Fartøyene fra den iranske revolusjonsgardens marine skal ha krysset baugen og akterenden på flere amerikanske militære skip på nært hold og i høy hastighet.

Se video øverst i saken og fra US Navy her :

Les også: Nærmere 5.300 koronadødsfall i Iran

Ved en av manøvrene skal ett av fartøyene ha vært mindre enn ti meter unna et kystvaktskip, opplyser den amerikanske marinen.

Hendelsen skal ha skjedd mens gruppen av amerikanske skip øvde i internasjonalt farvann. Skipene USS Paul Hamilton, USS Firebolt, USS Sirocco og USCGC Wrangell, Puller og Maui deltok i øvelsene.

Les også: Full kollaps i oljeprisen i USA – prisen sank med 130 prosent

Marinen pekte da på at de «farlige og provoserende handlingene økte risikoen for feilnavigering og kollisjon» og at det var klare brudd på internasjonale sjøregler.

De amerikanske fartøyene advarte flere ganger via radio og signaliserte med lydsignaler uten å få svar. Etter en time svarte de iranske fartøyene på radio og manøvrerte bort.

Les også: Trump stanser innvandringen i 60 dager

Den amerikanske marinen, kystvakten og hæren har siden slutten av mars gjennomført felles operasjoner i Arabiahavet.

- Planlegger angrep

Trump har tidligere denne måneden hevdet at Iran planlegger et snikangrep på amerikanske styrker i Irak.

– Hvis det skjer, kommer Iran virkelig til å måtte betale en høy pris, skriver presidenten.

Forholdet mellom USA og Iran forverret seg betraktelig etter USAs likvidering av lederen for Revolusjonsgardens elitestyrke, general Qasem Soleimani, i Bagdad 3. januar.

Iran advarer USA

På torsdag advarer Iran om at de vil ødelegge amerikanske krigsskip dersom sikkerheten deres blir truet. Det opplyser Revolusjonsgardens kommandant Hossein Salami.

De iranske advarslene kommer dagen etter at USAs president Donald Trump sa at han har gitt den amerikanske marinen orde om å senke iranske fartøy hvis de trakasserer amerikanske marinefartøy i Persiabukta

Salami fastslår på statlig iransk TV at Revolusjonsgarden vil svare på enhver amerikansk handling med «en bestemt, effektiv og rask motreaksjon».

– Vi har beordret marinefartøyene på sjøen om å gå på disse krigsskipene eller militærfartøyene hvis noe krigsskip fra marinen til USAs terroristhær setter våre kommersielle eller militære fartøy i fare, sier han.