Gå til sidens hovedinnhold

Trump: - Har trolig fjernet alle bevisene

«Flaggermuskvinnen» er rasende, men Donald Trump er hellig overbevist om at han har rett.

NEW YORK (Nettavisen): Tidligere president Donald Trump er svært opptatt av at Kina skal unngjelde og betale for pandemien som så langt har tatt livet av nesten 3,9 millioner mennesker over hele verden.

- Sa fra om dette for lenge siden

I et intervju med Fox News sier Trump at han fortsatt er overbevist om at laboratorieteorien om at viruset oppsto i et laboratoriet i Wuhan og senere ble sluppet løs, er årsaken til pandemien, og at Kina skal betale for dette.

- Jeg sa dette for lenge siden, helt fra begynnelsen. Og når man ser på Wuhan som er stedet hvor det hele startet, og så ser på laboratoriet i Wuhan og hva de de drev med der, så er det ganske åpenbart for meg. Jeg sa fra om dette for lenge siden, sier Trump i et intervju med Fox Nation.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Trump fikk massiv kritikk sa han først lanserte denne teorien, og i intervjuet med Fox News kritiserer Trump også demokratene som hele tiden har kritisert ham for å peke i retning av laboratoriet i Wuhan.

- Demokratene kjempet imot dette hele tiden. Jeg vet ikke hvorfor, for det får dem ikke til å fremstå som noe bedre eller verre om dette kom fra Wuhan eller ikke, men de kjempet imot, sier Trump.

Les også: - Familietrøbbel for Donald Trump

Trump: - Må komme til bunns i dette

Nå sier Trump at han likevel er litt overrasket over fokuset på laboratorieteorien.

- Det er fordi dette var på vei bort, men nå er det blitt det store samtaleemnet i USA i dag, og trolig i hele verden på grunn av den enorme skaden det har gjort over hele verden, og ikke bare i vårt land, sier Trump, som også presiserer at man «må komme til bunns i dette.»

Les også

CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

I intervjuet blir Trump også spurt om hva han tror er årsaken til at teorien ble avvist helt i starten.

- De elsker å stenge enkelte mennesker ute. Og her står nok jeg øverst på listen, sier Trump.

Les også: Denne Trump-kritikken var svært uvanlig og ble aldri offentlig kjent: - Dette er helt for jævlig

Trump: - Kina har trolig kvittet seg bevisene

I slutten av mai ga president Joe Biden amerikansk etterretning ordre om å granske koronavirusets opprinnelse, og ba samtidig om en rapport innen 90 dager.

Les også

- Familietrøbbel for Donald Trump

- Det som er helt klart, er at da jeg nevnte Wuhan, så prøvde de å tone det ned, og så prøvde de å ta æren for det senere. Men de kommer ikke til å få æren for dette, dette ser derimot dårlig ut, fordi dette skulle ha vært gjort for lenge siden, sier Trump.

Donald Trump frykter likevel at en slik undersøkelse ikke vil bli mye verdt, skriver New York Post.

- Kina har trolig nå kvittet seg med mye av bevisene, sier Trump.

Les også

Denne Trump-kritikken var svært uvanlig og ble aldri offentlig kjent: - Dette er helt for jævlig

I intervjuet gir Trump også uttrykk for skuffelse over WHO som han mener har sviktet når det gjelder Kina.

- De har blitt en talsperson for Kina. De undersøkte aldri der de skulle ha undersøkt og når de skulle ha undersøkt, for det var helt i startfasen at de kunne fått tak i det de hadde trengt, med tanke på bevis i saken, sier Trump.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Den tidligere presidenten er uansett ikke i tvil om at Kina må holdes ansvarlig.

- Ideelt sett, så burde vi få Kina til å betale for dette. Noe må skje. Det de har gjort er helt forferdelig. Men jeg tror også at dette trolig skjedde ved et uhell. Men det er også de som sier at det ikke var et uhell, sier Trump.

Se deler av intervjuet med Trump her:

Les også: Trump foreslår en sjokk-bot til Kina

«Flaggermuskvinnen» er rasende

Men til tross for at Trump står hardnakket på sin Wuhan-teori, er forskeren som også kalles Kinas flaggermuskvinne, Shi Zhengli, rasende over påstandene om at viruset bør laget i Wuhan og senere spredte seg fra laboratoriet.

Les også: Trump: - Ikke ta meg, ta Melania!

– Jeg forstår ikke hvordan verden er blitt slik, hvorfor det stadig skal skyfles dritt over en uskyldig forsker, uttalte Shi i et intervju med New York Times tidligere denne måneden.

Les også

Trump-trøbbel: Nå jakter de på livvakt

WHO: «Svært usannsynlig»

En ekspertgruppe fra Verdens helseorganisasjon (WHO) besøkte tidligere i år den kinesiske byen Wuhan, der koronaviruset først ble påvist. De konkluderte med at teorien om at viruset ved et uhell lekket ut fra det virologiske laboratoriet i byen er «svært usannsynlig».

Les også

Trump: - Ikke ta meg, ta Melania!

Ekspertene mener viruset trolig stammer fra hestesko-flaggermus, og at det ble overført til mennesker via et annet dyr, kanskje skjelldyr. De er ikke sikre på at dette skjedde i Wuhan.

Amerikansk etterretning

Avisa Wall Street Journal , som viste til en amerikansk etterretningsrapport, skrev i forrige måned at tre forskere ved Wuhan-laboratoriet ble innlagt på sykehus med covid-19-symptomer flere uker før koronaviruset ble påvist, og kinesiske myndigheter orienterte WHO.

Les også: Trump-trøbbel: Nå jakter de på livvakt

Ifølge rapporten ble de tre syke etter å ha oppsøkt en hule med flaggermus i Yunnan-provinsen.

Kinesiske myndigheter benekter dette, men USAs president Joe Biden har gitt amerikansk etterretning tre måneder på å komme til bunns i saken.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

«Flaggermuskvinnen»: – Hvordan i all verden

Shi Zhengli uttalte i intervjuet i midten av juni at hun er oppgitt og undrer over hvordan hun kan motbevise teorien om en lekkasje fra laboratoriet.

– Hvordan i all verden kan jeg motbevise noe som det ikke finnes beviser for, sier hun til New York Times.

Les også: - Frykter Kina vil skape et alternativt system i verden

Hun fastholder videre at laboratoriet ikke var i besittelse av nye koronavirus rett før pandemien brøt ut.

Les også: Ny forskning: Covid-19 kom til USA i desember 2019

Shi er ekspert på virus som kommer fra flaggermus, og enkelte har spekulert i om hun kan ha ledet eksperimenter der slike virus ble styrket for bedre å kunne studere hvilken effekt de har på dem som smittes.

Les også

Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Publiserte rapport

Ifølge New York Times publiserte hun og kollegaer ved laboratoriet i 2017 en rapport der det gikk fram at de hadde framstilt et hybridvirus ved å blande ulike typer koronavirus fra flaggermus.

Shi understreker overfor avisen at eksperimentet ikke gikk ut på å skape farligere virus, men var et forsøk på å forstå hvordan slike virus spres mellom ulike arter.

– Laboratoriet mitt har aldri gjennomført eller samarbeidet med andre om forsøk som styrker virulensen til virus, sier hun til avisen.

Virulens er en mikroorganismes evne til å fremkalle sykdom.

Les: Frykter deltavarianten i kinesisk millionby