*Nettavisen* Nyheter.

Trump-høringen:  «En håndgranat som kommer til å sprenge alle i lufta»

Trump Impeachmen FILE - In this Aug. 1, 2018 file photo, Rudy Giuliani, attorney for President Donald Trump, addresses a gathering during a campaign event in Portsmouth, N.H. House committees have subpoena Giuliani for documents related to Ukraine.

Rudy Giuliani, som har operert som Donald Trumps spydspiss for å grave opp negative opplysninger om Trumps potensielle president-utfordrer, Joe Biden, blir betegnet som «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i lufta». Foto: AP Photo/Charles Krupa

Advokat Rudy Giulianis forsøk på å presse Ukraina til å etterforske Biden-familien bekreftes av to nye vitner i riksrettsgranskingen i USA.

21.11.19 21:42

NEW YORK (Nettavisen/NTB): Både Russland-ekspert Fiona Hill og diplomaten David Holmes omtalte torsdag rollen som Donald Trumps personlige advokat angivelig har hatt.

Holmes fortalte at Giuliani kom med flere uttalelser som viste at han jobbet for at Ukraina måtte igangsette etterforskninger, blant annet av Biden-familien. Joe Biden kan bli Trumps motstander i presidentvalget i USA neste år.

Fiona Hill, som tidligere var den øverste Russland-eksperten i Det hvite hus, fortalte at Giuliani fremmet saker som etter hennes syn «kunne hjemsøke oss på et senere tidspunkt».

– Og jeg føler det er der vi er i dag, la hun til under høringen i Representantenes hus.

I en lukket høring har Hill tidligere forklart hvordan hennes sjef, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, avbrøt et møte med ukrainere som var på et besøk i Det hvite hus da EU-ambassadør Gordon Sondland begynte å spørre dem om «etterforskninger».

Klikk på bildet for å forstørre. Her er USAs president Donald Trump sammen med den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton i Det hvite hus. DEt er Bolton som skal ha kalt Rydu Giuliani for en «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i lufta».

Her er USAs president Donald Trump sammen med den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton i Det hvite hus. DEt er Bolton som skal ha kalt Rydu Giuliani for en «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i lufta».  Foto: Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

Nøkkelperson i Trump-høringen bekrefter «quid pro quo»

– Bolton kalte Guiliani «en håndgranat»

Hills tidligere sjef, John Bolton, er blant dem som har nektet å vitne i etterforskningen etter ordre fra presidenten.

Russland-eksperten har forklart at Bolton har sagt at han ikke ønsket å være involvert i noen «drug deal», som han mener Sondland, USAs president Donald Trump og stabssjef Mick Mulvaney sto bak i forbindelse med Ukrainas Biden-etterforskning.

Klikk på bildet for å forstørre. Fiona Hill og David Holmes forklarer seg under høringen på torsdag.

Fiona Hill og David Holmes forklarer seg under høringen på torsdag. Foto: Chip Somodevilla/Pool via Reuters

Fiona Hill har også fortalt tidligere at Bolton sa til henne at Giuliani, som har operert som Trumps spydspiss for å grave opp negative opplysninger om Biden, er «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i lufta».

I sin forklaring på torsdag advarte Fiona Hill blant annet om at Russland på nytt kan slå til og prøve å påvirke valget i 2020, og at dette er en stor trussel mot det amerikanske demokratiet som de må bekjempe.

Her kan du lese et utdrag av hennes åpningsuttalelse.

Du kan også se video av hennes innledning her:

Advarte mot konspirasjonsteori

Russland-eksperten Fiona Hill advarte også under torsdagens riksrettshøring mot en konspirasjonsteori om Ukraina som er blitt populær blant republikanere.

President Donald Trump og hans allierte har bidratt til å fremme en teori om at myndighetene i Ukraina forsøkte å påvirke presidentvalget i USA i 2016.

Fiona Hill, som tidligere var den øverste Russland-eksperten i Det hvite hus, advarer mot å spre det hun beskrev som en oppdiktet historie.

– Dette er en oppdiktet historie som er blitt begått og spredt av Russlands sikkerhetstjenester, sa hun under høringen i Representantenes hus.

Klikk på bildet for å forstørre. Russland-ekspert Fiona Hill under høringen i Representantenes hus torsdag.

Russland-ekspert Fiona Hill under høringen i Representantenes hus torsdag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

I likhet med flere amerikanske etterretningstjenester slo hun fast at Russland – og ikke Ukraina – sto bak en kampanje for å påvirke det amerikanske valget i 2016. Hun advarte om at russiske myndigheter forbereder seg på å gjør det samme fram mot valget i USA neste år.

Russiske myndigheter selv har gjentatte ganger nektet for at de har stått bak valgpåvirkning.

Konspirasjonsteorien om ukrainsk valgpåvirkning var én av sakene Trump tidligere i år ønsket at ukrainske myndigheter skulle granske. I tillegg ønsket han seg en etterforskning som involverte Joe Biden, som kan bli Trumps motkandidat neste år.

- For helvete, Rudy

Den andre som forklarte seg torsdag, var David Holmes. Han er politisk rådgiver ved den amerikanske ambassaden i Kiev.

Holmes kom også inn på Rudy Giuliani. Holmes fortalte blant annet at han hadde hørt EU-ambassadør Gordon Sondland si; - Rudy roter til alt.

Holmes viste til hvordan Giuliani involverte seg i forholdet til Ukraina, og rollen Giuliani tok. Holmes forklarte på torsdag at Sondland skal ha uttalt følgende;

- For helvete, Rudy. Hver gang Rudy blir involvert så går han og roter til alt.

I sin forklaring sa Holmes også at det var hans klare inntrykk at Trump holdt tilbake midler for å presse Ukraina til å etterforske Biden, skriver NY Times.

Klikk på bildet for å forstørre. David Holmes fortalte om en telefonsamtale mellom Sondland og Trump som han også har beskrevet tidligere. Diplomaten overhørte angivelig Trump spørre om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville få i gang «etterforskningen». Sondland svarte at Zelenskyj ville gjøre alt Trump ba om, ifølge Holmes.

David Holmes fortalte om en telefonsamtale mellom Sondland og Trump som han også har beskrevet tidligere. Diplomaten overhørte angivelig Trump spørre om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville få i gang «etterforskningen». Sondland svarte at Zelenskyj ville gjøre alt Trump ba om, ifølge Holmes. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Bekreftet Giulianis rolle

Både Fiona Hill og David Holmes omtalte torsdag rollen som Donald Trumps personlige advokat angivelig har hatt. Holmes fortalte at Giuliani kom med flere uttalelser som viste at han jobbet for at Ukraina måtte igangsette etterforskninger, blant annet av Biden-familien.

Joe Biden kan bli Trumps motstander i presidentvalget i USA neste år.

Fiona Hill, som tidligere var den øverste Russland-eksperten i Det hvite hus, fortalte at Giuliani fremmet saker som etter hennes syn «kunne hjemsøke oss på et senere tidspunkt».

– Og jeg føler det er der vi er i dag, la hun til under høringen i Representantenes hus.

Samtale på restaurant

Begge vitnene fortalte også om rollen til USAs EU-ambassadør Gordon Sondland, som forklarte seg under en høring dagen før.

Holmes fortalte om en telefonsamtale mellom Sondland og Trump som han også har beskrevet tidligere. Diplomaten overhørte angivelig Trump spørre om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville få i gang «etterforskningen».

Sondland svarte at Zelenskyj ville gjøre alt Trump ba om, ifølge Holmes.

Under samtalen i sommer brukte Sondland angivelig sin private mobiltelefon inne på en restaurant i Ukrainas hovedstad Kiev. Bruken av en vanlig mobil i denne sammenhengen kan ha gjort Sondland og Trump svært sårbare for avlytting.

I tillegg var angivelig Trumps stemme så kraftig at Sondland måtte holde telefonen bort fra øret og Holmes kunne høre deler av det presidenten sa.

Klikk på bildet for å forstørre. President Donald Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger.

President Donald Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Nekter å vitne

Under høringen torsdag fortalte Fiona Hill om hvordan USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton avbrøt et møte med ukrainere i Det hvite hus da EU-ambassadør Sondland begynte å spørre dem om «etterforskninger».

Bolton er blant dem som har nektet å vitne i riksrettsgranskingen etter ordre fra Trump.

Hill har forklart at Bolton har sagt at han ikke ønsket å være involvert i noen «drug deal», som han mener Sondland, USAs president Donald Trump og stabssjef Mick Mulvaney sto bak i forbindelse med Ukrainas Biden-etterforskning.

Hørte oppsiktsvekkende samtale

Holmes har i en lukket høring tidligere forklart at han under en lunsj med EU-ambassadør Gordon Sondland i sommer hørte USAs president Donald Trump i en telefonsamtale spørre ambassadøren om etterforskningen han ønsket fra Ukrainas president.

Ifølge Holmes svarte Sondland: «Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil gjøre alt du ber ham om».

– Samtalen var så oppsiktsvekkende at jeg husker den godt, har Holmes uttalt.

Sondland mener strategien var kjent for flere

Holmes og Hills timer i vitneboksen kom dagen etter en sesjon med USAs EU-ambassadør Gordon Sondland.

I sitt vitnemål onsdag forklarte ambassadøren at han mener at president Trump holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, og at Trump utsatte et toppmøte for å presse fram etterforskning av presidentens politiske rivaler i Biden-familien.

Sondland sa også at utenriksminister Mike Pompeo, tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og andre ledende personer i administrasjonen kjente til strategien overfor Ukraina.

Giuliani hadde styringen

Sondland sa under høringen onsdag at det var Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn.

Klikk på bildet for å forstørre. Ambassadør til EU, Gordon Sondland, sa under høringen onsdag at det var Rudy Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn.

Ambassadør til EU, Gordon Sondland, sa under høringen onsdag at det var Rudy Giuliani som konkret jobbet for at ukrainske myndigheter skulle starte en etterforskning som involverte Joe Biden og hans sønn. Foto: Andrew Harnik (AP/Scanpix)

Sondland sa han fikk inntrykk av at militær bistand til Ukraina ville bli gjenopptatt dersom ukrainske myndigheter viste vilje til å se nærmere på selskapet som Hunter Biden var tilknyttet. Sondland sa at han personlig var sterkt imot å holde tilbake militærhjelpen, men at han som offentlig tjenestemann utførte presidentens ordre.

Det var Trumps ønske at Sondland og andre amerikanske diplomater skulle samarbeide med Giuliani.

– Mr. Giuliani uttrykte ønskene til USAs president og vi visste at disse undersøkelsene var viktige for presidenten, sa Sondland.

Klikk på bildet for å forstørre. Donald Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger. Presidenten er på torsdag ute og sier at han er fornøyd med gårsdagens høringer. - Det republikanske partiet og jeg hadde en FANTASTISK dag i går med tanke på den falske riksrett-bløffen, skriver han på Twitter på torsdag.

Donald Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger. Presidenten er på torsdag ute og sier at han er fornøyd med gårsdagens høringer. - Det republikanske partiet og jeg hadde en FANTASTISK dag i går med tanke på den falske riksrett-bløffen, skriver han på Twitter på torsdag. Til høyre kan man se Gordon Sondland. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Trump: - En fantastisk dag

Trump selv har avvist at han forsøkte å presse Ukraina til å starte etterforskninger. Presidenten er på torsdag ute og sier at han er fornøyd med gårsdagens høringer.

- Det republikanske partiet og jeg hadde en FANTASTISK dag i går med tanke på den falske riksrett-bløffen, men likevel, da jeg kom hjem til Det hvite hus og fikk sjekket nyhetsdekningen på TV, skulle en ikke tro at de rapporterte om den samme hendelsen. FALSKE KORRUPTE NYHETER, skriver Trump på Twitter.

Giuliani er under etterforskning

Påtalemyndigheten i New York etterforsker for øvrig også om Rudy Giuliani ville profittere personlig på et ukrainsk gassprosjekt som ble fremmet av to av hans partnere.

Klikk på bildet for å forstørre. Rudy Giuliani og president Donald Trump er gamle venner. Her avbildet på Trumps golfklubb i Bedminster.

Rudy Giuliani og president Donald Trump er gamle venner. Her avbildet på Trumps golfklubb i Bedminster. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

De samme to forretningspartnerne hjalp Giulianii hans forsøk på å få ukrainske myndigheter til å sette i gang etterforskning av president Donald Trumps politiske rival Joe Biden og han sønn Hunter, meldte Wall Street Journal i forrige uke.

Det er den føderale påtalemyndigheten i New York som har startet etterforskningen av Giuliani. Den tidligere ordføreren i New York fungerer nå som Trumps personlige advokat, men har ingen formell rolle i den amerikanske regjeringen.

Klikk på bildet for å forstørre. I møter med ukrainske tjenestemenn skal de to forretningspartnerne Lev Parnas (t.v.) og Igor Fruman ha presentert sitt nye selskap og planer for en rørledning som skulle frakte amerikansk gass fra Polen til Ukraina.

I møter med ukrainske tjenestemenn skal de to forretningspartnerne Lev Parnas (t.v.) og Igor Fruman ha presentert sitt nye selskap og planer for en rørledning som skulle frakte amerikansk gass fra Polen til Ukraina.  Foto: Alexandria Sheriff's Office via AP

I møter med ukrainske tjenestemenn skal de to forretningspartnerne Lev Parnas og Igor Fruman ha presentert sitt nye selskap og planer for en rørledning som skulle frakte amerikansk gass fra Polen til Ukraina.

Ifølge Wall Street Journal skal de ha sagt at prosjektet hadde støtte i Trumps regjering. På mange av de samme møtene skal de to også ha presset på for å få i gang ukrainsk etterforskning av Joe og Hunter Biden og udokumenterte påstander om ukrainsk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

De skal også ha sagt at Giuliani var en partner i rørledningsprosjektet.

Giuliani har avvist å ha vært innblandet i energiselskapet eller rørledningsprosjektet.

– Jeg har ingen personlig interesse i noen forretninger i Ukraina, inkludert de forretningene der, har Giuliani uttalt. Han sier også at han ikke kjenner til etterforskningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.