Det er ingen stor hemmelighet at USAs president Donald Trump ikke er på godfot med de etablerte og seriøse mediene som CNN, The New York Times og The Washington Post.

Men nå har den amerikanske presidenten gått så langt at han i full offentlighet viser skadefryd over at journalister blir arbeidsledige som følge av kronakrisen.

Les også: Nye, skrekkelige tall for Donald Trump: - Vil gå på et «historisk nederlag»

Omtrent 40 millioner amerikanere har mistet jobben eller blitt permittert som følge av koronakrisen.

Forrige uke var tidsskriftet The Atlantic den siste i rekken av mange medieorganisasjoner som var nødt til å redusere staben.

Les også: Kraftige reaksjoner etter sjokkmelding om Trumps vekt

The Atlantic opplyste at de må gi slipp på 68 ansatte, som utgjør om lag 17 prosent. En snau uke senere omtaler landets president dette som «gode nyheter».

«Gode nyheter: Det kjedelige, men veldig nasty magasinet The Atlantic, renner raskt ned i rørene og har nettopp blitt tvunget til å kunngjøre at de skal permittere minst 20 prosent av staben for å kunne halte inn i framtiden. Det er tøffe tider for Falske nyheter-bransjen,» skrev USAs president på Twitter tirsdag kveld.

En rekke amerikanske pressefolk slår nå hardt tilbake mot presidenten, deriblant journalister og redaktører fra The New York Times, Associated Press, Vox og The Atlantic.

- Dette er alvorlig

Generalsekretær i Norsk redaktørforening omtaler Trumps skadefryd som farlig og bekymringsfullt for presse- og ytringsfriheten.

- Jeg har to reaksjoner. Punkt én er at det ikke er overraskende. Og punkt to er forklaringen på hvorfor dette ikke er overraskende. Trump har helt siden han startet sin kampanje for å bli president, og gjør det fortsatt, ført en systematisk kampanje mot de etablerte og seriøse amerikanske nyhetsmediene, sier generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, til Nettavisen.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Dette er alvorlig fordi han er den fremste lederen i verdens viktigste demokrati, der man har hatt en lang tradisjon for å fremheve pressen, journalister og medier som en viktig samfunnsfunksjon. President Thomas Jefferson sa en gang i tiden: «Where the press is free, and every man able to read, all is safe», sier Jensen.


Jefferson var landets tredje president og satt to presidentperioder fra 1801 til 1809. Han var også en av grunnleggerne til den amerikanske uavhengighetserklæringen.

- Verden har blitt litt mer komplisert nå. Men alle amerikanske presidenter, og selv om de har hatt bitre oppgjør med medier, har alltid lagt vekt på ytringsfriheten og pressefriheten som viktige demokratiske prinsipper. Dette har endret seg med dagens president, som har gjort det til sin strategi å snakke ned medier, sier Jensen.

Les også: Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

Jensen mener Trumps systematiske kampanje mot de etablerte og seriøse mediene også har globale ringvirkninger.

- Dette er bekymringsfullt. Vi har ikke lenger eksempelet USA å vise til. Autoritære ledere rundt i verden peker på at den amerikanske presidenten også er imot de etablerte mediene når de selv blir kritisert for manglende ytringsfrihet, sier Jensen.

- Pressen slår tilbake

President Trumps Twitter-melding skaper sterke reaksjoner i det amerikanske pressemiljøet. Her er et knippe av reaksjonene:

«Presidenten ser ut til å juble over det nye tilskuddet til ledighetstallene,» skriver Associated Press’ journalist i Det hvite hus, Jonathan Lemire.

«Dette er ikke nyheter, det ble kunngjort for en uke siden, men Trump leser ikke nyheter. Uansett så vil The Atlantic lett overleve Trumps presidentskap,» skriver seniorskribent i Tablet Magazine, Yair Rosenberg, på Twitter.

«Presidenten feirer at amerikanske jobber går tapt,» skriver Vox-journalist Alex Ward.

«Presidenten feirer at folk blir arbeidsledige. For en by,» skriver The New York Times-journalist Maggie Haberman.

Les også: Nye, skrekkelige tall for Donald Trump: - Vil gå på et «historisk nederlag»

Sjefredaktør i The Atlantic, Jeffrey Goldberg , slår også tilbake mot Trump og skriver på Twitter at de «aldri har hatt et større publikum».

The Atlantic var en av de første mediene til å kreve at Trump ble stilt for riksrett for sin angivelige rolle i Russland-etterforskningen. The Atlantic har også nylig stemplet Trump som «den mest umenneskelige presidenten» i amerikansk historie, ifølge Fox News.