NEW YORK (Nettavisen): Trump kalte sent fredag kveld norsk tid inn til en pressekonferanse der han informerte om vaksinesituasjonen i USA.

- Vi har laget vaksiner i et tempo verden aldri har sett før, sier Trump på pressekonferansen.

Se uttalelsene til president Donald Trump øverst i saken.

Trump ga en oppdatering på Operation Warp Speed, programmet som skal sikre at 300 millioner doser med vaksine blir produsert på kort tid.

SISTE: Medier: Det endelige valgresultatet er klart

Trump opplyste at vaksinen snart vil bli godkjent, og at den da vil bli delt ut til førstelinjearbeidere og de som er i risikogruppen. Trump gjorde også et poeng av at vaksinen ikke vil bli gitt til New York fordi guvernør Andrew Cuomo tidligere har uttalt at de ikke vil bruke en vaksine før den er godkjent at medisinske eksperter.

Det store flertallet kan derimot vente å få vaksinen tilgjengelig i april, sier Trump.

President Donald Trump kom også med flere syrlige stikk til Joe Biden.

- Hvis vi hadde hatt en annen administrasjon, så ville dette tatt ytterligere tre til fire år før den hadde kommet. Og trolig ville vaksinen da blitt liggende i FDA (Den amerikanske legemiddeletaten red.adm.) for alltid, sier Trump.

- 20 millioner vaksiner i måneden

Trump har ikke uttalt seg offentlig siden 5. november.

På pressekonferansen kom det frem at de vil rulle ut vaksine i USA i desember til flere millioner amerikanere, og at de i de kommende månedene etter det vil distribuere ut ca. 20 millioner vaksiner i måneden.

– Ledere fra flere land har ringt oss og gratulert oss med hva vi har klart å gjøre. Jeg vil gratulere alle som har vært med på dette, det har vært en fantastisk innsats, sier Trump.

- Ingen ny lockdown

Trump sa også at han ikke vil lede landet inn i en ny lockdown, til tross for at USA nå opplever ekstremt høye smittetall og mange dødsfall.

- Denne administrasjonen vil ikke innføre en lockdown igjen. Det er mulig en annen administrasjon vil gjøre det, hvem nå enn den administrasjonen blir, sa Trump.

Se uttalelsene til president Donald Trump øverst i saken.

Presidenten sa også at en locdown koster liv.

- Det er forferdelige ting som skjer under en nedstengning, med alkohol og rus, folk som mister jobben. Vi vil være veldig årvåkne og forsiktige. Vi forstår sykdommen, den er komplisert, men vi forstår den. Vi ber alle amerikanere være årvåkne, sier Trump.

Les: Nye sjokktall: Foreslår seks ukers lockdown for å unngå «et helvete»

Har laget effektiv vaksine

Mandag kunngjorde den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer og tyske BioNTech at covid-19-vaksinen de utvikler sammen, ser ut til å være vellykket. Vaksinen er nå i fase 3, som er siste testfase før den kan bli godkjent.

Les også: Verden jublet for vaksinenyhet - men en dårlig nyhet for Norge ble oversett

De første testresultatene viser at vaksinen er 90 prosent effektiv. Det vil si at 90 prosent av de vaksinerte er beskyttet mot koronaviruset, skriver NTB.

Les også: - Trump gjør seg klar til en andre periode

Se pressekonferansen øverst i saken.

Trump har flere ganger gitt uttrykk for at man kan takke ham for at man nå får en vaksine, og at den ikke ville kommet før om fire år om Biden var president.

- Trump gjør seg klar til en andre periode

En av Donald Trumps rådgivere, Peter Navarro, sier til Fox News fredag morgen at Det hvite hus nå fortsetter «jobbe under den antagelsen at det går mot en ny Trump-periode», og at president Trump «vant valget», melder CNN.

- Vi beveger oss fremover her i Det hvite hus under antagelse om at det kommer en ny Trump-periode, sier Navarro.

Se video av Navarro her:

Navarro legger også til at de er bestemt på at Donald Trump vant valget.

- Vi har, det som i en viss forstand ser ut til å være, et bedrag, sier Navarro.

Les også: Koronasjokk for Tesla-Musk: - Noe svært merkelig er på gang

- Hvis du ser statistisk på hva som skjedde, så vant presidenten helt klart dette valget, han ledet også på valgdagen. Og så, etter valgdagen, så på en eller annen måte i disse viktige vippestatene, så fikk de akkurat nok stemmer til å innhente presidenten, sier Navarro.

Les også: - Trump gjør seg klar til en andre periode

President Donald Trump har så langt ikke erkjent valgnederlaget, til tross for at de fleste har erklært Joe Biden til valgvinner.

President Donald Trump har i flere Twitter-meldinger denne uken gjentatt påstandene om at han vant valget og at det var preget av fusk.

Les også: Nye sjokktall: Foreslår seks ukers lockdown for å unngå «et helvete»

- I årevis har Demokratene snakket om hvor usikre og rigget våre valg har vært. Nå snakker de om hvilken fantastisk jobb Trump-administrasjonen gjorde for å gjøre 2020 til det sikreste valget noensinne. Egentlig er dette sant, bortsett fra hva Demokratene gjorde. Rigget valg! skriver Trump på Twitter fredag.

Fredag melder CNN også at Joe Biden er valgvinneren i Georgia og at Trump vant Nord-Carolina.

Les mer: Amerikanske medier: Det endelige valgresultatet er klart