Gå til sidens hovedinnhold

Trump-kritikerne tok feil i mange år. Nå har de omsider fått rett

En feilaktig påstand, som er blitt fremmet jevnt og trutt over årenes løp om Donald Trump, har omsider blitt sann, skriver Forbes.

Den faktiske formuen til USAs tidligere president Donald Trump har vært gjenstand for debatt i den amerikanske offentlighet så lenge den omstridte forretningsmannen har prydet landets overskrifter.

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier rikdommen har alltid vært en viktig del av Trumps imagebygging.

- Det Trump først og fremst er god til, er å selge forestillingen om Donald Trump som vinner av en høyere orden. I både TV-karrieren og sin politiske karriere har forretningsmodellen vært å selge fantasien om at han er et all round-geni og at alt han tar i blir til gull, sier Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter, til Nettavisen.

Les også: - Derfor er dette det mest alarmerende Trump-møtet noensinne

- Det var derfor det å tape valget ikke var en opsjon for ham. Det var uforenlig med forretningsmodellen hans, som er at han alltid vinner. Trump er rik, men ikke superrik. For å si det sånn: superrike finansfolk selger ikke biff og flaskevann på siden, sier Mjelde.

Trump bruker som kjent Trump-merkevarenavnet for alt det er verdt, men det er hovedsakelig eiendomsutvikling og TV-karrieren som har vært mest økonomisk innbringende.

Farsarven

Trump-kritikere har imidlertid hevdet i en årrekke at Trump ville vært rikere dersom han bare investerte hele farsarven i aksjeindeksen S&P 500, lent seg tilbake og latt formuen vokse.

I årevis har disse kritikerne tatt feil, skriver Forbes.

«Men aksjemarkedet endrer seg, og det gjør også formuer, og spesielt i tider preget av stor omveltning,» skriver Forbes’ seniorredaktør Dan Alexander, som dekker Trumps forretningsimperium.

I motsetning til aksjemarkedet som har fått et oppsving siden begynnelsen av pandemien, har Trumps eiendomsimperium ikke maktet å komme tilbake til gamle høyder (han skal angivelig ha tapt en milliard dollar på noen uker da pandemien snudde verden på hodet).

Les også: Kommer med advarsel om Donald Trumps potensielle «sjokk-tropper»

«Resultatet er at den ofte gjentatte og falske påstanden om at Trump ville vært rikere hvis han bare puttet arven i S&P 500, har omsider blitt sann. Fra og med i dag ville Trump vært anslagsvis 400 millioner dollar rikere hvis han bare hadde plassert farens penger i aksjeindeksen,» skriver Alexander.

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) er en aksjeindeks over de 500 største virksomhetene i USA.

Ferd Trumps skattemeldinger

Finansavisen Forbes har tatt utgangspunkt i en The New YorkTimes-artikkel fra 2018, som gjennomgår skattemeldingene til Fred Trump.

«En ting kan bli sagt med sikkerhet. Hvis Trump bare hadde investert pengene faren etterlot ham i et indeksfond som følger Standard & Poor’s 500, ville han ha vært verdt 1,96 milliarder dollar i dag,» skrev The New York Times den 2. oktober 2018.

Forbes, som gjør egne estimater av Trumps formue to ganger i året, anslo den gang at Trump var verdt 3,1 milliarder dollar i 2018, og dermed en drøy milliard dollar rikere enn hvis han hadde plassert farsarven i et indeksfond.

Les også: Trump ute av svært eksklusiv liste

Kunne fortsatt vært på Forbes-listen

Trumps forretningsimperium har klart å holde tritt med aksjemarkedet helt fram til nå nylig. I forrige måned ble Trump for første gang på 25 år utelatt fra Forbes’ eksklusive liste over USAs 400 rikeste personer. Trumps formue ble i september anslått til å være 2,5 milliarder dollar, skriver den amerikanske finansavisen.

«Hvis Trump hadde istedenfor valgt å leve et enkelt liv og investert i S&P 500 over tiår, ville han ha hatt en estimert formue på 3 milliarder dollar, som er nok til å bli rangert som USAs 377. rikeste. Istedenfor har han valgt å gå sin egen vei,» skriver Alexander.

«Noe som har kostet ham hundrevis av millioner dollar,» skriver Alexander.

Mørke tider i vente

Den amerikanske finansavisen påpeker også at ekspresidenten har dystre økonomiske tider i vente, ettersom han har en gjeld på hundrevis av millioner som må betales i løpet av de neste tre årene. I tillegg har ikke Trump lenger tilgang på en av sine fremste økonomiske rådgivere. Allen Weisselberg står tiltalt for 15 punkter med økonomisk kriminalitet.