Den faktiske formuen til USAs tidligere president Donald Trump har vært gjenstand for debatt i den amerikanske offentlighet så lenge den omstridte forretningsmannen har prydet landets overskrifter.

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier rikdommen har alltid vært en viktig del av Trumps imagebygging.

- Det Trump først og fremst er god til, er å selge forestillingen om Donald Trump som vinner av en høyere orden. I både TV-karrieren og sin politiske karriere har forretningsmodellen vært å selge fantasien om at han er et all round-geni og at alt han tar i blir til gull, sier Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter, til Nettavisen.

Les også: - Derfor er dette det mest alarmerende Trump-møtet noensinne

- Det var derfor det å tape valget ikke var en opsjon for ham. Det var uforenlig med forretningsmodellen hans, som er at han alltid vinner. Trump er rik, men ikke superrik. For å si det sånn: superrike finansfolk selger ikke biff og flaskevann på siden, sier Mjelde.

Trump bruker som kjent Trump-merkevarenavnet for alt det er verdt, men det er hovedsakelig eiendomsutvikling og TV-karrieren som har vært mest økonomisk innbringende.

Farsarven

Trump-kritikere har imidlertid hevdet i en årrekke at Trump ville vært rikere dersom han bare investerte hele farsarven i aksjeindeksen S&P 500, lent seg tilbake og latt formuen vokse.

I årevis har disse kritikerne tatt feil, skriver Forbes.

«Men aksjemarkedet endrer seg, og det gjør også formuer, og spesielt i tider preget av stor omveltning,» skriver Forbes’ seniorredaktør Dan Alexander, som dekker Trumps forretningsimperium.

I motsetning til aksjemarkedet som har fått et oppsving siden begynnelsen av pandemien, har Trumps eiendomsimperium ikke maktet å komme tilbake til gamle høyder (han skal angivelig ha tapt en milliard dollar på noen uker da pandemien snudde verden på hodet).

Les også: Kommer med advarsel om Donald Trumps potensielle «sjokk-tropper»

«Resultatet er at den ofte gjentatte og falske påstanden om at Trump ville vært rikere hvis han bare puttet arven i S&P 500, har omsider blitt sann. Fra og med i dag ville Trump vært anslagsvis 400 millioner dollar rikere hvis han bare hadde plassert farens penger i aksjeindeksen,» skriver Alexander.

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) er en aksjeindeks over de 500 største virksomhetene i USA.

Ferd Trumps skattemeldinger

Finansavisen Forbes har tatt utgangspunkt i en The New YorkTimes-artikkel fra 2018, som gjennomgår skattemeldingene til Fred Trump.

«En ting kan bli sagt med sikkerhet. Hvis Trump bare hadde investert pengene faren etterlot ham i et indeksfond som følger Standard & Poor’s 500, ville han ha vært verdt 1,96 milliarder dollar i dag,» skrev The New York Times den 2. oktober 2018.

Forbes, som gjør egne estimater av Trumps formue to ganger i året, anslo den gang at Trump var verdt 3,1 milliarder dollar i 2018, og dermed en drøy milliard dollar rikere enn hvis han hadde plassert farsarven i et indeksfond.

Les også: Trump ute av svært eksklusiv liste

Kunne fortsatt vært på Forbes-listen

Trumps forretningsimperium har klart å holde tritt med aksjemarkedet helt fram til nå nylig. I forrige måned ble Trump for første gang på 25 år utelatt fra Forbes’ eksklusive liste over USAs 400 rikeste personer. Trumps formue ble i september anslått til å være 2,5 milliarder dollar, skriver den amerikanske finansavisen.

«Hvis Trump hadde istedenfor valgt å leve et enkelt liv og investert i S&P 500 over tiår, ville han ha hatt en estimert formue på 3 milliarder dollar, som er nok til å bli rangert som USAs 377. rikeste. Istedenfor har han valgt å gå sin egen vei,» skriver Alexander.

«Noe som har kostet ham hundrevis av millioner dollar,» skriver Alexander.

Mørke tider i vente

Den amerikanske finansavisen påpeker også at ekspresidenten har dystre økonomiske tider i vente, ettersom han har en gjeld på hundrevis av millioner som må betales i løpet av de neste tre årene. I tillegg har ikke Trump lenger tilgang på en av sine fremste økonomiske rådgivere. Allen Weisselberg står tiltalt for 15 punkter med økonomisk kriminalitet.