Gå til sidens hovedinnhold

Trump-lekkasjen: - Kvalifiserer for riksrett og avsettelse

Mener den lekkende telefonsamtalen til Donald Trump inneholder nok bevis for en riksrettstiltale.

NEW YORK (Nettavisen) President Donald Trump er under hardt press etter at avisen Washington Post og nyhetsbyrået AP har fått tilgang til et lekket lydopptak av en telefonsamtale mellom Trump og Brad Raffensperger, en republikaner som har det øverste ansvaret for gjennomføringen av valg i Georgia.

Les også: Trump har fortalt rådgivere at han vil nekte å forlate Det hvite hus: - Har bikket over til galskap

Raffensperger har stillingen secretary of state på delstatsnivå i Georgia, noe som blant annet innebærer hovedansvaret for gjennomføringen av valg.

Gjentatte ganger i samtalen hevdet Trump at han umulig kan ha tapt i Georgia i presidentvalget i november. Han ba Raffensperger bekrefte påstander om at tusenvis av stemmesedler er blitt ulovlig destruert – noe det ikke finnes bevis for.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, sa Trump.

Les også: Tror Trump har en plan: Derfor vil Trump gå av som president like før Biden skal ta over

- Dataene Trump satt på, var rett og slett feil

Raffensperger, som i likhet med Trump er republikaner, forklarte at stemmene i Georgia er blitt talt tre ganger og at det offisielle resultatet er korrekt.

- Han sto for det meste av pratingen. Vi lyttet for det meste, men jeg ville poengtere at dataene han satt på rett og slett var feil, sier Raffensperger i et intervju med ABC News på mandag.

- Han hevdet at han satt på hundrevis av mennesker som var døde og som hadde stemt. Vi fant to, det er et eksempel på at han satt på dårlige data, sier Raffensperger, som også kalt inn til en pressekonferanse klokken 21 norsk tid.

Se pressekonferansen med en av de valgansvarlige i Georgia som tilbakeviser udokumenterte påstander om valgfusk direkte her:

Resultatet viser at Joe Biden vant i Georgia med 12.779 stemmers margin.

Presidenten svarte med å hevde at Raffensperger bryter loven hvis han ikke bekrefter at stemmesedler er blitt ulovlig destruert.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Også flere andre personer deltok i telefonsamtalen. Raffensperger har stillingen secretary of state på delstatsnivå i Georgia, noe som blant annet innebærer hovedansvaret for gjennomføringen av valg.

Les også: Trump rasende: - Hvorfor rapporterte dere ikke om dette FØR valget!

- Et lovbrudd som kvalifiserer for riksrett

Opptaket og samtalen gjør at Trump nå får massiv kritikk. Den populære og omstridte Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez mener telefonsamtalen er grunnlag til å stille Trump for riksrett.

- Jeg mener så absolutt dette er et lovbrudd som kvalifiserer for riksrett, og hvis det hadde vært opp til meg så hadde det vært riksrettsanklager ute ganske raskt, sier Alexandria Ocasio-Cortez.

- Det han prøver på, er å angripe valget vårt, sier hun.

Les også: Trump kommer med avsløring i en slettet video på Facebook

To demokrater i Representantenes hus ba mandag FBI om å etterforske president Donald Trump etter at han er anklaget for å forsøke å omgjøre valgresultatet, melder NBC News.

- Trump misbruker statsapparatet for egen vinning

USA-eksperten og seniorforskeren ved forskningssenteret Norce, Hilmar Mjelde, tror ikke den kontroversielle telefonsamtalen får noen konsekvenser for Trump.

- Gitt at han er inne i sine to siste uker, får ikke dette noe videre etterspill. Velgerne har allerede fjernet ham, sier Mjelde i en kommentar til Nettavisen.

- Men prinsipielt er jeg enig i at Trumps atferd siden november kvalifiserer for riksrett og avsettelse. For det første angriper og undergraver han det demokratiske systemet han har lagt ned presidented på å forsvare. For det andre misbruker han statsapparatet for egen vinning, akkurat som i Ukraina-saken, sier Mjelde.

- Det har gått fullstendig over styr under Trump

Seniorforskeren ved forskningssenteret Norce i Bergen mener det vi ser nå i USA passer godt med teorien om hvordan demokratier forvitrer.

- Polarisering i folket gir handlingsrom for radikale aktører med en illiberal agenda, som Det republikanske partiet under Trumps ledelse. Disse unotene har ligget latent i amerikansk politikk i lang tid, men man trengte en folkeforfører som Trump for å realisere skadepotensialet, sier Mjelde.

- Selv er jeg særlig opptatt av George H. W. Bush. Jeg har vært gjesteforsker ved senteret hans i Texas. Bush var kjent for sin moderasjon og anstendighet. Det er nesten vanskelig for meg å begripe hvor radikalisert Det republikanske partiet har blitt de siste årene. Det begynte med Trumps nære venn Newt Gingrich rundt 1990, men radikaliseringen skjøt virkelig fart i Obamas periode. Og så har det gått fullstendig over styr under Trump, sier Mjelde.

Les også: Tidligere forsvarsministre advarer mot militær innblanding i USA-valget

- Fullstendig uakseptabelt og muligens ulovlig

Flere jussprofessorer mener Donald Trump kan ha brutt loven da han ringte og ba myndighetene i delstaten Georgia «finne stemmer» som kan endre valgresultatet der.

– Trump har opptrådt fullstendig uakseptabelt og muligens ulovlig, sier Carl Tobias, professor ved University of Richmond.

Les også: Ønsker ikke at Trump skal etterforskes - av én helt klar grunn

Han får støtte fra professor Rebecca Green, en av lederne for et program med fokus på valglover ved College of William & Mary i delstaten Virginia. Green mener Trump har utløst en rekke spørsmål om hvorvidt han har begått lovbrudd.

Les også: Trump benekter antall koronadødsfall i USA

- En lærebokdefinisjon av valgsvindel

Den demokratiske senatoren Dick Durbin mener på sin side at det må igangsettes etterforskning av presidentens handlemåte. Det mener også David Worley, som er medlem i Georgia State Election Board. Worley sier han nå ønsker en etterforskning av Trump forsøk på å manipulere stemmene i Georgia.

- Når vi har mottatt etterforskningsrapporten din, vil det være styrets plikt å avgjøre om det er grunnlag nok til til å henvise denne saken videre, skriver han i en skriftlig henvendelse til Raffensperger, ifølge Daily Mail.

- Det er en forbrytelse å be om valgsvindel, og det å be sekretæren om å endre stemmene er en lærebokdefinisjon av valgsvindel, sier Worley til Washington Post.

Kan påvirke valget i Georgia

Den kontroversielle telefonsamtalen fant sted bare noen dager før velgerne i Georgia på tirsdag skal avgjøre hvilket parti som skal kontrollere Senatet med Joe Biden som president. USA-eksperten Hilmar Mjelde er usikker på i hvor stor grad samtalen kan påvirke dette valget.

- Kaoset og selvskadingen på republikansk side kan kanskje gi flere republikanske hjemmesittere. Demokratene er i siget i Georgia. Muligens ikke nok til å vinne, selv om de kan klare det, sier Mjelde.

Ifølge en fersk måling fra FiveThirtyEight.com ligger de to demokratene nå an til å vinne begge plassene.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken