RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trump med nye angrep på James Comey


I et TV-intervju i forbindelse med sin nye bok serverer tidligere FBI-sjef James Comey kraftig kost i retning president Donald Trump. Trump slår tilbake.
I et TV-intervju i forbindelse med sin nye bok serverer tidligere FBI-sjef James Comey kraftig kost i retning president Donald Trump. Trump slår tilbake. Foto: Evan Vucci og Andrew Harnik (AP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
President Donald Trump kommer med nye angrep på James Comey og antyder at den tidligere FBI-sjefen bør kastes i fengsel.

- Sleipe James Comey, en mann som alltid kommer dårlig ut (han er ikke smart!), vil gå inn i historien som den VERSTE FBI-sjefen, med stor margin!

Det skriver Trump på Twitter om den tidligere politi-toppen som han brått sparket i fjor vår.

Bakgrunnen er Comeys nye bok, hvor han kommer med svært lite fordelaktige beskrivelser av Trump. Presidenten mener boka lar mange viktige spørsmål stå ubesvart.

Les også: Fyrer av mot Trump: - Moralsk uskikket til å være president og en serieløgner

– Som hvorfor han røpet hemmeligstemplet informasjon (fengsel), hvorfor han løy for Kongressen (fengsel), skriver han på Twitter.

Trump har kommet med lignende anklager mot Comey også tidligere, og nå ser det altså ut til at han antyder at den tidligere FBI-sjefen fortjener fengselsstraff.

Natt til mandag norsk tid sendes det første TV-intervjuet hvor Comey snakker om sine memoarer. I boka skriver han blant annet at Trump minnet ham om en mafiaboss.

Etter at utdrag fra boka ble offentliggjort, har Trump kalt Comey «svak», «en løgner» og «en slimål» som bør straffeforfølges.

Fakta: Comey/Trump-krigen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Fakta om striden mellom Trump og Comey ID: 14987393

Sammenholdes med sak om Comeys TV-intervju.

NTB-AFP-Ritzau

* Oktober 2016: Representanter for USAs etterretningstjenester sier Russland står bak hacking og spredning av falsk informasjon for å forstyrre presidentvalget.

* November 2016: Trump vinner valget. FBI-direktør James Comey har like før gjenopptatt – og lagt ned – granskingen av Demokratenes kandidat Hillary Clintons eposthåndtering.

* Desember 2016: Demokratene anklager Comey for å ha holdt unna informasjon om Russlands innblanding i valget for å hjelpe Trump.

* Januar 2017: Comey og andre høytstående sjefer i etterretningstjenesten informerer Trump om at president Vladimir Putin står bak Russlands innblanding i valget. Trump ber Comey forbli i stillingen.

* Februar 2017: FBI avviser en forespørsel fra Det hvite hus om å motbevise medieoppslag i New York Times om kontakt mellom Trumps valgkamp og russisk etterretningstjeneste.

* Februar 2017: Trump raser over presseoppslag om FBI og Russland. Han tvitrer at FBI ikke er i stand til å stoppe lekkasjer som skader regjeringen.

* Mars 2017: Comey ber justisdepartementet dementere påstander fra presidenten om at Barack Obama har avlyttet Trump. Comey bekrefter for første gang at FBI etterforsker Russlands innblanding i valget, og dermed også forbindelser mellom Trump-kampanjen og den russiske regjeringen.

* Mai 2017: Trump gir Comey sparken 9. mai. I et intervju med NBC. 11. mai kaller Trump Comey «skrythals» og «blære». Han sier «Jeg ville ha gitt ham sparken uavhengig av anbefalingen» fra visejustisministeren om å avsette Comey.

* 12. mai 2017: Trump tvitrer at Comey «bør krysse fingrene for at det ikke finnes noen opptak av våre samtaler, før han begynner å lekke til pressen».

* 8. juni 2017: Comey anklager Trump for løgn i en åpen høring i Senatets etterretningskomité. Trump mener det er Comey som lyver når han påstår presidenten ba ham være lojal og stanse en etterforskning av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

* 16. april 2018: Comey sier i et TV-intervju at Trump er moralsk uskikket til å være president og kaller ham for en serieløgner. Intervjuet er i forbindelse med Comeys bok «A Higher Loyalty», som gis ut 17. april. I forkant av intervjuet har Trump blant annet kalt Comey «svak», «en løgner» og en «slimål» som bør straffeforfølges.

Kilde: NTB

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere