NEW YORK/OSLO (Nettavisen): De siste dagene har omikron-viruset fullstendig tatt over i USA og det utgjør nå 73 prosent av alle de nyregistrerte tilfellene.

I New York smittes nå rundt 17.000 personer daglig, en økning på hele 81 prosent sammenlignet med de to foregående ukene, viser tall fra New York Times.

Les også: Trump med svært oppsiktsvekkende og bitter uttalelse om tidligere statsminister: - Han kan dra til helvete

Det er også de høyeste smittetallene noen sinne under pandemien. Antall innleggelser øker også, med rundt 20 prosent, mens antall dødsfall er opp til rundt 60 om dagen, en økning på 25 prosent.

Tallene for New York er vesentlig høyere enn resten av landet, det antall smittetilfeller er opp 20 prosent, mens antall sykehusinnleggelser og dødsfall er opp henholdsvis 14 prosent og 3 prosent. Men med nesten 40 millioner uvaksinerte amerikanere vil den pågående omikron-spredningen kunne skape enorme problemer for det amerikanske helsevesenet.

Les også: Biden vil stanse omikron med tester og vaksiner, ikke restriksjoner

Tirsdag morgen (amk.tid, red.anm.) benyttet tidligere president Donald Trump anledningen til å kritisere og latterliggjøre Biden for hans håndtering av krisen, skriver Daily Mail.

- Joe Biden ble visstnok «valgt» fordi han raskt skulle bli kvitt covid-19, som noen ganger blir referert til som Kina-viruset. Hvordan har det vist seg å fungere, egentlig? skriver Trump sarkastisk i en uttalelse.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

USAs president Joe Biden holdt tirsdag kveld (norsk tid, red.anm.) en tale, der han igjen oppfordrer sine landsmenn til å ta koronavaksine.

– Vi er forberedt på å takle omikronvarianten, sa presidenten.

Biden konstaterer at omikron i løpet av svært kort tid er blitt den dominerende varianten av koronaviruset i USA.

– Vi bør alle være bekymret for omikron, men ikke panikkslagne. Dette er ikke mars 2020. 200 millioner mennesker er fullvaksinert. Vi er forberedt, vi vet mer. Vi må bare beholde fokuset, sa presidenten i en tale tirsdag.