NEW YORK (Nettavisen/NTB): Denne uken kom nyheten om at USAs forsvarssjef Mark Milley var så redd for at Donald Trump kunne starte en krig at han tok kontakt med Kina for forsikre dem at alt var under kontroll.

Det ble ikke godt tatt imot av Trump selv.

- De som har fabrikkert denne historien er syke og demente, skriver en rasende Donald Trump i en uttalelse.

- Trump over kanten mentalt

Det var etter stormingen av Kongressen 6. januar at general Milley var så rystet at han innkalte til et hemmelig møte i Pentagon der han ga ordre om at ingen skulle ta ordrer uten at han var involvert.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Det skriver Bob Woodward og Washington Post-journalisten Robert Costa i sin nye bok «Peril» om de siste månedene i Trumps presidentskap, ifølge CNN og Washington Post.

Han skriver at Milley var sikker på at Trump hadde gått over kanten mentalt etter valgtapet, der han opptrådte manisk, skrek til sine medarbeidere og diktet opp sin egen alternative virkelighet om endeløse konspirasjoner mot ham.

Les også: Kommer med avslørende Melania-bombe: - Dette kommer fra en som har sett og hørt alt

På det hemmelige møtet i Pentagon med USAs toppmilitære to dager etter stormingen av Kongressen gjennomgikk Milley prosedyrene for krigshandlinger, inkludert bruken av atomvåpen.

– Uansett hva noen sier, følger dere prosedyren. Og jeg er en del av prosedyren, sa han, ifølge boka. Så gikk Milley rundt bordet, så hver offiser i øyet og ba dem bekrefte at de forsto, noe han tok som en ed.

Les også: - Californias guvernør overlever tilbakekallingsvalg

Trump: - Forræderi

I en uttalelse går Donald Trump nå til frontalangrep på Mark Milley.

- Hvis historien til «idioten», general Mark Miley, den mislykkede lederen som gjennomførte den verste tilbaketrekningen fra et land i historien, fra Afghanistan - og som igjen etterlot mange døde og sårede soldater, mange av dem amerikanske statsborgere, og noe av verdens mest avanserte og sofistikerte militære utstyr til en verdi av 85 milliarder dollar, og vårt lands rykte, er sann - så antar jeg at han vil bli stilt til retten for forræderi ved at han skal ha forhandlet med sin kinesiske motpart bak ryggen til presidenten og fortalt Kina at han ville varsle dem om «et angrep». Kan ikke gjøre dette! skriver Trump i uttalelsen.

Ringte til Kina

Milley var ifølge forfatterne av den nye boken så redd for at Trump kunne starte en krig mot Kina at han tok direkte kontakt med sin kinesiske motpart, general Li Zuocheng, både før valget og etter angrepet på Kongressen.

Den første samtalen var etter at han hadde sett rapporter om at Kina trodde USA forberedte et angrep på grunn av øvelser i Sør-Kina-havet.

– General Li, jeg vil forsikre deg om at USAs regjering er stabil og at alt blir bra. Vi skal ikke angripe eller gjennomføre noen fysiske operasjoner mot dere, sa han.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

«Peril», Woodwards tredje bok om Trump, er basert på 200 intervjuer med førstehåndsdeltakere og vitner, samt dokumenter, eposter, møtenotater og dagbøker, og den tegner et skremmende bilde av Trumps siste dager i Det hvite hus.

Les også: - Familietrøbbel for Donald Trump

Den skal etter planen lanseres 21. september.

Trump: - Fiksjon og ikke fakta

Trump skriver i sin uttalelse at informasjonen som kommer i boken ikke er til å stole på.

- Den gode nyheten er at historien er fake news kokt sammen av en svak og ineffektiv general sammen med to forfattere som jeg nektet å la meg intervjue av, fordi de skriver fiksjon og ikke fakta. Man burde umiddelbart ta grep overfor Miley, og dyktigere generaler i vårt forsvar, som vi har mange av, burde involvere seg så vi ikke opplever en ny Afghanistan-katastrofe. Husk nå at det var jeg som tok ut 100 prosent av ISIS-kalifatet. Miley sa at det ikke kunne gjøres, skriver Trump.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

Hylte og skrek

Boka beskriver en Trump som er ute av kontroll og hyler og skriker og banner på sine tjenestemenn, desperat etter å klamre seg til makten.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Milleys frykt var basert på hva han selv var vitne til, stormingen av Kongressen og også en telefon fra lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, som krevde å vite at atomvåpen ikke ville bli brukt.

– Du vet han er gal, han har vært gal lenge, sa hun og Milley svarte at han var enig i alt hun sa.

CIA og NSA bekymret

Det var ikke bare forsvarssjef Milley som vavr bekymret for Trumps mentale tilstand. Milley ba både sjefen for Det nasjonale sikkerhetsbyrået (NSA) og CIA-direktør Gina Haspel være obs på alt uregelmessig.

Det betyr at Milley faktisk mobiliserte hele USAs nasjonale sikkerhetsapparat mot faren for at presidenten kunne utløse krig.

Les også: – Tvinges til å komme og kysse ringen til Trump

De var redd for at Trump kunne utløse en konflikt, internt eller eksternt, for å ta fokus bort fra valgnederlaget.

Da Trump nektet å erkjenne nederlag i november 2020, advarte Haspel mot faren for kupp.

Les også: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

CIA-bekymring

– Vi er på vei mot et høyreradikalt kupp. Hele greia er galskap. Han oppfører seg som en seksåring med et raserianfall, sa hun. Haspel fryktet at han kunne gå til krig mot Iran.

– Dette er en høyst farlig situasjon. Skal vi gå til krig bare på grunn av hans ego, spurte Haspel Milley, ifølge boka.

I boka beskriver Woodward også det svært anspente møtet med visepresident Mike Pence dagen før valget av Biden skulle godkjennes i Kongressen.

Les også: «Skrekktall» for Biden: - Bare to presidenter har scoret lavere

Da Pence ikke lot seg presse, gjorde Trump det klart at han ikke ville være hans venn lenger om han ikke underkjente valget.

Trump: - Fakta er dette

Donald Trump avviser på det sterkeste at han på noe tidspunkt hadde til hensikt å angripe Kina.

- Bare så det er klart, jeg har aldri engang tenkt på å angripe Kina - og det vet Kina. De som har fabrikkert denne historien er syke og demente, og de som velger å publisere dette er like ille. Fakta er dette, nemlig at jeg er den eneste presidenten på flere tiår som ikke involverte USA i en krig - og det er et faktum som altfor sjeldent blir rapportert om, skriver Trump.

Les også: Trump-etterforskningen: - Ikke ta meg, ta Melania!