*Nettavisen* Nyheter.

Trump raser mot fersk meningsmåling

Donald Trump:

 

- Dette er en falsk undertrykkelse av en meningsmåling, ment for å bygge opp de demokratiske partnerne, skriver president Donald Trump på Twitter. Foto: AP Photo/Alex Brandon

President Donald Trump fyrer løs på Twitter etter en fersk meningsmåling i Washington Post.

11.09.19 16:36

NEW YORK (Nettavisen): Meningsmålingen, publisert onsdag morgen amerikansk tid, viser at president Trump ville ha tapt kampen mot fire av de fem øverste demokratiske presidentkandidatene om de kom opp i en presidentduell nå.

Trump gjør det aller dårligst opp mot tidligere visepresident Joe Biden, men han er også langt bak Bernie Sanders, og litt bak både Elizabeth Warren og Kamala D. Harris.

Les: USA-ekspert: - Det sterkeste presidentfeltet i moderne tid

Når det gjelder Pete Buttigieg, ligger Trump bak også ham, men denne forskjellen er innenfor feilmarginen, ifølge meningsmålingen foretatt av Washington Post og ABC News.

Klikk på bildet for å forstørre.  

 

Biden får 55 prosent støtte i en tenkt duell mot presidenten, mot Trumps 40 prosent. Blant voksne stemmeberettigede får Biden 54 prosent, mot Trumps 38 prosent.

Om man ser på samtlige voksne som deltar målingen, er Trump aldri over 41 prosent støtte. Blant registrerte velgere gjør Trump det litt bedre, med en støtte på 44 prosent.

Da Trump vant i 2016 hadde han en støtte på 46 prosent, mot Hillarys 48 prosent, men han vant likevel valget fordi han gikk seirende ut i tre nordlige stater som hadde gått til Demokratene de seks siste valgene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Slik gjør president Donald Trump det opp mot de demokratiske kandidatene. Målingen er tatt mellom 2-5. september blant 877 registrerte velgere. Målingen har en feilmargin på +/- 4 prosent. Foto: Washington Post

- En falsk undertrykkelse av en meningsmåling

Meningsmålingen publisert av Washington Post og ABC News får Donald Trump til å rase. I en Twittermelding onsdag ettermiddag norsk tid

- I en hypotetisk meningsmåling, gjort av en de verste meningsmålerne av dem alle, Amazon Washington Post/ABC, som begge spådde at jeg ville tape mot Crooked Hillary med 15 prosentpoeng (hvordan gikk det?), Sleepy Joe, Pocahontas og nærmest sagt alle andre, vil slå meg i presidentvalget …

- Dette er en falsk undertrykkelse av en meningsmåling, ment for å bygge opp de demokratiske partnerne. Jeg har ikke engang begynt med min kampanje, og slåss konstant mot Falske Nyheter som Russland, Russland, Russland. Se på North Carolina i går kveld. Dan Bishop, ned stort i meningsmålingene, men VINNER. Lettere en i 2016! skriver Trump.

38 prosent mener Trump gjør en god jobb

Meningsmålingen er for øvrig sammenfallende med de siste tallene på presidentens popularitet.

Den siste målingen viser at 38 prosent av amerikanerne mener han gjør en god jobb, mens 56 prosent mener han ikke gjør det. Antallet som mener han gjør en god jobb har gått ned med seks prosent siden juli.

Washington Post skriver også at ingen president i moderne tid har blitt gjenvalgt med så lave tall som det president Trump nå får. Når det er sagt, lå tilsvarende tall for Barack Obama i 2011 på bare 43 prosent.

Republikaneren Bishop vant omvalg

Mannen Trump henviser til i sin tweet onsdag ettermiddag, republikaneren Dan Bishop, vant omvalget i en krets i delstaten North Carolina på tirsdag. Omvalget ble holdt fordi kongressvalget i fjor ble underkjent på grunn av juks.

Bishop fikk 50,8 prosent av stemmene i omvalget i North Carolinas niende valgdistrikt. Demokraten Dan McCready fikk 48,6 prosent av stemmene, melder NTB-AP.

Omvalget ble holdt fordi valget i kretsen ble annullert i fjor. Republikanernes kandidat Mark Harris vant da med bare 905 stemmer. Kretsens sete i Representantenes hus i Washington har siden stått ledig, etter at det ble avslørt at Harris hadde en medarbeider som samlet inn over 1.000 forhåndsstemmer og fylte dem ut selv.

Saken sprakk for alvor da kandidatens sønn, som er statsadvokat i delstaten, forklarte i valgkommisjonen at han gjentatte ganger hadde advart faren mot å hyre inn medarbeideren, som hadde kriminelt rulleblad, og som flere ganger før hadde drevet med ulovligheter ved valg.

Harris stilte ikke på nytt.

Klikk på bildet for å forstørre.  

President Donald Trump var raskt ute med å påta seg æren for at Dan Bishop vant. – Dan Bishop lå 17 prosentpoeng under for tre uker siden. Han ba meg om hjelp. Sammen endret vi på hans strategi, og han gjorde en flott valgkamp, skriver presidenten på Twitter. Foto: AP Photo/Chris Seward

Trump tar æren

Den knepne seieren over McCready betyr at republikanerne fortsatt beholder distriktets kongressplass, en plass de har hatt siden 1963.

Trump var raskt ute med å påta seg æren for at Bishop vant.

– Dan Bishop lå 17 prosentpoeng under for tre uker siden. Han ba meg om hjelp. Sammen endret vi på hans strategi, og han gjorde en flott valgkamp, skriver presidenten på Twitter.

Imidlertid har det ikke blitt presentert noen meningsmåling som viser Bishop ligge så langt under, ifølge AP. Partikilder på begge sider og analytikere har lenge uttalt at kampen mellom Bishop og McCready kom til å bli hard.

Resultatet i distriktet viser forskjellen på by og land. Bishop gjorde det svært bra på landet. McCready dro fordeler i forstadsområdene, ifølge NTB-AP

Toalettlov

55 år gamle Bishop er kjent for å ha stått bak en lov i delstaten som spesifiserte hvilke offentlige toaletter transpersoner kan bruke. Loven ble trukket tilbake etter at den skapte nasjonalt oppstyr og boikott.

Bishop støtter presidentens plan om å bygge mur langs grensen til Mexico, og har anklaget Trump-kritikere for å være ute etter å «ødelegge ham».

På et valgmøte til støtte for Bishop i juli sa Trump at fire kvinnelige demokrater burde «dra tilbake» til sine hjemland. Tre av de fire er født i USA. «Send henne tilbake!", ropte folkemengden.

Murphy slo Thomas

I et annet lokalvalg i en krets ved North Carolinas kyst slo den republikanske legen Greg Murphy demokraten Allen Thomas og to andre kandidater. Murphy overtar dermed kongressplassen som har stått ledig siden februar etter den avdøde republikaneren Walter Jones Jr.

Etter de to spesialvalgene i North Carolina tirsdag, har nå republikanerne 199 seter i Representantenes hus. Demokratene har 235 seter. I tillegg er det én uavhengig representant i forsamlingen.

Republikanerne trenger 19 flere seter for å få flertall i neste års valg.

Strategi

Omvalget i North Carolina var ifølge New York Times en mulighet for republikanerne til å teste sin valgkampstrategi foran neste års presidentvalg, som går ut på å karakterisere alle demokrater som gale, som hater amerikanske verdier, er farlige for landet og har en radikal sosialistisk agenda.

– Velgerne sa i dag nei til demokratenes radikale, liberale politikk, sa Bishop i sin seierstale tirsdag kveld.

Are Tågvold Flaten, redaktør av AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten 2020, sa til NTB forut for omvalget at karakteriseringen av demokratene som radikale er en klar strategi.

Ny TV-debatt natt til fredag

Denne uken er det også klart for en ny runde med TV-debatt blant Demokratenes presidentkandidater - og for første gang møtes favorittene Joe Biden og Elizabeth Warren.

De ti fremste politikerne hos Demokratene som håper å bli partiets neste presidentkandidat, møtes til direktesendt debatt natt til fredag, norsk tid.

To runder med debatter er allerede gjennomført i juni og juli, der blant annet Warren har utpekt seg og fått en jevn økning med støtte fra velgerne. Ytterligere direktesende debatter er planlagt i månedene framover til nominasjonsmøtene neste år.

Tidligere visepresident Joe Biden leder målingene. Han får støtte av 29,8 prosent av Demokratenes velgere. Hans sterkeste utfordrer er senator Elizabeth Warren med 18 prosent støtte og deretter Bernie Sanders med 17,7 prosent, ifølge de nyeste målingene.

Det er dette trekløveret som utgjør teten blant politikerne som sikter seg inn på å bli Demokratenes nominerte til presidentvalget i 2020 og president Donald Trumps utfordrer.

Liten entusiasme

Mens Biden er den moderate, vekker Warren og Sanders langt mer entusiasme blant tilhengerne. Avisen New York Times beskriver en ganske lunken stemning på Bidens valgmøter. Til og med kona hans, Jill Biden, uttrykker at hun kan forstå velgerne.

– Du må se på hvem som kommer til å vinne dette valget. Kanskje du må svelge litt og si, ok, jeg liker den og den bedre, men i bunn og grunn må vi slå Trump, uttalte hun til NBC i august.

Joe Biden (76), som regnes som det sikreste kortet mot Trump, støttes også av sentrale partikolleger hos Demokratene. Han står for en moderat og kompromissvennlig politikk og nyter stor oppslutning blant eldre, moderate og afroamerikanske velgere i arbeider- og middelklassen.

Elizabeth Warren (70), senator og tidligere jussprofessor, har vært en tydelig stemme på venstresiden. Hun har lansert en detaljert plan for reform av USAs økonomiske politikk, klima og gjenreising av middelkassen.

Ytterligere til venstre er senatoren Bernie Sanders (78), som er tredjemann i trekløveret. Han har erklært seg som en sosialistisk demokrat og er ironisk nok en favoritt blant de yngste velgerne til tross for at han er eldstemann.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Tidligere visepresident Joe Biden leder målingene blant Demokratene. Han får støtte av 29,8 prosent av Demokratenes velgere. Hans sterkeste utfordrer er senator Elizabeth Warren med 18 prosent støtte og deretter Bernie Sanders med 17,7 prosent, ifølge de nyeste målingene. Foto: Mandel Ngan [don Emmert (AFP)

Tre timer lang debatt

Resten av laget som har kvalifisert seg til den direktesendte TV-debatten, er Pete Buttigieg, Kamala Harris, Cory Booker, Beto O'Rourke, Amy Klobuchar, Julian Castro og Andrew Yang.

Debatten er lagt til Houston i Texas og sendes blant annet på TV-kanalen ABC torsdag kveld lokal tid, tilsvarende klokken 2 norsk tid natt til fredag 13. september.

Det er ventet at den tre timer lange debatten vil handle om helsepolitikk, våpenlover, økonomi, klima og innvandring. Sendingen er langt nøyere regissert enn vi er vant til her i Norge. Hver kandidat er for eksempel tildelt ett minutt og 15 sekunder til å svare på direkte spørsmål fra programlederne, deretter 45 sekunder til oppfølgingssvar. De får i tillegg anledning til å komme med en åpningserklæring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag