I en Twitter-melding 2. juledag er den amerikanske presidenten meget misfornøyd med hvordan koronaviruset blir håndtert i enkelte delstater:

– Nedstengningen i delstater som er styrt av demokratene ødelegger livene til så mange mennesker totalt - i mye større grad enn skaden som er forårsaket av the China Virus. Smittetilfellene i California har gått opp til tross for nedstengning, samtidig som Florida og andre er åpne og gjør det bra. Sunn fornuft, vær så snill!

Tall fra CDC viser at California er delstaten som sliter aller mest med koronaviruset 2. juledag. 100,5 personer per 100.000 innbyggere har fått påvist smitte de siste syv dagene.

Spesielt i de sørlige delene av delstaten er det full krise. 1. juledag var alle intensivplassene på sykehusene fylt opp. Epidemiologi-professor Robert Kim-Farley omtaler det hele som en «viral tsunami» til Financial Times.

Les også: Mutert virus i Sverige - Nakstad varsler grep

I Florida er tallet under halvparten av California - 43 personer per 100.000 innbyggere. Til sammenligning er tallet 84,9 i Oslo, 41,2 i Bergen og 120,4 i Trondheim, ifølge VG.

Den amerikanske presidenten befinner seg selv i Florida om dagen, der han på nært hold får oppleve og se samfunnet som har noen av landets mildeste koronarestriksjoner:

- Folk rådes til å bruke ansiktsmasker hvis sosial distansering ikke er mulig, både innendørs og utendørs.

- Avstå fra samlinger på mer enn 10 personer.

- Unngå lukkede rom, overfylte steder og situasjoner med nærkontakt.

Les også: Britisk fly brøt landingsforbudet i Sverige

Mer enn 1,2 millioner har så langt fått påvist smitte i delstaten, nærmere seks prosent. I USA har over 330.000 mennesker dødd med koronaviruset - altså 1 av 1000 amerikanere.