Gå til sidens hovedinnhold

Trump sjokkerer i ny video i natt: - Ikke la dette dominere deg

- Ikke la viruset dominere deg. Ikke vær redd for det, sier president Donald Trump.

NEW YORK (Nettavisen): President Trump forlot i natt Walter Reed-sykehuset og er nå på plass i Det hvite hus. I forbindelse med at han forlot sykehuset, kom Trump med flere kontroversielle uttalelser.

Se videoen av den ene uttalelsen øverst i saken.

Les også: Advarer: - Trump er på vei til å vinne valget

- Jeg kommer til å forlate fantastiske Walter Reed Medical Center i dag klokka 18:30. Føler meg veldig bra! Ikke vær redd for Covid. Ikke la det dominere livet ditt. Vi har under Trump-administrasjonen utviklet noen virkelig gode medisiner og kunnskap. Jeg føler meg bedre enn for 20 år siden! skrev presidenten på Twitter mandag kveld, noen timer før han ble utskrevet.

Les også: Ny vaksinekandidat overrasker: Full Trump-jubel

I en video presidenten la ut på Twitter natt til tirsdag, gjentok han de kontroversielle uttalelsene:

- Én ting er sikkert, ikke la dette viruset dominere deg. Ikke vær redd for det, vi kommer til å vinne kampen mot det, sier Trump blant annet i videoen.

- Kanskje jeg er immun nå, jeg vet ikke. Men ikke la dette dominere livet ditt, sier Trump videre.

Kort tid etter at den første Twitter-meldingen gikk ut, fikk presidenten massiv kritikk for å ha skrevet at folk ikke bør være redde for koronaviruset.

- Fortell det til menneskene som døde. Eller mistet lungekapasitet og fremdeles ikke kan gå opp en trapp måneder etter å ha vært syk. For noe tull, skriver en person på Twitter.

Flere andre reagerer også sterkt på uttalelsen.

- Trump fortsetter uansvarlig å bagatellisere Covid-19, skriver CNN også mandag kveld.

Les også

Modell anklager Trump for seksuelt overgrep

USA-ekspert: - Kan feiltolkes

USA-ekspert Hilmar Mjelde vil derimot ikke tolke presidentens Twitter-melding på verst tenkelige måte.

- Jeg velger å ikke tolke Trump i verste mening. For meg høres det ut som et forsøk på en klapp på skulderen, sier Mjelde.

- Men han burde ikke si det slik, nettopp fordi det kan feiltolkes. Men det er bare til å glemme verbal forsiktighet eller presisjon fra Trump. Han har aldri uttalt seg nyansert eller tilbakeholdent eller spesielt klokt før, og kommer ikke til å begynne å gjøre det nå, sier USA-eksperten.

Les også

TV-stjerne kritisert for «upassende foto» med ektemannen sin

- Det høres ut som et klønete trumpsk forsøk på Roosevelts «Det eneste vi trenger å frykte, er frykten selv». Det var ikke sant da Roosevelt sa det, og det er ikke sant i Trumps uttalelse. Det er mye en skal ha frykt for - eller i alle fall den største respekt, sier Mjelde.

Lege: - Det er galskap

I helgen fikk Trump også massiv kritikk etter å ha forlatt sykehuset i en bil for å ta seg en runde og hilse på tilhengere som hadde samlet seg utenfor.

– Presidentens SUV er ikke bare skuddsikker, men den er hermetisk forseglet mot kjemisk angrep. Risikoen for COVID19-overføring inne i bilen er så høy som den kan få blitt bortsett fra under medisinske prosedyrer. Uansvarligheten er forbløffende. Tankene mine går til Secret Service som blir tvunget til å spille dette spillet, uttalte doktor James P. Phillips, en lege ved Walter Reed-sykehuset hvor Trump blir behandlet for covid-19.

Trump slår tilbake

I en Twitter-melding på mandag slår Trump tilbake mot kritikken.

- Det rapporteres at media er opprørt fordi jeg satte meg i et sikkert kjøretøy for å si takk til de mange fans og støttespillere som sto utenfor sykehuset i mange timer, og til og med dager, for å gi respekt for presidenten sin. Hvis jeg ikke gjorde det, ville media sagt UHØFLIG !!! skriver presidenten på Twitter.

Presidenten har vært innlagt på sykehus siden fredag etter at han testet positivt for koronaviruset sist torsdag.

President Donald Trumps tilstand har fortsatt å forbedre seg det siste døgnet, og han kan trygt vende hjem fra sykehuset, sier hans lege Sean Conley på en pressekonferanse ved 21-tiden mandag kveld norsk tid.

Se video av pressekonferanse med legene til Trump her:

Wall Street tok nyheten fra Trump svært positivt og Dow Jones gikk opp hele 450 poeng da det ble kjent at han skulle utskrives fra sykehuset, og indeksen endte til slutt 1,7 prosent opp.

Les også

Dette oralsexbildet trekkes frem som et tegn på hva som er galt i bydelen akkurat nå

Vil ikke kommentere Trumps uttalelse

Presidentens legeteam holdt mandag ettermiddag, lokal tid, en pressekonferanse om Trumps tilstand. Det skjedde kort tid etter at presidenten hadde tvitret at han ville forlate Walter Reed-sykehuset samme kveld.

Conley opplyste blant annet av Trumps feber hadde gått tilbake, og at oksygennivået var bra. Han konkluderte med at tilstanden ga støtte for at han kunne vende tilbake til Det hvite hus. Conley ville derimot ikke kommentere Trumps uttalelse om at man ikke bør være redde for koronavoiruset.

- Jeg vil ikke gå inn på hva presidenten sier, uttalte han.

Brian Garibaldi sier behandlingen med det virusdempende legemiddelet fortsetter, og at han tirsdag vil få den femte dosen av dette.

Behandlingen fortsetter i Det hvite hus

Det var ved 19-tiden lokalt tid, eller klokken 01 norsk tid, at president Donald Trump til slutt spaserte ut av sykehuset der han har vært innlagt i tre dager for covid-19. Behandlingen fortsetter i Det hvite hus.

Trump hadde på seg munnbind og knyttet neven i været da han gikk mot en svart SUV som kjørte ham de få meterne til helikopteret som fløy ham fra Walter Reed-sykehuset til Det hvite hus.

Vel framme ved inngangsdøra, tok han av seg munnbindet, stappet det i lomma og ga tommel opp-tegn før han gikk inn i Det hvite hus. Han sa han følte seg bra.

Like før han ble utskrevet, tvitret han at han snart er tilbake på valgkampsporet, og like etter at han var tilbake i Det hvite hus, tvitret han at han er klar til å gå tilbake til arbeidet, og at han kanskje nå er immun mot koronaviruset.

Fortsatt smittebærende

Det er uklart hvor lenge han blir i karantene i Det hvite hus. Legen hans, Sean Conley, sa mandag morgen at han fortsatt er smittebærende, og smittevernreglene tilsier da at man bør være i karantene i ti dager.

Det er også uklart hvor alvorlig syk Trump har vært. Men at han måtte få oksygen på grunn av brått fall i oksygenmetningen og høy feber, tyder på at det var alvorlig. Conley sa at han ikke er helt ute av faresonen på enda en uke.

Han fortsetter behandlingen i Det hvite hus, der han følges 24 timer i døgnet av et team med leger og sykepleiere, og der man har det meste av det medisinske utstyret som trengs.

Skremmer eksperter

Meldingen om ikke å være redd for viruset, provoserer også smitteeksperter og tyder på at sykdommen ikke har fått ham til å revurdere sin ofte nonchalante og lettvinte holdning til det farlige viruset som har rammet både hans kone og flere sentrale personer i statsapparatet.

– Dette er en urimelig melding. Jeg vil gå så langt som å si at dette kan forverre spredningen av viruset, sier doktor Sadiya Khan ved University Feinberg School of Medicine.

Lege og professor i medisin og folkehelse Carlos del Rio ved amerikanske Emory University, kaller Trumps atferd «uansvarlig» og mener presidenten «burde visst bedre».

– Jeg tror presidenten begår en feil, og at han nå utsetter folk for fare. Som president burde han beskytte amerikanernes helse, ikke si at alt er «ok», sier del Rio til nyhetsbyrået TT.

Også Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, som gjorde det klart at han er glad for at Trump er på bedringens vei, advarte mot å tro at viruset ikke er et problem.

Beskytte staben

Utskrivingen fra sykehuset reiser spørsmålet om hvordan Det hvite hus skal beskytte andre i Det hvite hus mot viruset som fortsatt herjer i Trumps kropp.

Selv før Trumps omstridte bilutflukt fra sykehuset for å vinke til tilhengere hadde Secret Service-agenter uttrykt bekymring for den lettvinte holdningen til munnbind og sosial distansering i Det hvite hus, men at det var lite de kunne gjøre med det.

Både Khan og professor David Nace ved University of Pittsburgh frykter at Trump ikke vil holde seg isolert, og at han ikke har lært leksa om munnbind.

– Vi vet han hater munnbind, vi vet han hater å føle seg bundet, vi vet han er uforutsigbar. Alle andre amerikanere må forholde seg til en ti dager lang isolat-periode, sier Nace.

Superspredning

Mens Det hvite hus fortsatt driver smittesporing etter arrangementet i Rosehagen for over en uke siden der smitten spredte seg i Trumps innerste krets, kunngjorde pressetalskvinne Kayleigh McEnany at hun også har testet positivt.

Andre som er smittet, er Trumps kone Melania, hans nære rådgiver Hope Hicks, tidligere rådgiver Kellyanne Conway, senatorene Mike Lee og Thom Tillis, valgkampsjef Bill Stepien, Republikanernes leder Ronna McDaniel, Trumps personlige assistent Nicholas Luna og tidligere guvernør Chris Christie, som ligger på sykehus.

Nærmere 215.000 mennesker er døde

USA er det landet i verden som er hardest rammet av koronapandemien når det kommer til antall dødsfall. Nærmere 215.000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av viruset, ifølge Worldometers.

Antall registrerte smittede er over 7,6 millioner.

Twitter koker over

Her er flere Twitter-reaksjoner på Trumps kommentar om at man ikke bør være redd for koronaviruset.

Kommentarer til denne saken