*Nettavisen* Nyheter.

Trump skrøt av hemmelig våpen: - Saker som du hverken har sett eller hørt om

President Donald Trump skrøt av et hemmelig våpensystem.

President Donald Trump skrøt av et hemmelig våpensystem. Foto: Alex Brandon (AP/NTB scanpix)

Midt i et intervju begynte Donald Trump å skryte av noe han aldri skulle ha snakket om.

10.09.20 06:21

Det var i et intervju med gravejournalisten Bob Woodward, i forbindelse med hans nye bok, at Trump kom med følgende uttalelse:

– Jeg har bygd et kjernefysisk … et våpensystem som ingen i dette landet har hatt før. Vi har saker som du hverken har sett eller hørt om. Vi har saker som Putin og Xi aldri har hørt om før. Det finnes ingen … det vi har er utrolig, sier Trump i ett av intervjuene som Woodward gjengir i sin nye bok «Rage».

Nær en krig

Uttalelsen kom mens Trump snakket om hvor nær USA var å havne i en krig med Nord-Korea i 2017.

Les også: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Utdrag fra boken, som blir utgitt 15. september, ble onsdag gjengitt i Washington Post og av CNN.

I boken skriver Woodward at anonyme kilder senere fortalte ham at det amerikanske militæret har et hemmelig våpensystem, men de kunne ikke avsløre detaljer om det. Enkelte kilder uttrykte forbauselse over at Trump hadde røpet det.

- Dødelige greier

Trump har også flere uttalelser i boken som vil vekke oppsikt. USAs president skal bevisst ha tonet ned koronaviruset. Ifølge Woodward har Trump fortalt ham at han visste at koronaviruset var livstruende og langt farligere enn en vanlig influensa.

Les også Erik Stephansens kommentar: Amerikansk faktasjekk: NTB tar feil om Trump

– Du bare puster inn luft og det er slik det overføres. Så det er en svært vanskelig en. Det er en veldig kinkig en. Den er også mer dødelig enn en hard influensa, sier Trump i et intervju med Woodward 7. februar.

Deretter legger han til at «dette er dødelige greier».

I offentligheten valgte han imidlertid å gi en helt annen framstilling. Blant påstandene var at koronaviruset ikke var noe verre enn en vanlig influensa, at det snart kom til å forsvinne og at myndighetene hadde det under full kontroll.

Erkjente nedtoning

Noen uker senere innrømmet han overfor Woodward at han forsøkte å framstille viruset som mindre farlig enn det var.

– Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg ikke vil skape panikk, sa han i et intervju 19. mars.

Pressetalskvinne Kayleigh McEnany i Det hvite hus sier onsdag at Trumps eneste motiv var å få folk til å føle seg trygge.

Les også: USAs vaksine-sjef om politisk press fra Trump: - Da slutter jeg umiddelbart

– Det er viktig å uttrykke tillit, det er viktig å uttrykke ro. Presidenten har aldri løyet til den amerikanske offentligheten om covid, sier hun.

Christian Tybring-Gjedde har nominert Trump til Nobels fredspris. Det har ikke gått upåaktet hen:


For ros til ris

Trump insisterte lenge på at han ikke ville bruke munnbind. Den første gangen han hadde på seg munnbind offentlig, var i juli.

Under utbruddets første fase roste han også Kinas håndtering, før han gikk over til å anklage Kina for å ha latt viruset spre seg til resten av verden.

USA er det landet i verden som er hardest rammet av koronapandemien. Antall koronarelaterte dødsfall er snart ventet å passere 200.000.

Les også: De villeste konspirasjonsteoriene: Mener denne milliardæren står bak koronaviruset (+)

Trump har gjentatte ganger uttalt at hans håndtering av utbruddet har vært en suksess, blant annet ved å vise til at han tidlig besluttet å forby innreise for folk som kom fra Kina og fra hardt rammede land i Europa.

Meningsmålinger viser imidlertid at to av tre amerikanerne er misfornøyde med Trumps håndtering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.