*Nettavisen* Nyheter.

Trump sparker nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton

 

John Bolton skal ha fått sparken. Foto: Martin Mejia / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Donald Trump skal ha bedt John Bolton om hans oppsigelse.

10.09.19 21:30

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton skal ha sagt opp sin stilling etter oppfordring fra president Donald Trump. Presidenten skriver selv dette på Twitter tirsdag.

- Jeg informerte John Bolton i går kveld om at hans tjenester ikke lenger er nødvendige i Det hvite hus. Jeg var sterkt uenig i mange av forslagene hans, som andre i administrasjonen, skriver presidenten.

Videre skriver han at han skal ha bedt om Boltons oppsigelse, hvilket han skal ha fått i dag tidlig.

- Jeg takker John veldig for hans tjenester. Jeg vil utnevne en ny nasjonal sikkerhetsrådgiver neste uke, skriver president Donald Trump på Twitter.

Bolton la like etter ut en Twitter-melding der han skriver at han tilbød seg å gå av mandag.

– President Trump svarte: La oss snakke om det i morgen, skriver Bolton.

Ifølge USA-kjenner Jan Arild Snoen skjer oppsigelsen på sedvanlig Trump-vis: Mens Trump sier at han har gitt Bolton sparken, sier Bolton at det var han som gikk av.

Han tror det er Boltons konsekvente linje som er blitt vanskelig å svelge for Trump.

– Trump har problemer med å finne en konsekvent linje i utenrikspolitikken, og Bolton er en god gammeldags republikansk hauk med en konsekvent linje. Det passer Trump noen ganger, noen ganger ikke, sier Snoen til NTB.

Ettersom Bolton ikke har hatt så stor makt i Det hvite hus, er Snoen usikker på om hans sorti innebærer at Trump endrer linje i utenrikspolitikken.

– Det store spørsmålet er om det signaliserer en mykere linje overfor Iran. Det har Bolton vært veldig sterkt imot. Det kan se ut som om utenriksminister Mike Pompeo er mer innstilt på å finne en løsning, men at det skal føre til en mer kompromissvennlig linje, tviler jeg på, sier Snoen.

Han understreker at det er Trump selv som besluttet at USA skulle trekke seg fra atomavtalen med Iran.

– Det kan ikke tilskrives Bolton, fastslår han.

Fakta

Avganger i Trump-apparatet

– Overraskende

Oppsigelsen kommer ifølge nyhetsbyrået AP som en overraskelse for mange i Det hvite hus. Kun en time før Trump kunngjorde avgangen, meldte pressekontoret i Det hvite hus at Bolton skulle holde pressekonferanse med utenriksminister Mike Pompeo og finansminister Steven Mnuchin klokka 19.30 norsk tid.

Bolton, kjent for sin karakteristiske bart, har utmerket seg som en hauk i amerikansk utenrikspolitikk. Den tidligere FN-ambassadøren overtok som nasjonal sikkerhetsrådgiver da general Herbert Raymond McMaster gikk av i fjor. Han ble da Trumps tredje nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Bolton har tidligere tatt til orde for å bombe både Iran og Nord-Korea, og han har vært en sterk forsvarer av tidligere president George W. Bushs beslutning om å invadere Irak i 2003.

Ønsket nytt regime i Iran

Bolton har flere ganger tatt til orde for et regimeskifte i Iran, og i 2015 skrev han en kronikk i New York Times med oppfordringen «bomb Iran».

Da Trump i juni angivelig avlyste et militært angrep mot Iran i siste liten, var det neppe i tråd med Boltons råd.

Før Trump besluttet å droppe angrepet, argumenterte Bolton for at USA måtte gå hardt til verks mot Iran etter nedskytingen av en amerikansk drone, ifølge amerikanske medier.

Også den siste tiden skal Bolton ha vært på kollisjonskurs med Trump i en rekke saker, blant annet når det gjelder Afghanistan og Nord-Korea.

Bolton har også erklært at «tostatsløsningen er død» i et intervju med det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart. Her tok han også til orde for at Gazastripen bør bli en del av Egypt og Vestbredden gis tilbake til Jordan.

Klikk på bildet for å forstørre.  

USAs president Donald Trump sammen med nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton i Det hvite hus. Nå går Bolton av. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

Iran: Tegn på mislykkede sanksjoner

Et klart tegn på at USAs sanksjoner mot Iran er mislykket, lyder Irans kommentar etter at Bolton fikk sparken.

– Marginaliseringen av Bolton og det at han deretter er fjernet, er ikke tilfeldig, men et klart tegn på at USAs strategi med maksimalt press har lidd nederlag, skriver den iranske tjenestemannen Hesameddin Ashena på Twitter.

Ashena er en av president Hassan Rouhanis medarbeidere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag