*Nettavisen* Nyheter.

Trump stopper utbetalingene til WHO

USAs president Donald Trump sier han har instruert administrasjonen om å stoppe bevilgningen til Verdens helseorganisasjon .

FULL STOPP I STØTTE TIL WHO: USAs president Donald Trump sier han har instruert administrasjonen om å stoppe bevilgningen til Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Alex Brandon (NTB scanpix)

USAs president Donald Trump stopper bevilgningene til Verdens helseorganisasjon (WHO) og anklager organisasjonen for å skjule hvor alvorlig koronaviruset var.

15.04.20 08:32

Presidenten sa på sin daglige pressekonferanse fra Det hvite hus tirsdag at han har instruert administrasjonen om stoppe utbetalingene mens bevilgningene undersøkes.

Trump sa granskningen vil avdekke WHOs «rolle i å alvorlig feilstyre og dekke over spredningen av koronaviruset», og at han var sterkt bekymret for hvorvidt USAs bevilgninger til FN-organisasjonen brukes på en best mulig måte.

– WHOs angrep på reiserestriksjoner viser at de satte betydningen av politisk korrekthet over livreddende tiltak, sa Trump og la til at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på, og at WHO sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, ifølge transkripsjon via rev.com.

Les også: - Kina lyver, har løyet og vil fortsette å lyve

Om pengene USA sparer på utbetalinger til WHO sa Trump: – De pengene vil vi nå kanalisere til områder som trenger det mest, sa Trump.

Det går ikke frem om han her mente områder i eller utenfor USA.

Gir WHO skylden

Trump gikk langt i å gi WHO skylden for omfanget av koronapandemien og hevder utallige liv og økonomiske ødeleggelser kunne vært spart dersom WHO hadde gjort jobben og sendt medisinske eksperter til Kina for å undersøke situasjonen.

I en Twitter-melding fra 14. januar viste WHO til en foreløpig undersøkelse utført av kinesiske eksperter. Den fant ingen bevis på at koronaviruset smittet mellom mennesker.

Les også: Bærum sykehus: Leger med overraskende korona-funn

– De etterapet og offentlig støttet ideen om at det ikke var smitte mellom mennesker, trass i at det var bevis på det motsatte, sa Trump.

– Hadde WHO gjort jobben sin og sendt medisinske eksperter til Kina for å objektivt vurdere situasjonen på bakken, og også avslørt Kinas mangel på åpenhet, kunne vi begrenset utbruddet og langt færre ville død, la Trump til.

Støre: – Ubegripelig

Ap-leder Jonas Gahr Støre har en fortid som stabssjef i WHO. Han reagerer sterkt på at USA suspenderer støtten til organisasjonen midt i korona-krisen:

– Det er som å stenge hovedbrannstasjonen i en by når det går en pyroman løs. WHO er organisasjonen som kan samle informasjon fra en hel verden som er berørt på ulike måter og som kan sikre at alle land, fattige og rike, får sann informasjon om spredningen av et virus som når ut til alle. Ingen land kan klare seg uten en organisasjon som har det globale bildet, sier Støre til Dagbladet.

Støre understreker at presidenten står i en strid internt om smittespredningen i USA, men legger til at også i et historisk perspektiv er dette merkelig:

– Jeg har opplevd at både demokratiske og republikanske presidenter alltid har respektert WHO. Det gjaldt Bush på samme måte som Obama. At det skal tjene noen å svekke smittevernberedskapen til WHO, er ubegripelig for meg, sier Støre til avisen.

Klikk på bildet for å forstørre. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener regjeringens forslag til kriselov bør strammes inn.

– Ubegripelig, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

I Nyhetsmorgen på NRK onsdag morgen utdyper Støre sitt syn på saken. Han sier at WHO er den eneste muligheten man har for å følge virusets utvikling andre steder:

– Dette gjelder særlig i fattige land som har svake folkehelsemyndigheter. Vi i rike land trenger å vite hvordan viruset utvikler seg også der.

Han mener dette kan ramme de fattigste landene, som igjen vil gå utover resten av verden:

– Det er som det står i en internasjonal avis i dag: Fremtiden for kampen mot korona avgjøres egentlig i Afrika. Hvordan dette viruset sprer seg i fattige land får også stor betydning for hvordan det sprer seg og ter seg i andre land, sier Støre til NRK.

WHO: Nå er ikke tiden for å kutte i støtten

Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) sier organisasjonen er helt avgjørende i kampen for å overvinne covid-19-viruset.

Ghebreyesus viser i sin reaksjon på Trumps kutt til at koronapandemien er en av de største utfordringene verden har stått overfor i moderne tid. Han sier det kommer en tid for å se tilbake på arbeidet som er gjort og for å lære av det, men at den tiden ikke er nå.

Les også: Forskere ser senskader etter covid-19

– Det er heller ikke tiden for å kutte i støtten til WHO eller andre humanitære organisasjoner som kjemper mot viruset, sier Ghebreyesus og maner til internasjonalt samarbeid.

Reiserestriksjoner

På tirsdagens pressekonferanse gjentok Trump flere ganger at avgjørelsen om å innføre reiserestriksjoner for reisende fra Kina var bevis på at han hadde respondert raskt på advarslene om viruset.

Trump hevder avgjørelsen har reddet «tusenvis av liv» og at WHO «kjempet mot oss».

Les også: NYT: 3.700 flere koronadødsfall i New York

New York Times, CNN, AP og andre la søndag fram rapporter om at Trump ikke lyttet til ekspertene før det var for sent, fordi han var opptatt av riksrettssaken mot ham og børsen. De skriver også at USA og Trump ble varslet om alvoret allerede tidlig i januar og at restriksjonene mot Kina som han innførte i slutten av januar, ikke hindret at titusener av reisende likevel kom til USA fra Kina.

Største enkeltgiver

USA er den største bidragsyteren til WHO og har de siste årene gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til prosjekter i tillegg til den årlige støtten , som for perioden 2020 til 2021 er på 116 millioner dollar.

Trump sier de nå skal diskutere hva som skal skje med «alle pengene som går til WHO».

Les også: Trump innkaller til G7-møte

Trump har gjentatte ganger kritisert WHO og foreslo i februar å kutte kraftig i budsjettet til organisasjonen, skriver The Guardian. Koronakrisen har igjen gjort WHO til en skyteskive for Trump, og han truet for en uke siden med å kutte støtten.

Statsminister Erna Solberg (H) og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant statslederne som har forsvart WHO og pekt på at helseorganisasjonen heller bør styrkes for å møte framtidige utfordringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag