Gå til sidens hovedinnhold

Trump truer med å stenge sosiale medier

President Donald Trump er rasende over at Twitter har merket to av meldingene hans som villedende og truer nå med å stenge sosiale medier.

Tirsdag tvitret Trump at stemmegivning per post ville føre til valgfusk. Twitter la til en lenke til fakta som viser det motsatte, noe som får presidenten til å rase.

– Republikanere føler at sosiale medier totalt utestenger konservative stemmer. Vi vil regulere dette strengt eller stenge dem helt ned for å hindre at så skjer, tvitret Trump onsdag.

Les også: Trump jubler over at folk mister jobben - pressen slår tilbake

USAs president kan ikke på egen hånd regulere eller stenge selskaper. Slike grep må eventuelt tas av Kongressen eller det føderale forvaltningsorganet for telekombransjen, Federal Communications Commission.

Les også: Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

Mikrobloggtjenesten har lenge vegret seg for å gjøre noe med Trumps mange fornærmelser og falske anklager.

Les også: Pressesjefen i Det hvite hus avslørte litt for mye

Twitter har dermed lagt til kontekst til den nevnte Twitter-meldingen, i tillegg til en annen, fra den amerikanske presidenten som handler om stemmegivning.

Trump selv anklaget først Twitter for å blande seg inn i presidentvalget i år. Han pekte på at faktaene som Twitter har lenket til er basert på faktasjekk fra falske nyhetssteder som CNN og Amazon-eide Washington Post

– Twitter undertrykker ytringsfriheten og jeg som president vil ikke la det skje, tordnet Trump i en melding.

Det hvite hus' pressetalskvinne Kayleigh McEnany forsvarte Trumps uttalelse. Hun pekte på at det i Los Angeles ble registrert 100.000 unøyaktige velgerregistreringer på grunn av en teknisk feil.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

– Systemet registrerte ved en feil velgere som post-velgere, og 1.500 som ikke var stemmeberettiget ble registrert som velgere, tvitret hun.

Sprer drapsrykte

I helgen brukte Trump Twitter til å spre et grunnløst rykte om at en av hans kritikere, Joe Scarborough, drepte sin praktikant i Florida i 2000. Praktikantens enkemann, Timothy J. Klausutis, kaller anklagene for «ondskapsfulle løgner» og mener Trump misbruker konas ettermæle for politisk vinning. Han har tryglet Twitter om å slette meldingene, men uten å få gehør.

Les også: De villeste konspirasjonsteoriene: Mener denne milliardæren står bak koronaviruset (+)

Kona hadde en hjertefeil, besvimte og slo hodet på jobben. Legene slo fast at dødsfallet var en ulykke, og Scarborough selv befant seg i Washington da hun døde.

I det siste har Trump flere ganger også referert til det han kaller «Obamagate», og insinuert at hans forgjenger Barack Obama var involvert i en forbrytelse mens han var president.

(©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar