De amerikanske våpenlovene er blitt igjen et tema etter at 19 barn og 2 voksne ble drept i skolemassakren i byen Uvalde i Texas 24. mai. President Joe Biden har krevd handling etter det som er den verste skoleskytingen i USA siden 2012.

Under en tale på en våpenkonferanse i Texas stilte Trump spørsmål om hvordan USA «har 40 milliarder dollar til å sende til Ukraina», men ikke kan sørge for sikkerhet i sine egne skoler.

Konferansen til National Rifle Association (NRA), den største amerikanske våpengruppen, fant sted i Houston, dager etter hendelsen i Uvalde.

– Før vi nasjonsbygger resten av verden, bør vi bygge trygge skoler for våre egne barn i vår egen nasjon, sa Trump i fredagens tale, og fikk stor applaus.

Les også: Vitner bønnfalt politiet om å storme skolen i Texas: – De var uforberedt

Skolesikkerhet

Tidligere denne måneden stemte den amerikanske kongressen for å sende nesten 40 milliarder dollar (376 milliarder kroner) i militærhjelp til Ukraina, skriver Reuters.

Totalt har USA sendt rundt 509 milliarder kroner til Ukraina siden Russland invaderte i februar.

– Det vi trenger nå er topp-til bunn-overhaling av skolesikkerhet over hele landet. Med befestede enkeltinngangspunkter inkludert metalldetektorer og minst en bevæpnet politimann på hver skole, sier Trump.

Les også: Vesten vurderer å la russiske oligarker kjøpe seg ut av sanksjoner

Lov å forsvare seg

Trump avviste krav om å skjerpe våpenkontroll, og sa at «anstendige amerikanere burde få lov til å forsvare seg mot det onde».

Ted Cruz, senator i Texas, ga skylden på masseskytingen hovedsakelig på fraværende fedre, nedgang i kirkebesøk, sosiale medier og videospill.

– Dersom demokratene avvæpner Amerika, kommer vi ikke til å klare å stoppe disse hendelsene. Flere enslige mødrer ville blitt overfalt, voldtatt eller myrdet. Innbrudd ville blitt mer dødelige, ettersom bare kriminelle ville hatt våpen, sier Cruz i NRA-konferansen.

Utenfor lokalet var hundrevis av mennesker samlet i protest for å motarbeide NRA. De holdt skilt som sa blant annet «Er AR-15-ene dine verdt prisen for 19 barns liv? Våpenkontroll nå!»

Les også: Russland har kalt ideen «veldig amerikansk» – nå gjør Moskva akkurat det samme