Gå til sidens hovedinnhold

Trump utestengt fra Twitter: Nå er han fratatt «alt» av sosiale medier

President Donald Trump er nå fratatt «alt» av sosiale medier, og sønnen er rasende

NEW YORK (Nettavisen): President Donald Trumps sønn, Donald Trump jr. er rasende etter at det natt til lørdag ble kjent at presidenten er permanent utestengt fra Twitter.

- Dette er total galskap, sier Donald Trump jr. i en uttalelse.

Det var Twitter selv som natt til lørdag la ut en melding om at Donald Trump nå er permanent utestengt fra Twitter.

- Etter nøye gjennomgang av nylige tweets fra @realDonaldTrumps konto og konteksten rundt den, har vi suspendert kontoen permanent på grunn av risikoen for ytterligere oppfordring til vold, skriver selskapet i en melding natt til lørdag.

Les også: Toppsjefen angrer bittert: - Verste avgjørelsen i mitt liv

Tidligere på fredagen fikk Trump-støttespillerne Sidney Powell og Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, kontoene sine sperret.

Utestengelsen av Trump skjer etter at presidentens støttespillere onsdag stormet kongressbygningen i Washington D.C.

Fem personer er døde som følge av uroen, som mange mener Trump oppildnet til.

Les mer: - Trump var «som et monster» og «mentalt utilgjengelig» under angrepet

- Kan stimulere til vold

Twitters avgjørelse er basert på de to siste meldingene Trump la ut på Twitter på fredag.

- Disse to Twitter-meldingene må leses i sammenheng med de bredere begivenheter i landet og måten presidentens uttalelser kan mobiliseres av forskjellig publikum, inkludert for å stimulere til vold, heter det blant annet.

Dette er Trumps to siste meldinger

Den nest siste meldingen til Trump var denne om Trump-supporterne:

- De 75.000.000 fantastiske amerikanske patriotene som stemte på meg, AMERICA FIRST, og MAKE AMERICA GREAT AGAIN, vil ha en GIGANTISK STEMME langt inn i fremtiden. De vil ikke bli foraktet eller bli urettferdig behandlet på noen som helst måte!!! skrev Trump.

Den siste meldingen til presidenten, var en hvor Trump fortalte at han ikke ville delta på innsettelse av Joe Biden.

– Til alle som har spurt, jeg kommer ikke til å delta i innsettelsen på 20. januar.

Utestengt fra Facebook og Instagram

Donald Trump er også utestengt fra Facebook og Instagram på ubestemt tid.

– Vi mener risikoen ved å tillate presidenten å bruke våre tjenester i denne perioden er for stor. Derfor utvider vi blokkeringen av hans Facebook- og Instagram-kontoer på ubestemt tid, og i alle fall de to neste ukene fram til den fredelige maktoverføringen er gjennomført, uttalte Facebook-sjef Mark Zuckerberg på sin egen Facebook-side torsdag.

Trump er utestengt fra fra Facebook og Instagram minst fram til hans presidentperiode utløper 20. januar.

Torsdag bekreftet også bildedelingsappen Snapchat at de har utestengt Trumps konto. Videostrømmesiden Twitch har også stengt Trumps konto, skriver teknologijournalisten Casey Newton.

Det betyr at presidet Donald Trump nå er fratatt så og si «alt» av sosiale medier.

Orwell-sammenligning

Presidentens sønn Donald Trump jr. omtaler utestengelsen fra Twitter som «galskap».

Han trekker paralleller til overvåkingssamfunnet i George Orwells dystopiske roman «1984», der staten har full kontroll over innbyggernes handlinger og tanker.

– Vi lever i Orwells 1984. Ytringsfriheten eksisterer ikke lenger i USA. Den døde med big tech, og gjelder bare for noen få utvalgte. Dette er total galskap, tvitrer han.

- Så ayatolla, og mange andre diktatoriske regimer kan ha Twitter-kontoer uten problemer til tross for at de truer med folkemord på hele land og dreper homofile osv ... men USAs president bør suspenderes permanent.

Mao ville vært stolt, skriver presidentens sønn videre.

Favorittplattform

Hele 56.571 av Trumps meldinger er nå slettet fra plattformen, og Trump mister verktøyet han har brukt til å kommunisere direkte med det amerikanske folket i mer enn et tiår. Kontoen hadde om lag 89 millioner følgere.

Han har brukt plattformen til å presentere politikk, utfordre motstandere, fornærme fiender, rose allierte (og seg selv) og til å spre desinformasjon, oppsummerer nyhetsbyrået AP.

Trump vurderer egen medieplattform

President Donald Trump sier han vurderer å lage en egen plattform.

– Jeg forutså at dette ville skje, tvitret Trump fra den offisielle kontoen til det amerikanske presidentembetet, om utestengelsen av presidentens personlige konto. Meldingene ble siden fjernet.

– Vi har forhandlet med en rekke andre, og vi kommer til å komme med en stor kunngjøring snart, og vi ser også på mulighetene for å lage en egen plattform, skrev Trump.

Videre hevder Trump at Twitter konspirerte med «Demokratene og den radikale venstresiden» da de stengte kontoen, angivelig for å forstumme Trump og støttespillerne.

Risikerer 20 års fengsel

Trumps utestengelse fra Twitter kommer etter en kaotisk uke i USA. Støttespillere av Trump stormet onsdag Kongressen da de folkevalgte formelt skulle godkjenne resultatet fra presidentvalget. Debatten måtte stanses etter at demonstrantene tok seg inn i bygget, og det oppsto sammenstøt mellom politiet og demonstranter.

De som tok seg inn på Capitol Hill på onsdag, risikerer nå flere års fengsel.

- Bare det å ta seg inn i selve bygningen, har en strafferamme på fem års fengsel, sier jussprofessoren David Sklansky ved Stanford University til Fortune.

De som angrep politi og sikkerhetsfolkene på Capitol Hill, risikerer fengselsstraff på 20 år, ifølge professoren.

Les også: Vil gi 420.000 kroner for å få tak i denne personen

Angrer bittert

Mange av de som deltok på onsdag, angrer nå bittert. En av dem er toppsjefen og administrerende direktør i det Chicago-baserte firmaet Cogensia, Bradley Rukstales, skriver New York Post.

Rukstales var en av dem som ble pågrepet av politiet i Washington på onsdag for ulovlig å ha tatt seg inn i bygget.

Les også: Varsler avstemming om ny riksrettssak mot Trump: - Han må fjernes

- Den verste avgjørelsen i mitt liv

- Det var den verste personlige avgjørelsen i mitt liv. Jeg har ingen unnskyldning for mine handlinger og ønsker at jeg kunne ta dem tilbake, sier Bradley Rukstales, som var med på å ta seg inn Capitol-bygningen.

Les mer: Toppsjefen angrer bittert: - Verste avgjørelsen i mitt liv

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her