RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Påtroppende president Donald Trump med nytt spark til Kina.
Påtroppende president Donald Trump med nytt spark til Kina. (NTB scanpix)

Trump utfordrer USAs Kina-politikk

Sist oppdatert:
USAs kommende president Donald Trump sier han ikke vil bli diktert av Kina. Han føler seg ikke forpliktet til å følge “ett Kina»-prinsippet, med mindre USA har interesse av det.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sier Trump til nyhetskanalen Fox søndag, da han nok en gang forsvarte sin kontroversielle telefonsamtale med Taiwans leder, Tsai Ing-wen nylig.

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av “ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sier Trump.

Les: Modig og viktig at Trump utfordrer Kina om Taiwan

Trump anklager Kina for ikke å samarbeide med USA om håndtering av sin valuta, Nord-Korea og deres kjernefysiske våpen og den spente situasjonen i Sør-Kinahavet, der han sier Kina bygger en massiv festning. Han mener at Kina kunne tatt tak i situasjonen i Nord-Korea.

– De hjelper oss ikke i det hele tatt, sier Trump.

Les: Kina protesterer etter Trumps Taiwan-samtale

Ifølge Trump ble han varslet et par timer før Taiwans president ringte ham, ikke uker eller enda lenger, som det har vært spekulert i. Han sier det ville vært respektløst å ikke besvare samtalen fra Tsai da hun ringte for å gratulere ham med presidentvalget.

– Det var en veldig fin, kort samtale. Og hvorfor skal en annen stat kunne si at jeg ikke skulle motta samtalen, spør Trump.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere