*Nettavisen* Nyheter.

Trump vant med 97 prosent - Biden og Co rammes av kaos

- Demokratenes caucus (nominasjonsmøter red.anm.) er en fullstendig katastrofe, skriver Trump på Twitter.

- Demokratenes caucus (nominasjonsmøter red.anm.) er en fullstendig katastrofe, skriver Trump på Twitter. Foto: Leah Millis (Reuters)

President Trump fryder seg over soleklar seier i Iowa, mens demokrater er frustrerte.

04.02.20 18:33

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Mandag gikk startskuddet for Demokratene og Republikanernes nominasjonsprosess, som skal avgjøre hvem som skal stille som partienes presidentkandidat i november.

Sittende president Donald Trump har nemlig konkurrenter i eget parti, i hvert fall i teorien.

Både tidligere guvernør i Massachusetts, Bill Weld, og tidligere kongressrepresentant Joe Walsh utfordrer Trump om å bli Republikanerens presidentkandidat.

Les også: Ubekreftede tall: Biden er helt nede på fjerdeplass

Men begge måtte se seg slått av Trump, som fikk om lag 97 prosent av stemmene i Republikanernes nominasjonsvalg i Iowa, melder Fox News. Weld og Wash fikk én prosent hver av stemmene.

- Presidenten har rekordstor støtte blant republikanske velgere, sier talsmann for Det republikanske parti, Rick Gorka, til Fox News.

Trump jublet allerede natt til mandag over valgresultatet i Iowa.

- Stor seier for oss i Iowa i kveld. Tusen takk! skrev presidenten på Twitter mandag kveld.

Les også: Sanders sier han leder i Iowa – med Buttigieg på annenplass

Etter noen nattetimer kommer han med følgende oppdatering på Twitter:

- Demokratenes caucus (nominasjonsmøter red.anm.) er en fullstendig katastrofe. Ingenting virker, akkurat som da de styrte landet. Husk nettstedet til Obamacare som kostet 5 milliarder dollar, som burde ha kostet 2 prosent av det beløpet. Den eneste som kan påberope seg en seier i Iowa i går kveld er «Trump», skriver han på Twitter tidlig tirsdag morgen amerikansk tid.

Fullt så greit har det imidlertid ikke gått for Demokratene, som også avholdt nominasjonsvalg i Iowa på mandag. Tekniske feil og problemer med opptellingen har ført til forsinkelser av resultatet.

- Det er litt kaos. De har hatt en del tekniske problemer med opptellingen. Det vil bli en del vitsing på «Saturday Day Night Live» og sånt (amerikansk humor/satire-program red.anm.), men hvis resultatene kommer og det ikke er et altfor uventet resultat, så tror jeg dette glir over, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

Caucus er et politisk valgmøte der registrerte velgere fremmer og velger sin kandidat i plenum, framfor en ordinær avstemning med stemmeseddel.

Klikk på bildet for å forstørre. Tidligere visepresident Joe Biden holdt tale i Iowa mandag, selv om resultatet ikke var offentliggjort.

Tidligere visepresident Joe Biden holdt tale i Iowa mandag, selv om resultatet ikke var offentliggjort. Foto: John Locher (AP)

- Ikke uvanlig med kaos

Førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Universitetet i Agder sier det ikke er uvanlig med kaos under opptellingen av stemmene i Iowa, der nominasjonsvalget arrangeres som et såkalt caucus.

- Caucuser er veldig kompliserte og grusomt demokratiske, og det er alltid kaos. Det var kaos i Iowa for fire år siden også. Da var også resultatene forsinket, sier Tønnessen til NTB.

Han mener de foreløpige resultatene kan gi en sterk indikasjon på hvordan det vil gå.

- Hvis det stemmer at Buttigieg ligger på annenplass, er det duket for en liten overraskelse, sier han.

Klokka 4 natt til tirsdag norsk tid skulle resultatene fra Demokratenes første nominasjonsvalg ha vært klare. Nå fører forsinkelsen til stor skuffelse og frustrasjon blant både velgere og valgkamparbeidere i Iowa. Opptellingen foregikk tirsdag formiddag manuelt.

CNN: - Et mareritt

CNN betegner forsinkelsen som et mareritt og at dette er noe president Donald Trump tjener på.

- Marerittet i natt ble spilt rett i hendene på presidenten, da det demokratiske partiet ikke kunne levere en valgvinner etter valg-fiasko, skriver CNN i en analyse tirsdag morgen amerikansk tid.

- Caucusene er en flause for Demokratene og USA. Dette er ingen måte å plukke ut en nominert på, skriver Jeffrey Toobin i CNN, kanelens ledende juridiske analytiker.

I en kritisk analyse i Washington Post tar de også for seg det kompliserte caucus-systemet, og Iowa får også kritikk for ikke å kunne levere gode nok tall tidlig nok. Avisen skriver at denne forsinkelsen og usikkerheten kan få en eller flere av de demokratiske kandidatene til å klage, eller trekke resultatet i tvil.

Utover tirsdagen fortsetter Trump å gjøre narr av valgkaoset på Twitter.

- Forsinkelsen skyldes kode-feil

NTB melder at det er en angivelig kodefeil som har forsinket resultatet med et halvt døgn.'

I en uttalelse tirsdag morgen lokal tid heter det at en «kodefeil i tellesystemet» er årsaken til forsinkelsen, og at feilen siden er blitt fikset.

Problemet har forhindret partifunksjonærer fra å legge fram resultatene av partiets nominasjonsvalg i Iowa. Resultatene var ventet klokka 4 tirsdag morgen norsk tid.

Washington Post melder tirsdag ettermiddag at Iowa-tallene skal komme klokken 17 lokal tid, det vil si klokken 23 norsk tid.

Bernie Sanders nektet å vente

Til tross for kaoset, har leiren til Bernie Sanders nektet å vente på offisielle resultater.

Tirsdag morgen kunngjorde en av Sanders rådgivere at foreløpige tall viser at den 78 år gamle senatoren har fått 28,62 prosent av stemmene, mens Buttigieg følger etter med 25,71 prosent.

Tallene er basert på resultater fra nesten 40 prosent av valgdistriktene.

Nedtur for Biden?

En seier til venstreorienterte Sanders er ikke uventet, men hvis Buttigieg ender med å ta annenplassen, vil det være et hardt slag for Joe Biden, som lenge har vært regnet som favoritt til å bli Donald Trumps utfordrer i høstens presidentvalg. Meningsmålinger hadde på forhånd gitt Biden annenplassen.

78 år gamle Sanders regnes som venstreorientert, mens Buttigieg (38) er moderat, slik som Biden (77).

Dataene som er samlet inn av Sanders' stab, viser også at senator Elizabeth Warren ligger an til en tredjeplass med 18,42 prosent, mens Biden er helt nede på en fjerdeplass med 15,08 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre. Senator Bernie Sanders (78) fra Vermont Bernie Sanders har flere ganger forsøkt å bli Demokratenes presidentkandidat. Nå ser han ut til å ha kraftig medvind i Iowa.

Senator Bernie Sanders (78) fra Vermont Bernie Sanders har flere ganger forsøkt å bli Demokratenes presidentkandidat. Nå ser han ut til å ha kraftig medvind i Iowa. Foto: (NTB scanpix)

Manuell opptelling

Lederen for Det demokratiske partiet i Iowa, Troy Price, har opplyst at opptellingen nå foregår manuelt basert på sikkerhetskopilister. Han sier også at resultatene vil bli offentliggjort senere på dagen, uten å presisere når. Han har ikke villet svare på spørsmål fra mediene.

Partiets kommunikasjonsleder Mandy McClure sier at det er funnet «uoverensstemmelser i rapporteringen av tre sett med resultater». Hun avviser at problemene skyldes at en ny app ikke virket, slik flere medier har meldt.

- Det er rett og slett et problem med rapporteringen, sier hun til The New York Times.

Forsinkelsen vil kunne skade troverdigheten til både Demokratene og resultatet i Iowa.

- Dette er et marerittscenario for Det demokratiske partiet i Iowa. Dette vil man absolutt ikke ha i en tid der alle stiller spørsmål ved nominasjonsmøteprosessen, du vet det er et gammeldags system, alle USAs lyskastere er rettet mot dem, sier Elizabeth Walentin, som tidligere har være valgkampmedarbeider for Demokratene, ifølge nyhetsbyrået TT.

Klikk på bildet for å forstørre. Tidligere ordfører Pete Buttigieg og moren Anne Montgomery under valgmøte mandag. Han kan bli den store overraskelsen i nominasjonsvalget i Iowa.

Tidligere ordfører Pete Buttigieg og moren Anne Montgomery under valgmøte mandag. Han kan bli den store overraskelsen i nominasjonsvalget i Iowa. Foto: Charlie Neibergall (AP)

Viktig pekepinn

Mandag kveld ble det arrangert nesten 1.700 folkemøter i delstaten, der velgere som er registrert som demokrater, kunne stemme på sin favorittkandidat.

For første gang skal Det demokratiske partiet også sende ut tre ulike resultater, slik at både råstemmene og det endelige valgresultatet blir kjent.

Folkemøtene i Iowa vil gi en viktig pekepinn på hvem som vil seile opp om favoritter til å bli Demokratenes presidentkandidat. Vinnerne kan regne med stor oppmerksomhet i mediene, og resultatet pleier også å påvirke synet på kandidatene i andre delstater.

Neste nominasjonsvalg arrangeres i New Hampshire om en ukes tid, deretter går det slag i slag fram til Demokratenes landsmøte i juli. På republikansk side stiller Trump til gjenvalg. Han har ingen reelle utfordrere.

Fakta

Fakta om valgåret i USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag