*Nettavisen* Nyheter.

Trump versus Biden: En soleklar tendens, men det er en x-faktor

Tidligere visepresident Joe Biden skal stille mot president Donald Trump. Biden er ennå ikke offisielt nominert som Demokratenes presidentkandidat, noe han blir på landsmøtet til sommeren.

Tidligere visepresident Joe Biden skal stille mot president Donald Trump. Biden er ennå ikke offisielt nominert som Demokratenes presidentkandidat, noe han blir på landsmøtet til sommeren. Foto: (AP)

Joe Biden har hevdet seg betydelig på målingene den siste måneden.

08.05.20 15:05

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Demokratenes presidentkandidat Joe Biden kan glede seg over at han gjør det svært bra på meningsmålingene. Han leder over president Donald Trump på samtlige meningsmålinger på oversikten til FiveThirtyEight.

Les også: Joe Bidens podcast-gjest setter fart på ryktene

Den siste måneden har Biden slått Trump i alle målingene som er tatt med i oversikten til det anerkjente målingsnettstedet. På enkelte målinger har han et stort forsprang. I ett tilfelle leder han med så mye som 14 prosentpoeng. Det laveste forspranget til Biden på målingene er to prosentpoeng.

En fersk måling fra anerkjente Suffolk University, viser også at det er en klar tendens i Bidens popularitet på meningsmålingene.

I målingen, hvor deltagerne må velge mellom Trump eller Biden, får sistnevnte en oppslutning på 50 prosent mot Trumps 40 prosent. Hvis en inkluderer en tredjekandidat i målingen, får Biden 44 prosent mot Trumps 38 prosent.

- Koronaen er en stor x-faktor

Men det er fortsatt et halvt år igjen til presidentvalget, og mye kan skje innen den tid. USA-ekspert mener det er for tidlig å spå en vinner av presidentvalget basert på gode meningsmålinger.

- Jeg anser dette for å være helt åpent. Verken meningsmålinger eller andre prediksjonsmodeller er veldig presise. Koronaen er en stor x-faktor som vi ikke klarer å fullt ut ta med i noe regnestykke, sier postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. Hilmar Mjelde er postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Hilmar Mjelde er postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Foto: Gerhard Flaaten

Mjelde sier det er to måter å vurdere vinnermulighetene for presidentkandidaten og den sittende presidenten.

- For det første meningsmålingene. De fanger opp dagsaktuelle ting i nyhetsbildet ganske godt, og vil derfor fluktuere en del. Som en tommelfingerregel har hver kandidat et «gulv» på 40 prosent og et «tak» på 60 prosent støtte. I dagens polariserte, politiske klima er trolig gulvet høyere og taket lavere. Men et eller annet sted innenfor det spennet vil valgresultatet falle, sier Mjelde.

- Den andre måten er å se på såkalte strukturelle faktorer. Særlig økonomien og gjenvalgseffekten. Velgere belønner politikere i gode økonomiske tider og straff­er dem i dårlige. Gjenvalgseffekten sier at en sittende president er svært vanskelig å slå etter partiets første fire år. Den tilsier at dette er en 50-50-situasjon, fordi økonomien er i krise, men Trump stiller til partiets første gjenvalg, sier han.

En fersk måling som Ipsos har utført for Reuters, viser imidlertid at Trump kan kanskje være i ferd med å innhente forspranget til Biden. I målingen sier 43 prosent av de registrerte velgerne at de vil stemme på Biden, mens 41 prosent vil stemme på Trump.


En stor demper på valgkampen

Koronapandemien setter store begrensninger på valgkampen i USA. Strenge smitteverntiltak og krav om sosial distansering gjør det umulig å drive valgkamp på tradisjonelt vis, som for eksempel som å delta på folkemøter, avholde valgkamparrangementer eller pleie annen nærkontakt med velgerne.

Les kommentar av Fred Heggen: Joe Biden: Hvorfor stiller Demokratene seg bak en muligens dement presidentkandidat?

Alle politiske støtteerklæringer til Biden, såkalte endorsement, gjøres via videolink fra hjemmekontorer. Den tekniske kvaliteten på disse video-erklæringene har vært så som så, og har blitt harselert med av amerikanske humorister.

Én av støtteerklæringene har blitt omtalt av Trevor Noah i The Daily Show som en «gissel-video» hvor det fremmes krav om løsepenger.

Klikk på bildet for å forstørre. Kamala Harris’ støtteerklæring til Biden har blitt omtalt som en «gissel-video» av amerikanske humorister. Harris var med i Demokratenes nominasjonsprosess tidligere i år.

Kamala Harris’ støtteerklæring til Biden har blitt omtalt som en «gissel-video» av amerikanske humorister. Harris var med i Demokratenes nominasjonsprosess tidligere i år. Foto: Twitter/Kamala Harris


Koronautbruddet har snudd valgkampen opp ned, og ingen vet nøyaktig hvordan krisen vil påvirke velgernes valg den 3. november.

- Og så er koronaen et såkalt eksternt sjokk. En engangshendelse. Vi vet ikke helt hvordan det vil påvirke velgernes vurdering. Trumps håndtering av koronaen står til stryk, etter mitt syn. Presidentembetet eksisterer for en enkelt grunn - nemlig å lede nasjonen når det virkelig trengs. Det lederskapet er helt fraværende, overordnet sett. Å si til guvernørene at dette får dere fikse, er for tjenesteforsømmelse for en president å regne, sier Mjelde.

Klikk på bildet for å forstørre. Tara Reade er en tidligere medarbeider som beskylder Joe Biden for et seksuelt overgrep. Bildet er fra hennes Twitter-profil.

Tara Reade er en tidligere medarbeider som beskylder Joe Biden for et seksuelt overgrep. Bildet er fra hennes Twitter-profil. Foto: Twitter: @ReadeAlexandra

Anklager om seksuelle overgrep

Biden står også overfor anklager om seksuelle overgrep. Tara Reade hevder den daværende senatoren forgrep seg på henne da hun jobbet for ham i Senatet på 1990-tallet.

Det er fortsatt uklart hvor troverdig disse anklagene er, og hvorvidt de vil spille en rolle for Bidens vinnersjanser i november. President Trump har også overgrepsanklager hengende over seg.

Mjelde sier til Nettavisen at han ikke tror at anklagene fra Tara Reade vil kunne bli avgjørende for valget.

Klikk på bildet for å forstørre. Her poserer Tara Reade i forbindelse med et intervju med The Associated Press tildig i april.

Her poserer Tara Reade i forbindelse med et intervju med The Associated Press tildig i april. Foto: AP Photo/Donald Thompson

- Det pågår en dialektisk prosess internt i Demokratene nå. Altså at partiet forsøker å finne en riktig måte å håndtere me too-saker på ut fra egne erfaringer med Brett Kavanaugh-, Al Franken- og Biden-sakene. Uvisshet om fakta, lojalitet overfor partiet og Biden, at me too-debatten har endret seg, at Reade modererer sin egen versjon om dokumenter og intervjuhenvendelser, posisjonering for visepresidentkandidatur er faktorer som spiller inn her, sier Mjelde.

- Valget vil dreie seg om koronaen

Mjelde viser også til at Biden har blitt sett på som en kvinnesaksforkjemper.

- Han ble også gått etter i sømmene da han ble valgt til visepresidentkandidat i 2008. Det bidrar til at partiet ikke gir noen tegn til å distansere seg fra ham. USA preges i dag av såkalt negativ partiidentifikasjon. Det vil si at partiene samles i motstand mot det andre partiet. Derfor får kontroverser og skandaler generelt ikke så store politiske følger lenger. De utløser ikke velgervandringer. Det er flere eksempler på politikere som har blitt valgt eller gjenvalgt på tross av kontroverser og skandaler de siste årene, sier Mjelde.

- Tror du Trump vil utnytte Tara Reade-saken?

- Trump er mest effektiv når han kan kontrastere seg med en eller annen motpart. Men han har jo vært nokså forsiktig i uttalelsene sine her. Dette valget vil dreie seg om koronaen, sier Mjelde til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag