Etter massiv kritikk fra flere hold viser avtroppende president Donald Trump seg fra en helt ny side i en ny video han har publisert på Twitter natt til fredag.

Han kaller stormingen av Kongressen for et «avskyelig angrep» og sier de skyldige skjemte ut demokratiet.

– Som alle amerikanere er jeg sjokkert av volden, lovløsheten og galskapen, sier Trump i innlegget publisert torsdag kveld.

Les også: Hevder flere Trump-ansatte ønsker si opp - blir værende av én grunn

Videoen kommer kort tid etter at statsadvokaten i Washington D.C. meldte at alle muligheter fortsatt er på bordet for siktelser etter opprøret - også Trump. Ifølge New York Times skal målet med videoen være å styrke Trumps posisjon med tanke på et eventuelt kommende søksmål.

Avisen skriver at etter å ha blitt presset av rådgivere, skal det ha gått opp for Trump at han kan stå overfor juridiske konsekvenser som følge av hans handlinger i forbindelse med opprøret.

Les også: - Trump var «som et monster» og «mentalt utilgjengelig» under angrepet

Anerkjenner nederlag

I videoen hevder Trump at han «umiddelbart» innkalte nasjonalgarden da uroen oppsto onsdag, etter at en rekke medier har meldt at Trump motsatte seg dette, og at det var visepresident Mike Pence som gjorde det.

Les også: - Hvis Pence tok avgjørelsen, er han allerede president

– Demonstrantene som tok seg inn i Kongressen har skjemt setet til det amerikanske demokratiet, sier han, og lover at de som brøt loven, vil bli straffeforfulgt.

Videre anerkjente Trump at Joe Bidens valgseier nå er godkjent av Kongressen og at en ny regjering vil komme på plass 20. januar. Trump lover at han nå vil fokusere på å bidra til en ryddig maktovertakelse, og sier at det nå er tid for «helbredelse og forsoning».

Les også: Biden til kraftig angrep på opprørerne: - Terrorister

Han anerkjente imidlertid ikke at valgresultatet ikke kommer av omfattende valgfusk, noe Trump feilaktig har påstått siden resultatet ble klar.

Påstandene om valgfusk har blitt tilbakevist av en blant annet rekke domstoler, delstatsmyndigheter, USAs nasjonale valgkommisjon, USAs daværende justisminister William Barr, utenlandske valgobservatører og de ansvarlige for datasikkerheten under valget.

Les også: – Denne videoen avslører at president Trump ikke er mentalt frisk

Ikke ferdig

Enden på presidentperioden innebærer imidlertid ikke at Trump er ferdig i amerikansk politikk:

– Vår utrolige reise har bare nettopp begynt, sier Trump.

Kommentarene står i sterk kontrast til dem han kom med onsdag, der han i en video gjentok grunnløse påstander om valgfusk, mens han ba demonstrantene gå hjem og understreket at han «elsker» og «forstår» dem.

Frykter konsekvenser

New York Times skriver at Trump i utgangspunktet skal ha motsatt seg å spille inn den nyeste videoen, men ble overbevist av rådgivere til å gjøre det. Det skal etter hvert ha gått opp for Trump at de siste dagers hendelser kan få juridiske følger for ham.

Ifølge New York Magazine-journalist Olivia Nuzzi frykter Trump en tiltale og fengselsstraff.

Les også: Sterk kritikk mot politiets håndtering: - Hadde det vært svarte mennesker, ville de vært skutt

En annen årsak til den ferske videoen, ifølge New York Times-journalist Maggie Haberman, er at så godt som ingen av Trumps nærmeste støttespillere forsvarer ham eller støtter handlingene hans de siste dagene, noe som svært sjelden er tilfellet.

Nytt dødsfall

Capitol-politiet bekrefter at en av deres betjenter mistet livet som følge av skader han led under sammenstøt da Trump-støttespillere stormet Kongressen onsdag.

Capitol-politiet, hvis oppgave er å beskytte Kongressen, opplyser i en uttalelse at det var betjenten Brian D. Sicknick som mistet livet. Han fikk skader i en fysisk batalje med demonstranter, og kollapset senere da han returnerte til kontoret.

Les også: Ivanka Trump filleristes etter sjokkerende tweet

Dødsfallet etterforskes av politiets drapsavdeling.

Dermed har fem personer dødd som følge av onsdagens uro. En kvinne ble skutt og drept av politiet da folkemengden tok seg inn i Kongressen, og tre andre døde av medisinske årsaker som følge av den kaotiske situasjonen.

Mer enn 50 politifolk ble skadd, og flere av dem ble innlagt på sykehus med alvorlige skader. Mer enn 50 personer er arrestert etter opptøyene.