NEW YORK (Nettavisen): Natt til fredag var det klart for den siste og avgjørende debatten mellom president Donald Trump og Joe Biden.

Les mer om debatten her: Joe Biden med megatabbe i TV-debatten

USA-eksperten Hilmar Mjelde mener det var Trump som har mest grunn til å være fornøyd etter debatten natt til fredag.

- Trump vant denne debatten, men det snur ikke racet. Trump var kontrollert. Han beroliget nok en del tradisjonelle republikanere som liker politikken hans, men som har sittet på gjerde i høst på grunn av væremåten til Trump, skriver Mjelde i en kommentar til Nettavisen.

USA-eksperten mener også at Trump ikke svarte godt for sin mangelfulle pandemihåndtering.

- Og pandemien er det som betyr mest i dette valget, sier Mjelde.

- Trump spurte hvorfor Biden ikke hadde gjort det han lover på 47 år. Et effektivt, populistisk angrep som også var Hillary Clintons svakeste punkt i 2016. Biden hadde ikke noe godt tilsvar, sier USA-eksperten.

Les og se Bidens tabbe fra debatten i video under: Joe Biden med tabbe i TV-debatten

Mjelde mener også at Biden stort sett svarte greit for seg.

- Han har nå lagt død debatten om at han er for gammel og sykelig. Bidens kritikk av Trumps pandemihåndtering er hans sterkeste kort. Og Biden fremstår som mest empatisk. Det er det som gjør han mindre upopulær enn Hillary Clinton, sier Mjelde.

Les mer: - Vi blir latter­liggjort som nasjon på grunn av dette

Torsdag kom nyheten om at minst 47,1 millioner amerikanske velgere har så langt forhåndsstemt. Med 11 dager til presidentvalget i USA, er antall forhåndsstemmer alt på nivå med 2016, skriver NTB.

- Noen av de få 4-5 prosentene av velgerne som enda ikke har bestemt seg, og som har sine tvil om Biden, vil kanskje være villig til å gi Trump en sjanse til. Men denne debatten vil ikke endre racet. Mer fundamentale faktorer som pandemien og det økonomiske uføret teller mye mer, sier Mjelde.

- Vi skal huske at Romney hadde en kjempedebatt mot Obama. Men Obama vant jo valget klart likevel. Debattene har ikke noen stor effekt, sier USA-eksperten.

Les mer om debatten: Joe Biden med tabbe i TV-debatten